Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο Το σταχτί πέπλο του Χρίστου Καλουντζόγλου σε εικονογράφηση της Λίζας Ηλιού.
Πώς ξεκίνησε η φωτιά και ποιες θα είναι οι συνέπειές της;
Τι είναι αυτό το σταχτί πέπλο που έχει καλύψει τα πάντα;
Στη δεύτερη από τις ιστορίες του Φρι, στη δεύτερη φρι-στορία δηλαδή, έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στο γειτονικό βουνό. Ο Φρι, το πουλάκι πρωταγωνιστής, η Έρη και η κούκλα της, η Νεγκρίτα, πρέπει να βοηθήσουν τα πλάσματα της ρεματιάς να προστατέψουν το χώρο τους μα και να συμπαρασταθούν στα ζώα και στα πουλιά του βουνού που έχασαν το σπίτι τους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ένα πρωτότυπο βιβλίο για το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα, την οικολογική συνείδηση.
Ένα βιβλίο για το σπίτι και το σχολείο, για το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Ο Χρίστος Καλουντζόγλου γεννήθηκε πριν από 409 χρόνια στο τρανό λιμάνι του αρχιπελάγους.
Από μικρός είχε στόχο να γνωρίσει το διάσημο εξερευνητή Σωφρόνιο Σκουρδουμπούτη.
Για καλή του τύχη, μεγαλώνοντας γνώρισε μια μούσα, μια νεράιδα και μια πριγκιπέσα, που τον έμαθαν να κάνει συλλογή στιγμών.
Αργότερα γνώρισε τον πειρατή Μάνι Μάνι, που τον πήρε μαζί του στην παραμυθοχώρα. Εκεί εκπαιδεύτηκε σε δύσκολες αποστολές, όπως η απελευθέρωση των ονείρων από τις ονειροπαγίδες. Σε μία από αυτές τις αποστολές εντόπισε το πιο σπάνιο ζώο του αρχιπελάγους – το γαργαλόσαυρο. Από τότε τον συνοδεύει και τον βοηθά να βρίσκει το δρόμο, όταν χάνεται στο μεγάλο χωριό. Σε κάποιο περίπατο στο μεγάλο χωριό γνώρισε το Φρι, και για το χατίρι του άφησε για λίγο το πειρατικό τού Μάνι Μάνι. Αλλά δε βιάζεται… Είναι μόλις 409 χρονών και έχει καιρό μπροστά του για πολλά ταξίδια.
Η εικονογράφος των βιβλίων Το σιδερένιο θηρίο, Κέδρος, 2009 και Το σταχτί πέπλο, Κέδρος, 2015, του Χρίστου Καλουντζόγλου, η Λίζα Ηλιού, γεννήθηκε στην Αθήνα, δίπλα στη θάλασσα.
Παρ’ όλο που έτρωγε όλο της το φαγητό, δε νιώθει να μεγάλωσε ακόμη. Στο σχολείο δεν κατάφερε να μάθει να γράφει σωστά, να μην μπερδεύει τη γλώσσα της και να μην ξεχνιέται συχνά.
Της αρέσει πολύ να ζωγραφίζει και να φτιάχνει με τα χέρια της όμορφες κατασκευές από σκουπίδια, κουρέλια και χαρτιά, και μ’ αυτά τα μικροπράγματα να χαίρεται και να δίνει τη χαρά.