Κυκλοφόρησε στη σειρά Φάροι Ιδεών των εκδόσεων Μίνωας μια συλλογή δοκιμίων της Βιρτζίνια Γουλφ, με κείμενα που αφορούν την τέχνη της γραφής, μερικά εκ των οποίων μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά σε μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου. Ανάμεσά τους και το πιο σημαντικό και εμβληματικό δοκίμιο της Γουλφ: Ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν.
Η Βιρτζίνια Γουλφ, μια από τις σπουδαιότερες μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα, έγραψε πολλά άρθρα, δοκίμια, κριτικές και κείμενα για την τέχνη και τη λογοτεχνία. Σε αυτό τον τόμο συγκεντρώνονται μερικά από τα σημαντικότερα κείμενά της γύρω από τα θέματα που την απασχολούσαν κατά τη δημιουργική περίοδο της ζωής της: ο φεμινισμός, η κοινωνική ισότητα, η πολιτική, η αξία των βιβλίων, η ρήξη με την παράδοση, η σχέση της τέχνης με την πολιτική και τον άνθρωπο. Τη Βιρτζίνια Γουλφ την απασχολούσε ιδιαίτερα η «γυναικεία εμπειρία»… η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της γυναικείας ταυτότητας και η ιδιαιτερότητα της «γυναικείας έκφρασης». Μέσα από τα κείμενά της προβάλλει ένα σπινθηροβόλο πνεύμα που σχολιάζει όχι μόνο τα δεινά του καιρού της, αλλά και μας απευθύνεται ως μια σύγχρονή μας. Αν την «ακούσουμε» προσεκτικά, ίσως μας δώσει απαντήσεις σε χρόνια διλήμματα και δυσεπίλυτα προβλήματα που συνεχίζουν να μας ταλανίζουν.
Από τον πρόλογο της Αργυρώς Μαντόγλου
Η έκδοση περιλαμβάνει τα δοκίμια: Ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν, Ο καλλιτέχνης και η πολιτική, Πίνακες, Πώς πρέπει να διαβάζει κανείς ένα βιβλίο;, Γυναικεία επαγγέλματα, Το σύγχρονο μυθιστόρημα, Η παρακμή της αρθρογραφίας και Προσωπικότητες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Βιρτζίνια Γουλφ γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1882 στο Λονδίνο, σε αστικό βικτοριανό περιβάλλον. Ήδη από το 1905 είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία του περίφημου κύκλου του Μπλούμσμπερι (Bloomsberygroup), μιας ομάδας διανοουμένων που κυριάρχησε στην πολιτιστική σκηνή του Λονδίνου για είκοσι χρόνια. Έγραψε οκτώ μυθιστορήματα, διηγήματα και πλήθος κριτικά δοκίμια και άρθρα. Η Γουλφ αυτοκτόνησε στις 28 Μαρτίου του 1941 κοντά στο σπίτι της στο Σάσεξ, βουτώντας στα παγωμένα νερά του ποταμού Ουζ με τις τσέπες γεμάτες πέτρες.
Από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του μοντερνισμού και από τους επιφανέστερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, η Βιρτζίνια Γουλφ έγραψε σημαντικά μυθιστορήματα όπως τα: Κυρία Νταλογουέι (1925), Μέχρι τον φάρο (1927), Ορλάντο (1928), Κύματα (1931), Ανάμεσα στις πράξεις (1941), καθώς και πάνω από πεντακόσια άρθρα και δοκίμια για τη λογοτεχνία και την τέχνη.
Οι ιδιοσυγκρασιακές αφηγηματικές τεχνικές της εξυπηρετούν κυρίως την καταγραφή της πραγματικότητας με τη μέθοδο της περίφημης «συνειδησιακής ροής», όπου καταγράφονται οι άτακτες σκέψεις, οι αισθητηριακές προσλήψεις και οι μνήμες, όπως αυτές εμφανίζονται στη συνείδηση των χαρακτήρων, «αυτά που συλλαμβάνει ο νους μια καθημερινή μέρα».
Η Αργυρώ Μαντόγλου σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Φιλοσοφία (BA), κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κριτική Θεωρία στο University of North London. Έχει εκδώσει ποιήματα και πεζά και ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση. Κείμενά της και κριτικά σημειώματα έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Έχει επίσης μεταφράσει έργα των Τζορτζ Έλιοτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χένρι Τζέιμς, Άντζελα Κάρτερ, Τζιν Ρις, Τζάνετ Γουίντερσον, Τζόις Κάρολ Όουτς, Άλι Ζμιθ, Ζέιντι Σμιθ, Πίτερ Κάρεϊ και άλλα σπουδαία ονόματα της σύγχρονης αγγλόφωνης πεζογραφίας.