Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2015, στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης –μοναδική στην κατηγορία της στον ελληνικό χώρο- εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2004, με στόχο να εντάξει την Ελλάδα στο χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου. Σύντομα κατάφερε να αναδειχθεί σε κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.  

Σήμερα αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας με διεθνή αναγνώριση και  από το 2006 είναι μέλος του «κλαμπ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου», ενώ συμμετέχει στις ετήσιες επαγγελματικές συναντήσεις που οργανώνει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης.

Κάθε χρόνο συμμετέχουν στη διοργάνωση περισσότεροι από 400 Έλληνες επαγγελματίες του βιβλίου και 30 άλλες χώρες, την επισκέπτονται περισσότερα από 65.000 άτομα ετησίως, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις με την παρουσία σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ακαδημαϊκών, διανοούμενων, ανθρώπων του πολιτισμού και των τεχνών.

Η  Δ.Ε.Β.Θ. διοργανώνεται από Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία της ΔΕΒ-HELEXPO, των Ελλήνων Εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την υψηλή εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.


ΑΞΟΝΕΣ – ΕΝΟΤΗΤΕΣ- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ- ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρά τις εξαιρετικά δυσχερείς κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες της ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων χρόνων, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και των προαναφερόμενων συνδιοργανωτών, κατάφερε να σχεδιάσει ένα  πολυθεματικό πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με τους εξής άξονες:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Υπό τον τίτλο Μακρινές Φωνές (Voces lejanes) , η ΔΕΒΘ φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση ένα αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, προσκαλώντας μας να γνωρίσουμε από κοντά τη μαγική ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικάνικου πολιτισμού. Με έμφαση στη λογοτεχνία τους,  που κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική εκδοτική παραγωγή με ανάλογη μεγάλη αναγνωσιμότητα από το ελληνικό κοινό, το αφιέρωμα περιλαμβάνει συναντήσεις, συζητήσεις και ποιητικές βραδιές με προσκεκλημένους διακεκριμένους συγγραφείς όπως οι:   Eusebi Ayensa (Καταλωνία-Ισπανία), Flavia Company (Αργεντινή), Omar Figueroa – Turcios (Κολομβία), Martha Moreleon (Μεξικό), Adriana Mosquera – Nani (Κολομβία),  Pedro Olalla (Ισπανία), Juan Vicente Piqueras (Ισπανία), Carmen Posadas (Ουρουγουάη), Damian Tabarovsky (Αργεντινή)κ.ά.
Την παρουσίασή τους έχουν αναλάβει σημαντικοί έλληνες λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές, κριτικοί και δημοσιογράφοι.

To αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης εκδηλώσεις για εμβληματικούς συγγραφείς όπως ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί εκθεση σκίτσων από 69 καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών υπό τον τίτλο «Tα πρόσωπα του Γκάβο» – αποτίνοντας φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάκρες (σε συνδιοργάνωση με το φεστιβάλ ΛΕΑ).

Μουσικές βραδιές με την Martha Moreleon, ποιητικές βραδιές με την Flavia Company και τον Juan Vicente Piqueras, συμπληρώνουν το αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικάνικη λογοτεχνία.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.  Νέοι άνθρωποι – Νέες φωνές  

Το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών  -συνέχεια του 1ου που διοργανώθηκε τον Δεκέμβρη του 2011 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου- δίνει βήμα διαλόγου και προβολής του έργου των νέων δημιουργών. Στο διήμερο Φεστιβάλ, 8-9 Μαΐου, νέοι και ταλαντούχοι συγγραφείς που προτείνονται από έγκριτα ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά, θα βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τους παρουσιαστές τους, θα συστηθούν στο ευρύ κοινό και θα μας παρουσιάσουν το έργο τους.

Σε μια εποχή αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε, οι Νέες φωνές έρχονται να εμπλουτίσουν με τον δυναμισμό και τα δημιουργικά βήματα τους τον χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ

Τα βιβλία ανέκαθεν συνομιλούν και αλληλοεπηρεάζονται με τις άλλες μορφές Τέχνης, χωρίς καμιά τους να χάνει την αυτοτέλειά της, τη δυναμική της και τον τρόπο αφήγησής της. Στη 12η ΔΕΒΘ θα παρουσιαστούν:

Η σχέση του Βιβλίου με τη Μουσική, με ένα ευρύ φάσμα ενοτήτων. Με την συνεργασία των ελλήνων εκδοτών και την πολύτιμη εμπειρία του  τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. θα λειτουργήσει έκθεση σχετικών βιβλίων, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και συναντήσεις με δημιουργούς. Τέλος μουσικές εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν την ενότητα.

Η σχέση του Βιβλίου με το Design. Υπάρχει  μακρά παράδοση υψηλής αισθητικής στο ελληνικό βιβλίο, τόσο στους κανόνες σελιδοποίησης, όσο και στο δημιουργικό εξωφύλλου. Σε συνεργασία με το φορέα των βραβείων γραφιστικής ΕΒΓΕ θα εκτεθούν βραβευμένα βιβλία και κατάλογοι των τελευταίων 13 χρόνων που διακρίθηκαν για το σχεδιασμό τους και  την εικονογράφησή τους. Συζητήσεις με βραβευμένους δημιουργούς –εικονογράφους, γραφίστες και επιμελητές εκδόσεων- θα εκτυλίξουν το δημιουργικό διάλογο ανάμεσα  στη γραφή, το σχεδιασμό και την εικόνα.

Το Βιβλίο και ο Κινηματογράφος έχουν μια μακρόχρονη σχέση και γύρω τους έχουν αναπτυχθεί ποικίλες συζητήσεις με έντονες αντιπαραθέσεις. Η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσφέρει μια σειρά προβολών με γνωστές και άγνωστες μεταφορές λογοτεχνικών έργων στο σινεμά.

ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

Η ανακήρυξη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης του 2015 ως έτους αφιερωμένου στον μεγάλο ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, δε θα μπορούσε να μην έχει χώρο στη 12η ΔΕΒΘ. Σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης οργανώνονται συζητήσεις και πρωτότυπες αφηγήσεις , ενώ θα εκτεθεί σχετικό υλικό από το έργο του ποιητή.

Οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον διακεκριμένο κριτικό, δοκιμιογράφο  και  ποιητή  Ζήσιμο Λορεντζάτο, μέσω ενός αφιερώματος που θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής και του πολυεπίπεδου έργου του.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

Όπως κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δυναμικό πόλο έλξης αποτελούν οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς.  Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τους εκδότες παιδικού, εφηβικού και εκπαιδευτικού βιβλίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Έκθεσης.

Στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60 εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και περιλαμβάνουν: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, εικαστικά και μουσικά δρώμενα κ.ά. Ένας άλλος κύκλος εκδηλώσεων που απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει συζητήσεις και εργαστήρια. Τις εκδηλώσεις θα εμψυχώσουν περισσότεροι από 60 συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες.

Εκδηλώσεις θα οργανώσει επίσης ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με αφορμή την ανθολογία «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο!» (μια κοινή δράση 88 συγγραφέων και 88 εικονογράφων που πρόσφεραν τις ιστορίες και τις εικόνες τους), που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Στη φετινή Έκθεση θα φιλοξενηθεί επίσης το Σπίτι των Παραμυθιών-το μουσείο αλλιώς, που θα οργανώσει διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τους παράξενους πολιτισμούς του κόσμου. Ένα ταξίδι με μύθους και παραμύθια, στοιχεία της ιστορίας των πολιτισμών του κόσμου και εικαστική αναπαράσταση παραδόσεών τους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 19 ΧΩΡΩΝ – ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

Νέες εκδόσεις και σημαντικοί συγγραφείς θα δώσουν το παρόν στην 12η ΔΕΒΘ καθώς και δεκατέσσερις ξένοι συγγραφείς προσκεκλημένοι από τα πολιτιστικά ινστιτούτα ή τις Πρεσβείες που οργανώνουν τα εθνικά περίπτερα των 19 ξένων χωρών που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για τους συγγραφείς: Μαρλένε Στρεερούβιτς (Γερμανία) , Ολιβιέ Ντελόρμ  και Ιβ Σαρλ Ζαρκά (Γαλλία), Αχμέτ Οζγκιούνες (Τουρκία),  Αντρέι Κούρκοφ (Ουκρανία),  Όλγα Σλαβνίκοβα, Σεργκέι Σαργούνοφ και Ντμίτρι Ίσκοβιτς (Ρωσία), Φλορίν Μαρινέσκου και Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη (Ρουμανία), Χερβόγιε Ιβάντσιτς  και Ιβάν Σερσέν (Κροατία), Αλεξάνταρ Προκόπιεφ και Τοισλάβ Οσμανλί (ΠΓΔΜ), κ.α.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΒΘ, οι 200 εκδότες που συμμετέχουν σε αυτήν, διοργανώνουν σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν σε μεγάλη γκάμα θεμάτων από τη φιλοσοφία και την πολιτική, μέχρι την ιστορία και τη λογοτεχνία, με ομιλητές συγγραφείς, εικαστικούς, μουσικούς, πανεπιστημιακούς και ανθρώπους που συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.

Τέλος θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και συζητήσεις, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με κεντρικό  άξονα ένα διαχρονικό και πολυδιάστατο θέμα:  Θρησκεία, Πολιτισμός και Πολιτική στον 21ο αιώνα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ Της 12ης ΔΕΒΘ

Με έμφαση στη διεύρυνση των οριζόντων της ανάγνωσης, τη διασύνδεση του βιβλίου με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές φόρμες, καθώς και την ανάδειξη νέων και παλαιότερων εγχώριων και διεθνών δημιουργών, η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης- παρά τις αντίξοες συνθήκες- δίνει και φέτος το παρόν στη χώρα μας, με 190 εκδηλώσεις, προσφέροντας βήμα σε 400 περίπου εκθέτες, φιλοξενώντας πάνω από 20 χώρες και παρουσιάζοντας περισσότερους από 200 Έλληνες και ξένους συγγραφείς.

Η 12η ΔΕΒΘ προσκαλεί νέους και παλαιότερους αναγνώστες, εκδότες και συγγραφείς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες της δημιουργικής οικονομίας και όλους όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τις αναγνωστικές τους προοπτικές τους σε μια 4ήμερη γιορτή του Βιβλίου, των Τεχνών και του Πολιτισμού. Με κεντρικούς άξονες το διάλογο, τη συν-δημιουργία, τη διάδραση και την ανάπτυξη μιας δυναμικής κοινότητας γύρω από το βιβλίο που θα μεταγγίσει το όραμα για πολιτιστική ανάταση στη χώρα μας,  η ΔΕΒΘ μας καλεί όλους να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε.