Το βραβευμένο έργο του Ντέννις Κέλλυ «Τα Ορφανά» ανεβαίνει στις 18 Απριλίου 2015 και για 12 παραστάσεις στο Θέατρο ΠΚ, στο Νέο Κόσμο, σε σκηνοθεσία Κωστή Μπασογιάννη.

Η Έλεν και ο σύζυγος της Ντάνι γιορτάζουν την είδηση της εγκυμοσύνης της στο δεύτερο τους παιδί με ένα ρομαντικό δείπνο για δύο στο σπίτι. Ξαφνικά ο αδελφός της Έλεν, ο Λίαμ εισβάλλει μέσα με ρούχα λερωμένα από αίμα. Η ισχνή δικαιολογία του ότι βρήκε στο δρόμο ένα νεαρό τραυματισμένο εγείρει ένα καταιγισμό ερωτήσεων που ζητούν απάντηση. Οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτει, καθώς εξιστορεί τα γεγονότα προκαλούν υποψίες και η ανησυχία κορυφώνεται καθώς τα κομμάτια του πάζλ που συμπληρώνεται δείχνουν ότι μάλλον εμπλέκεται περισσότερο απ’ ότι αρχικά άφησε να εννοηθεί. Πώς θα αντιδράσει το ζευγάρι;

Η Έλεν δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη στον αδελφό της, καθώς είναι δεμένη παθολογικά μαζί του από τότε που οι γονείς τους βρήκαν τραγικό θάνατο σε φωτιά  και έμειναν ορφανά. Ο Ντάνι που έχει πέσει θύμα επίθεσης ομάδας νεαρών στο παρελθόν αμφιταλαντεύεται στην κρίση του.

Θα αντέξουν οι οικογενειακοί δεσμοί τους κραδασμούς; Θα διαλύσει ο φόβος τη συνοχή του ζευγαριού ή τους δεσμούς αίματος των δύο αδελφών;

Βραβευμένο ως το καλύτερο θεατρικό έργο του 2009 με το Βραβείο Fringe του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, καθώς και με το Herald Angel Award, το έργο του Ντέννις Κέλλυ θέτει ένα πραγματικό ηθικό δίλημμα και προβληματίζει καθώς αποκαλύπτει πόσο ευάλωτη είναι η υπευθυνότητα του πολίτη, όταν βάλλεται διαρκώς από εξάρσεις αστικής βίας.

Η ένταση του στακάτο διαλόγου  και οι συναισθηματικές συγκρούσεις επί σκηνής κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή που έρχεται αντιμέτωπος με την πικρή διαπίστωση πώς η εγκληματικότητα και ο ρατσισμός ληστεύουν την ήδη πτωχευμένη ηθικά σύγχρονη κοινωνία μας και δοκιμάζεται από την βίαια αντιπαράθεση ατομικών αξιών και κοινωνικής συνείδησης.

Συντελεστές της παράστασης

Συγγραφέας: Ντέννις Κέλλυ

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Κωστής Μπασογιάννης

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Σεμίραμις Μοσχοβάκη

Μουσική: Χρήστος Τόλης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Εφήμερος

Οργάνωση παραγωγής: Ελισσαίος Βλάχος

Ερμηνεύουν: Γιάννης Δρακόπουλος, Γιώργος Μηλιώτης, Ζωή Σαντά

Παραγωγή: Ξανθίας Α.Μ.Κ.Ε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Σκηνοθέτης

Ο Κωστής Μπασογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε Οδοντιατρική, Φωτογραφία και Κινηματογράφο. Παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους και πειραματικών ταινιών (Autorius, Θάρρος ή Αλήθεια, PoesiesI, PoesiesII), από τις οποίες ξεχωρίζει η βραβευμένη ταινία «Υγρή Έρημος» (2006). Δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ, art director και ραδιοφωνικός παραγωγός.  Το 2008 γυρίζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «UNITAS». Το 2009 σκηνοθετεί την multimedia παράσταση SLV, μια θεατρική μεταφορά της ταινίας «Sex, Lies, Videotapes» του Steven Sonderbergh (1989). Το 2015 σκηνοθετεί την «Όπερα της πεντάρας» των Bertolt Brecht – KurtWeill με την ομάδα Opera Feel Anthropic.

Ηθοποιοί

Ζωή Σαντά

Η Ζωή Σαντά είναι πτυχιούχος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης  «Δήλος» της Δημ. Χατούπη. Έχει κάνει σεμινάρια θεάτρου με τους Ν. Διαμαντή, Τ. Χρυσούλη, Μ. Λυμπεροπούλου, Μ.Martinez, Ν. Καραθάνο, Σ. Λιβαθηνό, J. Alshitz κ.ά. Έχει παίξει επαγγελματικά στις παραστάσεις «Μαρλένε» της  P. Gems (Βίβιαν) σκην. RazvanMazilu, «Κόκκινες Γυναίκες» Π. Μέντη  (γυναίκα- Σαλβαδόρ) σκην. Κ. Καπελώνη, «Απόψε η έκπληξη» (Ηλιάμ) κείμενο- σκην. Τ. Χρυσούλη. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών όπου συμμετείχε στις παραστάσεις «Όνειρο Καλοκαιριάτικης Νύχτας» W. Shakespeare (Πουκ) και «Όπερα της Πεντάρας»B. Brecht  (Πόλυ) σε σκηνοθεσία  Ακ. Γκίκα. Για την ίδια ομάδα σκηνοθέτησε το «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» του Ι. Καμπανέλλη και το «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου ‘Ιψεν. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής Αθηνών, ειδικός Ψυχίατρος και Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης Αυτοκτονιών και Βίας. Ζει στο κέντρο της  Αθήνας κι έχει ένα γιο 5 ετών.

Γιώργος Μηλιώτης

Ο Γιώργος Μηλιώτης γεννήθηκε στη Σάμο το 1982 και ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση στον κλάδο εφαρμοσμένων τεχνών του Ε.Π.Λ. Σάμου.

Σπούδασε στο τμήμα σκηνοθετών της σχολής κινηματογράφου – τηλεόρασης Κ.Ε.Α κι είναι απόφοιτος της ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης «Δήλος» στην Αθήνα. Επίσης είναι φοιτητής στη σχολή ανθρωπιστικών σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Παν/μίου (σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) μέχρι σήμερα.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αρχαίου δράματος, κινησιολογίας,  φωτογραφίας, δραματοθεραπείας κι έχει καταλάβει πρακτικές προσωπικής ανάπτυξης όπως HathaYoga, Reikiκ.ά.

Από το 2003 έχει συνεργαστεί στο θέατρο με τις ομάδες: περί τεχνών,  syndram, c.ulturev.ictims, εντροπία, ομάδα ποτέ, fenarte και theatrotranscendental.

Έχει δουλέψει σε σίριαλ και διαφημίσεις για την τηλεόραση κι έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού μήκους για τον κινηματογράφο.

Το 2010 ίδρυσε στην Αθήνα την καλλιτεχνική ομάδα Άλως Art. Την ίδια χρονιά έπαιξε και σκηνοθέτησε στην πρώτη θεατρική performance της ομάδας, με τίτλο «Άλως Love».

Γιάννης Δρακόπουλος

Ο Γιάννης Δρακόπουλος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη (2002 – 2005) και πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός απόφοιτος Ε.Μ.Π. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης , συγγραφέας για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μόνιμος συνεργάτης στο περιοδικό «Νέα Πολιτική» όπου κρατά τη στήλη του θεάτρου. Στις θεατρικές ομάδες της ΑΣΟΕΕ και του Ε.Μ.Π. από το 1995 μέχρι το 2004 παρέδιδε σειρές σεμιναρίων πάνω στο θεατρικό παιχνίδι και την παντομίμα. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Lee Breuer , o Δαμιανός Κωνσταντινίδης , ο Γιώργος Αρμένης , ο Διαγόρας Χρονόπουλος ,ο Τάσος Ψαρράς, ο Γιώργος  Σερβετάς, η Αθηνά Τσαγγάρη, ο Γιάννης Κακλέας,  ο Νίκος Ζαπατίνας, ο Κώστας Γάκης, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο Νίκος Περράκης, ο Βασίλης Βαφέας, ο Βαρδής Μαρινάκης, η Πέμυ Ζούνη , ο Θοδωρής Αθερίδης ο Παναγιώτης Λάρκου, ο Δημήτρης Μπίτος.