Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, στις 7.30 μμ. στη γκαλερί Σκουφά η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Καβαλλιεράτου, με τίτλο Ατάκτως Ερριμμένα. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 11 Φεβρουαρίου 2015.
Γνωστός για την κατασκευή αντικειμένων και μοναδικών κοσμημάτων που χαρακτήρισαν μια εποχή, σε αυτή την έκθεση ο Τάκης Καβαλλιεράτος εστιάζει στην ζωγραφική του ταυτότητα που στο παρελθόν έχει ενημερώσει όλες τις κατασκευές του. Στο σύνολό τους τα ζωγραφικά του έργα μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπερρεαλιστίκα, όπου κάθε σύνθεση στόχο έχει να ξεκλειδώσει υποσυνείδητες αισθήσεις που ζωγράφος και θεατής άθελά τους έχουν κρυμμένες.
Τα άψυχα μοντέλα του Καβαλλιεράτου, γλυπτικές συνθέσεις από φθαρμένα χρηστικά υλικά που έχουν χάσει την λειτουργική τους ιδιότητα, μπλέκονται άτακτα μεταξύ τους και δημιουργούν τυχαίες ακανόνιστες φόρμες που παραπέμπουν στην ανθρώπινη σιλουέτα. Πιο συγκεκριμένα, ρεαλιστικές απεικονίσεις άψυχων αντικειμένων δομούνται αρχικά ως ζωγραφικές συνθέσεις, μέσα από τις οποίες ο Καβαλλιεράτος στοχεύει στο να αποδώσει το παράδοξο της ανθρώπινης υπόστασης. Εξετάζοντάς τις σε βάθος, οι άτακτες μορφές μεταμορφώνονται σε ανθρωπόμορφα μοντέλα.
Συνδυάζοντας την απεικονιστική αίσθηση ενός ρεαλιστικού τοπίου, την ζωγραφική σύνθεση μια νεκρής φύσης και την ευαισθησία ενός πορτραίτου, τα έργα του Καβαλλιεράτου συνομιλούν με τις ιδιότητες και την φύση των υλικών, της λειτουργίας και χρήσης τους μέσα στον χρόνο, δίνοντας τους έτσι ψυχή και αναδεικνύοντας την σχέση τους με την ανθρώπινη εμπειρία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Τάκης Καβαλλιεράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1960 – 1964: Ζωγραφική στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη, Σκηνογραφία – Διακοσμητική στο εργαστήρι του Βασίλη Βασιλειάδη.
Από το 1969 δουλεύει παράλληλα το κόσμημα – αντικείμενο – κατασκευές – καράβια, τα οποία από το 1972 έχει εκθέσει σε Ελλάδα και εξωτερικό (Παρίσι, Μιλάνο, Γενεύη, Λονδίνο, Ζυρίχη)
Πρόσφατες Εκθέσεις:
Bernier//Eliades Gallery, Αθήνα 1996 και 1998
Μουσείο Μπενάκη, Αναδρομική Στέλλα και Τάκης Καβαλλιεράτος, Αθήνα 2007