Έλληνες και Γερμανοί, με στόχο τη γεφύρωση του νεόδμητου και διακριτού χάσματος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τον τελευταίο καιρό, ίδρυσαν τον Απρίλιο του 2015 τον Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Deutsch-Griechische Kulturassoziation e.V.».

Ως πρώτη δραστηριότητα του Συνδέσμου θα είναι το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ HELLAS FILMBOX BERLIN, το οποίο θα πραγματοποιείται ετησίως στο Βερολίνο.

Το HELLAS FILMBOX BERLIN (HFBB) ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2015, με στόχο τον παραγωγικό διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, δύο χωρών που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων όξυναν τις μεταξύ τους σχέσεις. Εκεί που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υψώνουν τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους, η Τέχνη μπορεί να τους φέρει ξανά μαζί γεφυρώνοντας τις διαφορές.

Το φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία στο γερμανικό κοινό να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας και πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2016 στο Babylon, έναν από τους παλαιότερους και πλέον ιστορικούς κινηματογράφους του ανατολικού Βερολίνου. Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου που αποτελεί μια σύμπραξη Γερμανών, Ελλήνων και ελληνικών φορέων της πόλης.

Το HFBB σκοπεύει να αποτελέσει χώρο έκφρασης για το “Νέο Ελληνικό Σινεμά” και κατ’αυτό τον τρόπο να φωτίσει μέσω της κινηματογραφικής τέχνης πτυχές της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτήν, όπως επίσης και των αντιφατικών και ανεξερεύνητων χαρακτηριστικών της. Μέσα από τη ματιά των δημιουργών, η χώρα λαμβάνει πλέον ριζικά διαφορετικό πρόσημο θεώρησης από εκείνο που της επιβάλλουν τα γερμανικά μέσα μαζική ενημέρωσης, καθώς μετατρέπεται σε βίωμα έντονο και αδιαμεσολάβητο.

Ο ελληνικός κινηματογράφος εμβαθύνει ουσιαστικά εκεί όπου η γερμανική ειδησεογραφία αδυνατεί. Σε αυτά τα πλαίσια, το HFBB θέτει ως προτεραιότητά του την προβολή και υποστήριξη νέων και πρωτότυπων κινηματογραφικών ειδών από το χώρο της τέχνης, του animation και του πειραματικού σινεμά, δημιουργώντας γι’αυτά ένα νέο ξεχωριστό τμήμα, “Νέα Οράματα / New Visions”.

Υποβολή ταινιών

Στόχος μας είναι να γίνει το φεστιβάλ κοινωνός σε μια συλλογική προσπάθεια προώθησης του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό, αλλά και να δώσει βήμα σε δημιουργούς από άλλες χώρες που ασχολήθηκαν στο έργο τους με την Ελλάδα. Σε αυτά τα πλαίσια δεχόμαστε ταινίες τόσο Ελλήνων όσο και ξένων κινηματογραφιστών με την προϋπόθεση αυτές να πραγματεύονται ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σήμερα που η Ευρώπη βρίσκεται έντονα αντιμέτωπη με μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς της, θεωρούμε ότι ο Πολιτισμός πρέπει να αποτελέσει προπομπό της αλλαγής και να φωτίσει εκ νέου το αίτημα για επαφή και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της. Πιστεύουμε ότι τα πολιτιστικά δρώμενα μπορούν να ανοίξουν αμεσότερο διάλογο με το κοινό, απ ό,τι μια ρητορική στεγνού δημόσιου λόγου και έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Οι κινηματογραφιστές καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από τις 1 Αυγούστου έως τις 31 Σεπτεμβρίου 2015. Πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τα τμήματα του φεστιβάλ θα βρείτε στη σελίδα μας.

Σκοπός του Φεστιβάλ

Βασικός στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής του γερμανικού κοινού και του γερμανικού Tύπου ειδικότερα, τις εξαιρετικά επίκαιρες και καλλιτεχνικά συναρπαστικές δημιουργίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, με αποτέλεσμα να διευρύνει συνολικά τη ματιά, κοινού και ΜΜΕ, πάνω στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Φεστιβάλ θέτει ως αφετηριακό σημείο το γερμανικό κοινό – θεατές και δημοσιογράφους, με πολλή συγκεκριμένη στοχοπροσήλωση τη δική τους συλλογική και εξατομικευμένη νέα προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος και της συγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Επιπρόσθετα, παράλληλος σκοπός της διοργάνωσης είναι να επωφεληθεί από το αυξημένο ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης για την Ελλάδα τον καιρό της κρίσης, το οποίο αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω του λεγόμενου «Griechenland-Bashing» – δηλαδή της καταιγιστικής αρνητικής δημοσιότητας γύρω από την Ελλάδα –, κάνοντας μια αναδρομή στην πρόσφατη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Το φεστιβάλ αποτελεί επίσης μια πλατφόρμα με στόχο να προκαλέσει, μέσω ενός παράλληλου προγράμματος (πολιτικές συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και εφήβους, ομιλίες ακαδημαϊκών, διαδραστικές συζητήσεις), την απαρχή μιας εκ νέου τοποθέτησης γύρω από την Ελλάδα, ως «σφάλμα συστήματος» (system error) στην Ευρώπη.

H oμάδα του HELLAS FILMBOX BERLIN:

Deutsch-Griechische Kulturassoziation e.V.

Πρόεδρος Συλλόγου: Holger Ehlers (καλλιτεχνικός διευθυντής “Apassionata”)

Διευθυντής Φεστιβάλ: Αστέρης Κούτουλας (παραγωγός και σκηνοθέτης)

Διευθυντής Φεστιβάλ (Ελλάδα): Μιχάλης Αργυρού (Εικαστικός , “beton7”)