Από τις εκδόσεις Πεδίο κυκλοφορεί το βιβλίο Από τα ψηλά στα χαμηλά του Ίωνα Αλεξάνδρου.
“Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και κανείς δεν σας έχει πει ποτέ για να αντιμετωπίσετε την καταστροφή και την πτώχευση, βάζοντας τα θεμέλια για μια νέα αρχή στην Ελλάδα σήμερα».
Έτσι παρουσιάζεται από το εξώφυλλο κιόλας το βιβλίο Από τα ψηλά στα χαμηλά το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έρχεται να καλύψει μια μεγάλη και έντονη σύγχρονη ανάγκη, μιας και σήμερα, «με πάνω από δύο εκατομμύρια εγγραφές στον Τειρεσία, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο μισός και πλέον επιχειρηματικός κόσμος της χώρας βρίσκεται στην κατάσταση που, πολύ διακριτικά, ονομάζεται αθέτηση υποχρεώσεων». Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν ήδη μπει στο προπτωχευτικό ή πτωχευτικό μονοπάτι, χωρίς κανείς να τους έχει μιλήσει ποτέ για όσα καθοριστικά συνεπάγεται για το υπόλοιπο της ζωής τους κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί «κανείς δεν διδάσκει την πτώχευση, όπως παλιά κανείς δεν δίδασκε τα περί σεξ και όλοι τα μάθαιναν άτσαλα, στο πεζοδρόμιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο.
Ίσως απρόσμενα, πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αποπνέει αισιοδοξία, καθώς ο συγγραφέας του, θύμα ο ίδιος της κρίσης, αλλά «ένοχος αισιοδοξίας κατ’ εξακολούθηση», προτείνει σε όλους τους παθόντες μια άλλη λογική: «Η καταστροφή και η πτώχευση δεν είναι παρά ένα νέο γκρουπ από πίστες στο οικονομικό-επιχειρηματικό παιχνίδι”
Ο συγγραφέας χειρίζεται με χιούμορ, συχνά μαύρο, τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας –μικρός ή μεγάλος, δεν έχει σημασία, οι οδύνες της οικονομικής καταστροφής είναι ίδιες για όλους– ο οποίος βρίσκεται ήδη σε προπτωχευτική πορεία ή σε πτώχευση: χρέη στο δημόσιο, μπράβοι των πιστωτών, δικαστικοί επιμελητές, κατασχέσεις, διαπόμπευση, δικαστήρια, «προδοσίες» ευεργετημένων συνεργατών και προμηθευτών, απλήρωτοι εργαζόμενοι, οικογενειακές πιέσεις, φυγή στο εξωτερικό, ακόμη και αυτοκτονία…
Στόχος του βιβλίου είναι να προσφέρει έναν προσωπικό οδηγό αντιμετώπισης της οικονομικής καταστροφής και πτώχευσης, που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όχι μόνο στους επιχειρηματίες αλλά και στους πάμπολλους σήμερα νομικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς συμβούλους που ασχολούνται με τις προπτωχευτικές και πτωχευτικές διαδικασίες. Επιχειρεί να καλύψει όλες τις πλευρές, τουλάχιστον όπως τις έχει βιώσει ο ίδιος ο συγγραφέας και οι γνωστοί του στην περίοδο της πρόσφατης κρίσης.
Η πρώτη πλευρά είναι η ψυχολογική κατάσταση του επιχειρηματία και των γύρω του. Περιγράφονται πραγματικές συναισθηματικές καταστάσεις από την πλευρά του επιχειρηματία, που μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες και στους συμβούλους του και τους πέριξ. Μαζί διατυπώνονται πρακτικές συμβουλές διαχείρισης των συναισθηματικών εντάσεων, οι οποίες μπορεί να γίνουν τεράστιες και ανεξέλεγκτες.
Η δεύτερη πλευρά αφορά τη στρατηγική της καταστροφής και παρέχει μια σφαιρική, μη νομική ενημέρωση για όσα ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα σχετικά με τα προπτωχευτικά και τα πτωχευτικά ζητήματα, μαζί με συμβουλές για τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές. Η τρίτη πλευρά έχει να κάνει με πρακτικά θέματα που ανακύπτουν στην πορεία, από τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη μέχρι τον χειρισμό εργαζομένων και συνδικαλιστών. Δεκάδες ορολογίες, νόμοι και καταστάσεις για τις οποίες ελάχιστη εμπειρία υπάρχει στο διάστημα που η επιχειρηματική πορεία ήταν υγιής.
Συγχρόνως το βιβλίο προσφέρει μια αναλυτική περιγραφή της τελευταίας αναθεώρησης των πτωχευτικών και προπτωχευτικών νόμων, όπως αυτοί άλλαξαν το 2015, με πολλές παρατηρήσεις και επεξηγήσεις.
Πέρα από αυτά, ο συγγραφέας δίνει μεγάλη έμφαση στο νέο ξεκίνημα του επιχειρηματία, μετά την πτώχευση, περιγράφοντας πιθανές στρατηγικές αλλά και δεκάδες τεχνικές επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, με στόχο πάντα να ξανασταθεί στα πόδια του..
Ο Ίων Αλεξάνδρου είχε την τύχη να ζήσει τον επιχειρηματικό κύκλο της ζωής σε ακραίες εντάσεις, από τα ψηλά των διεθνών χρηματιστηρίων και την αφθονία κεφαλαίων μέχρι τα τάρταρα των ελληνικών πτωχευτικών δικαστηρίων και την απόλυτη πενία. Σε όλα αυτά, εκτός από παίκτης, ήταν πάντα και μελετητής, με περιέργεια και ανοικτό μυαλό, πράγμα που θεωρεί ότι του έδωσε δύναμη να αντιμετωπίσει καλά μερικές από τις πιο βαριές κακοτοπιές. Συχνά έχει συμβουλέψει φίλους γι’ αυτές, τελευταία ολοένα και περισσότερους, κι αυτό ήταν η αιτία να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Δεν είναι δικηγόρος ή οικονομικός, οι σπουδές του είναι άσχετες με αυτά, δηλώνει επιχειρηματίας που του αρέσει να γράφει και
ταπεινός σπουδαστής της φύσης και των ανθρώπων, έχει δύο ανήλικα παιδιά και, παρ’ όλα όσα του έχουν συμβεί, δηλώνει ένοχος αισιοδοξίας κατ’ εξακολούθηση».