Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας το συγκινητικό μυθιστόρημα Χάρτινη μνήμη (Elizabeth is missing) της Έμα Χίλι, που απέσπασε το βραβείο Costa Book Award 2014 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα σε μετάφραση της Έφης Τσιρώνη.
Η Μοντ, ηλικιωμένη μητέρα και γιαγιά, χάνει σταδιακά τη μνήμη της και την επαφή της με το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, αρνείται να ξεχάσει την καλύτερή της φίλη, καθώς είναι πεπεισμένη ότι η Ελίζαμπεθ έχει εξαφανιστεί και διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.
Κανείς όμως δεν εννοεί να ακούσει τη Μοντ – ούτε η αγανακτισμένη κόρη της, πόσω μάλλον η αστυνομία. Οπλισμένη με τις χειρόγραφες σημειώσεις της –τη χάρτινη μνήμη της, όπως η ίδια τις αποκαλεί– και την επιτακτική αίσθηση ότι η Ελίζαμπεθ χρειάζεται τη βοήθειά της, η Μοντ βάζει σκοπό να ανακαλύψει τι έχει συμβεί και να σώσει την πολυαγαπημένη της φίλη.
Η αναζήτηση της αλήθειας και οι ενδείξεις φαίνεται ωστόσο να την οδηγούν όλο και βαθύτερα στο μακρινό παρελθόν της, σε ένα από δεκαετίες θαμμένο μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου θα έχει συνταρακτικές συνέπειες: την αινιγματική εξαφάνιση της αδελφής της λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Έμα Χίλι έγραψε με αριστοτεχνικό τρόπο ένα ψυχολογικό θρίλερ και παράλληλα ένα συγκινητικό βιβλίο. Διαβάζοντάς το συνειδητοποιούμε ότι χωρίς την ανάμνηση του παρελθόντος δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο παρόν.
Ένα υπέροχο ντεμπούτο το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στον ξένο Τύπο και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Μ. Βρετανία.
Έχει μεταφραστεί ήδη σε 23 γλώσσες.
Η Έμα Χίλι είναι 28 ετών και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και αίθουσες τέχνης. Το 2011 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA).
Η Χάρτινη μνήμη αποτελεί το πρώτο της μυθιστόρημα. Εκδόθηκε το 2014, έφτασε στο νούμερο ένα της λίστας με τα ευπώλητα βιβλία των Sunday Times και έχει μεταφραστεί ήδη σε 23 γλώσσες. Απέσπασε επίσης το βραβείο Costa Book Award ως το καλύτερο λογοτεχνικό ντεμπούτο της χρονιάς, ενώ ήταν υποψήφιο και στη γενική κατηγορία ως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς.