Η Seven Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 31 Μαρτίου 2016 την ταινία Το Μάθημα (UROK) των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ.

Σε μία μικρή πόλη της Βουλγαρίας, η Ναντέζντα, μία νεαρή καθηγήτρια ψάχνει τον κλέφτη στην τάξη της για να του δώσει ένα μάθημα για το σωστό και το λάθος. Όταν θα βρεθεί υπερχρεωμένη, θα βρει το σωστό δρόμο που η ίδια δίδαξε;

Σύνοψη

Η Ναντέζντα προειδοποιεί τους μαθητές της, ότι ο κλέφτης ανάμεσα τους θα αποκαλυφθεί σύντομα. Μόλις τον πιάσει, θα του δώσει ένα «καλό μάθημα». Όταν γυρίζει στο σπίτι της, συναντά άλλο ένα πρόβλημα- δικαστικός εκπρόσωπος απειλεί με κατάσχεση περιουσίας- ο σύζυγος της έχει αγοράσει ένα φορτηγό κι έχει μείνει πολύ πίσω στις πληρωμές. Το δάνειο πρέπει να πληρωθεί άμεσα, και η Ναντέζντα καταφεύγει σε τοκογλύφους με την ελπίδα ότι θα τους αποπληρώσει άμεσα όταν πουλήσει το φορτηγό. Αυτό δε συμβαίνει όμως, και η πίεση αυξάνεται συνεχώς. Απειλούν τη ζωή του παιδιού της, αν δε βρει τα χρήματα άμεσα. Τρομοκρατημένη και απελπισμένη, η Ναντέζντα ληστεύει μια τράπεζα. Ξεπληρώνει τον τοκογλύφο. Και μαθαίνει ποιός είναι ο κλέφτης στο σχολείο της. Τώρα όμως δεν έχει ιδέα τι μάθημα να του διδάξει.

Παίζουν: Μαργκίτα Γκόσεβα, Ιβάν Μπάρνεφ, Ιβάν Σάβοφ

Διάρκεια: 111’

Μία παραγωγή των Abraxas Film Ltd και Graal Films,

Με την υποστήριξη των ZDF Kleines Fernsehspiel, COOP, AFB,

Μία συμπαραγωγή των Little Wing Productions και Screening Emotions

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ- ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΡΟΝΤΟ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΟΦΙΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ LUX ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Πληροφορίες για τις εταιρίες παραγωγής

Η Abraxas Film Ltd είναι μια Βουλγαρική εταιρία παραγωγής που ιδρύθηκε το 2010 από τους σκηνοθέτες Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ. Στόχος τους η παραγωγή ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ με δυνατή ιστορία και πρωταγωνιστές. Ανάμεσα στις παραγωγές τους βρίσκονται τα JUMP (μικρού μήκους, 2012, Υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2013) και το A RAPABLE OF LIFE (Ντοκιμαντέρ, 2010).

Η Graal ΑΕ είναι εταιρία παραγωγής post-production με έδρα την Αθήνα. Η εταιρία, που διανύει το 15ο χρόνο ζωής της, εστιάζει σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

Η εταιρία έχει κάνει παραγωγή σε τρεις ταινίες μεγάλου μήκους και δύο ντοκιμαντέρ έως σήμερα, βραβευμένα σε διεθνή φεστιβάλ.

Το 2003 ολοκλήρωσε τη πρώτη διεθνή συμπαραγωγή και συνέχισε με ένα μεγάλο αριθμό ταινιών: η Graal είναι συμπαραγωγός σε 41 ταινίες μεγάλου μήκους έως σήμερα, 20 από τις οποίες είναι διεθνείς. Έχει στο βιογραφικό της περίπου 350 τίτλους. Από το 2010, είναι ο βασικός χορηγός του Agora Film Market του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προσφέροντας το Βραβείο για πλήρες post- production.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Η Κριστίνα Γκρόζεβα, έχει βραβευτεί πολλάκις για τις μικρού μήκους ταινίες της, ανάμεσα στα οποία και το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Βουλγαρίας για το Birds of Heaven το 2008, Ειδική Μνεία της Επιτροπής του Διεθνούς Μαθητικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Μαρόκο το 2009, και Ειδική Μνεία από το Διεθνές Φεστιβάλ Mediaschool το 2009.Επίσης Βραβείο από το Μαθητικό Φεστιβάλ Premios το 2006, το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Σχολών της Ουρουγουάης και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από το Διεθνές Φεστιβάλ Filminute της Μεγάλης Βρετανίας το 2007 για το Game.

Ο Πέταρ Βαλτσάνοφ αποφοίτησε από τη Σχολή κινηματογράφου NATFA το 2002. Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Shock, συμμετείχε στο μαθητικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι το 2001. Η επόμενη μικρού μήκους ταινία του, Resurrection, απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Μαθητικό Κινηματογραφική Φεστιβάλ του Βελιγραδίου το 2003. Η μικρού μήκους ταινία Capture, συμμετείχε στα Φεστιβάλ του Ταμπέρε της Φιλανδίας και της Σόφια το 2005, καθώς και στο φεστιβάλ του Τελ- Αβίβ το 2006. Η μικρού μήκους ταινία του Family Therapy βραβεύτηκε από τα Φεστιβάλ του Βισμπάντεν το 2009, και του Βουκουρεστίου και της Σόφια το 2008 ως Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία.

Σημείωμα Σκηνοθετών

Πολλά χρόνια πριν κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία η είδηση μιας γυναίκας που έκλεψε μία τράπεζα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Όλοι υποψιάστηκαν ότι ήταν εγκληματίας, ναρκομανής.. Κανείς δεν υποψιάστηκε ότι θα μπορούσε να είναι μια απλή δασκάλα. Ο τρόπος που ακούγεται αυτό «Δασκάλα λήστεψε τράπεζα!», πρόκειται ακριβώς για την αντιφατικότητα αυτής της φράσης που μας έκανε να αναζητήσουμε την ιστορία. Αυτό το γεγονός μας σημάδεψε και μας έκανε να αναρωτηθούμε: «Τι ωθεί έναν ηθικό άνθρωπο στο έγκλημα;»

 

Θέλαμε να πούμε την ιστορία ως μέρος της ζωής. Παλέψαμε να έχουμε μια οδυνηρά αυθεντική ιστορία. Βουτήξαμε βαθιά στον κόσμο της δασκάλας, στα εσωτερικά της διλλήματα, τη μάχη με το ίδιο της το ήθος. Μαζί με το Διευθυντή Φωτογραφίας Κρουμ Ροντρίγκεζ, αποφασίσαμε ότι η κάμερα πρέπει να κινείται απαρατήρητη, να μελετά προσεκτικά τις λεπτομέρειες χωρίς να είναι εμφανής. Η ταινία γυρίστηκε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Τους περισσότερους μικρούς ρόλους είχαν οι κάτοικοι, κι όχι επαγγλεματίες ηθοποιοί. Οι πρωταγωνιστές έπρεπε να δένουν μαζί τους φυσικά, και οι ερμηνείες τους έπρεπε να είναι όσο πιο αληθινές κι αυθεντικές γίνεται. Στόχος μας ήταν το κοινό να μη μπορεί να διαχωρίσει τους ηθοποιούς στο τέλος της ταινίας. Η Μαργκίτα Γκόσεβα είναι πραγματική ανακάλυψη για εμάς όσον αφορά αυτό το κομμάτι. Την τοποθετήσαμε σε αληθινές καταστάσεις, σε αληθινή αίθουσα 30 μαθητών. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αυτή την αυθεντικότητα σε κάθε στοιχείο της ταινίας- μακιγιάζ, κοστούμια, φώτα, σκηνικά και ήχο.Όλοι εργάστηκαν στην ταινία με συνεχώς αναβαλλόμενους μισθούς και Η ταινία είναι το πρώτο μέρος μιας σχεδιασμένης τριλογίας. Οι τρεις ιστορίες θα αφορούν όλες αληθινές ιστορίες με κεντρικό θέμα τη μικρή επανάσταση ενός κοινού θνητού ενάντια στο κατεστημένο μας.

Κριστίνα Γκροζέβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ