Η νέα σειρά Πολιτικό Σινεμά της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκινάει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Greece: Days of Change», της Έλενας Ζερβοπούλου.
Στην εποχή της βαθιάς κρίσης, τρεις Έλληνες επιχειρούν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Παρακολουθώντας τις ιστορίες τους, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μια δυναμική αλλαγής στη σημερινή Ελλάδα. Μπορεί άραγε το δεδομένο της οικονομικής κρίσης να προξενήσει αλλαγές σε κοινωνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;
O Γιώργος, που έμεινε άστεγος εν μία νυκτί, βρίσκει τη δύναμη να υπερβεί τις δυσκολίες, να ενταχτεί σε ένα κοινωνικό δίκτυο και να ξαναχτίσει τη ζωή του. Ο Γρηγόρης επιστρέφει στη γενέτειρά του αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο Ηλίας, με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, γνωστή από το «κίνημα της πατάτας» και απόδειξη ότι όλα είναι δυνατά όταν η κοινωνία λειτουργεί με διαφάνεια και αλληλεγγύη, κλονίζει τους ισχύοντες κανόνες εμπορικής συναλλαγής, προκαλώντας τους μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται την αγορά τροφίμων.
Τρεις προσωπικές ιστορίες που μας προτρέπουν να συμμετάσχουμε ενεργά, αντιδρώντας στις επιθετικές εξωτερικές αλλαγές που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, να κατανοήσουμε πως καθένας μας μπορεί να διεκδικήσει βασικά δικαιώματα, επαναπροσδιορίζοντας τους προσωπικούς του στόχους και συμμετέχοντας σε κοινωνικά δίκτυα συλλογικής δράσης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μετά την προβολή θα γίνει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα της ταινίας, Έλενα Ζερβοπούλου, την Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχο Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων, τον ιατρό Γιώργο Βήχα, Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού, τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη από το Δίκτυο Μπορούμε και την Κωνσταντίνα Τσόερερ, Συνιδρύτρια της 180 Μοίρες, Ερευνήτρια Grassroots και Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
Διοργάνωση: Ίδρυμα Friedrich Ebert
Πολιτικό Σινεμά – Μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα
Υπό τον τίτλο Πολιτικό Σινεμά ξεκινάει από τον Ιούνιο 2015 μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, προβάλλοντας ταινίες για επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Μετά από κάθε προβολή, θα ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες, καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.
Η σειρά θα συνεχιστεί με νέες προβολές τον Ιούλιο και την επόμενη σεζόν.
Greece: Days of Change (53’, Ελλάδα, 2014)
Παραγωγή και σκηνοθεσία: Έλενα Ζερβοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης, Έλενα Ζερβοπούλου
Μοντάζ και Μοντάζ Ήχου: Kenan Akkawi
Μουσική: Drog_A_Tek
Παραγωγή: One Vibe Films
Σημείωμα της σκηνοθέτιδας
Οι ιστορίες των πρωταγωνιστών αναδεικνύουν την παρούσα ανάγκη και δυνατότητα για αλλαγή στην Ελλάδα, για κάθε άτομο αρχικά και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Η ιδέα πίσω από τις αφηγηματικές γραμμές είναι να βιώσουμε την εξέλιξη, τις προκλήσεις και το δυναμικό μιας θετικής αλλαγής. Πέρα από τις απογοητεύσεις και την οργή για τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κρίση, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί μια πραγματική αλλαγή των αξιών και του τρόπου διαβίωσής μας προς μια πιο αλληλέγγυα και έντιμη κοινωνία.
Βιογραφικά στοιχεία της σκηνοθέτιδας
Η Έλενα Ζερβοπούλου είναι Ελληνο-Γαλλίδα σκηνοθέτιδα και παραγωγός. Σπούδασε εθνοψυχολογία στο Πανεπιστήμο Paris 5. Έχει εργαστεί στο Παρίσι, υποστηρίζοντας οικογένειες μεταναστών στο πλαίσιο οικογενειακής θεραπείας, καθώς και ως σύμβουλος της UNESCO, σχεδιάζοντας δράσεις για τα παιδιά του δρόμου στη Μαδαγασκάρη. Έχει τίτλο Master στο Anthropological and Documentary filmmaking από το Πανεπιστήμιο της Nanterre. Από το 2006, σκηνοθετεί και παράγει δημιουργικά ντοκιμαντέρ και βίντεο για διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις. Από το 2006, παράγει, σκηνοθετεί, κάνει λήψεις και μοντάζ κοινωνικών ντοκιμαντέρ, και δημιουργεί βίντεο για διεθνείς ΜΚΟ (εκτός Ευρώπης). Επίσης διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια βίντεο και δημιουργεί διαδραστικές διαπολιτισμικές πλατφόρμες cross-media στο διαδίκτυο.Σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους Sea Gypsies (2012), που αποτέλεσε μέρος της σειράς του BBC Why Poverty? Η ταινία Greece: Days of Change αποτελεί την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία ντοκιμαντέρ και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε επίσης στο Millennium International Documentary Festival στις Βρυξέλλες, όπου διαγωνίστηκε στην κατηγορία World’s Workers, καθώς και στο φεστιβάλ Docs Barcelona στην Ισπανία.