Μετά την παρουσίασή της στο Ηράκλειο Κρήτης τον Ιούλιο 2014, η παράσταση ‘amor est. αγάπη είναι.’ σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Δέσποινας Σιδηροπούλου έρχεται στην Αθήνα στο Playground for the arts στο Βοτανικό από τις 12 Δεκεμβρίου 2014 για 8 μόνο παραστάσεις.
Η παράσταση, βασισμένη στην ερωτική επιστολογραφία της ρωσίδας ποιήτριας Μαρίνα Τσβετάγιεβα, με τίτλο «Γράμματα στον Ελικώνα», είναι ένα ταξίδι συνάντησης με τον έρωτα. Μία κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής που δεν έπαψε ποτέ να τον αναζητάει.
Στην παράσταση, δύο άνδρες και τρεις γυναίκες, άλλοτε ως αφηγητές, άλλοτε ως ήρωες, άλλοτε ως μονάδες, άλλοτε ως ζευγάρια και άλλοτε ως χορός, ξεδιπλώνουν επί σκηνής τη μία τυχαία ερωτική συνάντηση που γίνεται η αιώνια ερωτική συνάντηση. Η ερωτική ιστορία όλων μας, πέρα από τα γεγονότα. Το πρόσωπο είναι μόνο η αφετηρία. Ποιός είναι ο άλλος; Τι αναζητούμε μέσα από τον άλλο; Με τι θέλουμε να συναντηθούμε; Που κατοικεί η αγάπη; Αγάπη είναι…; Το φως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σκιά, το πέταγμα με την πτώση. Στον έρωτα όλα είναι δύο και όλα τείνουν να γίνουν ένα.
Η ιδέα για την παράσταση γεννήθηκε μέσα από την αλληλογραφία τριών σπουδαίων ποιητών: του Rainer Maria Rilke (Ράινερ Μαρία Ρίλκε), της Marina Tsvetaeva (Μαρίνα Τσβετάγιεβα) και του Boris Pasternak (Μπόρις Πάστερνακ). Μια αλληλογραφία-πορτρέτο του ιερού παραληρήματος για την ποίηση που μόνο έρωτα αποπνέει.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η ερωτική επιστολογραφία της «ψυχής», που είναι και ο μόνος τόπος που συγκινεί την ποιήτρια, γίνεται στην παράσταση η ιστορία πίσω από όλες τις ερωτικές ιστορίες. Οι ερμηνευτές της παράστασης, με οδηγό τα δικά τους παράφορα συναισθήματα γεννάνε τις δικές τους προσωπικές ομολογίες και αφηγήσεις.
Η παράσταση ‘amor est. αγάπη είναι.’ θα παίζεται από τις 12 έως τις 22 Δεκεμβρίου, από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα στις 21.30. Την κίνηση της παράστασης επιμελείται ο Φώτης Νικολάου, ενώ το δημιουργικό ο Παντελής Φραντζής. Παίζουν οι Βασιλική Κακοσαίου, Στράτος Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Δέσποινα Σιδηροπούλου και Έλλη Χατζεϊπίδου.
Λίγα λόγια για τη Μαρίνα Τσβετάγιεβα
Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες του 20ού αιώνα, γεννήθηκε το 1892 στη Μόσχα. Η μοίρα αυτής της απρόβλεπτης και χειμαρρώδους γυναίκας, που παντρεύτηκε έναν εθελοντή του Λευκού Στρατού, είναι άρρηκτα δεμένη με την ταραγμένη ιστορία της Ρωσίας. Ασυμβίβαστη με τις ηθικές επιταγές της εποχής της, αντίθετη με την επανάσταση, ζει για πολλά χρόνια στην εξορία (Πράγα, Παρίσι). Αυτή η αιώνια ερωτευμένη γυναίκα επιμένει να εξυμνεί τις μεγάλες ιδέες, τις ομορφιές της φύσης και τη μυστηριώδη διδαχή του θανάτου. Το 1941, ύστερα από πολλές περιπέτειες, επιστρέφει στη Ρωσία, όπου και δίνει τραγικό τέλος στη ζωή της. Το 1957, δεκαέξι χρόνια μετά το θάνατο της, ανακηρύχθηκε εθνική ποιήτρια της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Δήµητρα Κονδυλάκη
Ιδέα, δραματουργία, σκηνοθεσία: Δέσποινα Σιδηροπούλου
Επιµέλεια σκηνικού – κοστουµιών: Θανάσης Γεωργίου, Δέσποινα Σιδηροπούλου
Κίνηση: Φώτης Νικολάου
Σχεδιασμός ήχου: Svendaq
Μουσική διδασκαλία: Χρυσάνθη Ζερτοπούλη
Φωτισµοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στράτος Παλαιολόγος
Video, φωτογραφίες, έντυπο υλικό: Παντελής Φραντζής
Σχεδιασµός προγράµµατος και επιλογή κειµένων: Δέσποινα Σιδηροπούλου
Ερμηνεία, Συνδηµιουργία: Βασιλική Κακοσαίου, Στράτος Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, ∆έσποινα Σιδηροπούλου, Έλλη Χατζεϊπίδου