Η Myrό Gallery και η Greek Marble Initiative μας προσκαλούν στην αναδρομική έκθεση του διεθνώς ανερχόμενου Έλληνα γλύπτη και συνεργάτη της Greek Marble Initiative, Γιάννη Μπίζα, η οποία θα λάβει χώρα στην Κεντρική Αίθουσα και θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 στις 20.00, παρουσία του καλλιτέχνη.
Η έκθεση περιλαμβάνει 20 έργα και καλύπτει μία περίοδο 10 χρόνων δημιουργίας του καλλιτέχνη, κάποια από τα οποία ανήκουν στην πρόσφατη σειρά “Humanity” που ο καλλιτέχνης αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Myrό Gallery, το κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης υπογράφει η επιμελήτρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ιστορικός & Θεωρητικός της Τέχνης κα. Θούλη Μισιρλόγλου.
Σημειώνει, μεταξύ άλλων, η κα Μισιρλόγλου:
“Με εννοιολογική φιλοδοξία, συνδυάζει τη στιλπνότητα με την ευθραυστότητα, και την αξιοποίηση του κενού ως σημαντικού χώρου του έργου του με τη ρεαλιστική αναπαράσταση του τραύματος και της πληγής. Ειδικά ως προς τη διαχείριση του γλυπτικού χώρου, το κενό με τον τρόπο που το χρησιμοποιεί φτιάχνει την οδό της ρευστότητας, αλλά όχι της σχετικότητας: γίνεται το μέσο που προκαλεί τις βεβαιότητες, που δημιουργεί ερωτηματικά, κυρίως για τα μεγάλα θέματα με τα οποία καταπιάνεται και που δεν είναι άλλα από τη διάσταση όψεων του ‘ωμού’ και του ‘ψημένου’ κατά τον Λεβί Στρως, αποτυπωμένα πάνω στους καρχαρίες του. Έτσι, επαναφέρει νοήματα και αξίες μιας διευρυμένης ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Όχι πολύ μακρινής με αυτή που συναντάμε στα «ψευδογλυπτά» του Πίνο Πασκάλι, σπουδαίου, πρόωρα χαμένου ιταλού καλλιτέχνη, που έχει παρουσιάσει ήδη από τη δεκαετία του ’60 μια εκδοχή ζωγραφικής σε τρισδιάστατους καμβάδες διαφόρων σχημάτων, τα οποία ανακαλούν ανατομικά στοιχεία, στοιχεία της φύσης, ζώα κ.ά. Αν η Άρτε Πόβερα του Πασκάλι ανασκευάζει ποιητικά την πραγματικότητα, ανακαλώντας συχνά τις αντινομίες των (πολεμικών) παιχνιδιών με τα οποία μεγάλωσε μια ολόκληρη μεταπολεμική γενιά καλλιτεχνών, η ανάπτυξη του ιδιώματος του Γιάννη Μπίζα εδράζεται πάνω σε ανάλογες ουμανιστικές αξίες και πρακτικές: ακόμη κι αν ο πόλεμος έχει σήμερα άλλη μορφή, η ανάδειξη της ανθρώπινης ύπαρξης ως μιας ευάλωτης συνθήκης είναι σε κάθε περίπτωση ζητούμενο”.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Γιάννης Μπίζας γεννήθηκε στην Χίο το 1980. Από νεαρή ηλικία επέδειξε ενδιαφέρον για τις Καλές Τέχνες και σύντομα ενεπλάκη με την γλυπτική και το σχέδιο. Το υλικό που προτιμά να χρησιμοποιεί είναι κυρίως μάρμαρο, που επεξεργάζεται με χαρακτηριστικό τρόπο. Το πάθος του για το μάρμαρο είναι αυτό που τον έκανε να κινηθεί προς την Ιταλία το 2008 – όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Αρχικά, διέμεινε στη Φλωρεντία για σεμινάρια στην τέχνη και στη συνέχεια στην Carrara, όπου πήρε πτυχίο στις Καλές Τέχνες από την τοπική ακαδημία – τμήμα του Πανεπιστημίου της Πίζας. Συνεργάτης της Greek Marble Initiative από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της διεθνούς πλατφόρμας δεν ξεχνά ποτέ την πατρίδα του, στην οποία αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία προβολής στα διεθνή media. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσια ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, ενώ το όνομα του δεν λείπει τα τελευταία χρόνια από διεθνείς εκδόσεις καταλόγων που τον αναφέρουν ως έναν από τους πιο έντονα ανερχόμενους γλύπτες της σύγχρονης τέχνης.