Το “[a] border of dying” είναι ένα διακλαδικό ερευνητικό έργο που εστιάζει στις εικαστικές τέχνες μέσα από το πρίσμα της χρήσης και του αποχρωματισμού των υφασμάτων, όπως και της κίνησης, μέσα από την οποία το ανθρώπινο σώμα προσεγγίζεται ως εργαλείο και εξερευνώνται οι έννοιες της διάβρωσης και της αλλαγής.
Σχετικά με τη συνεργασία
Το κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου όπου κάποτε στεγαζόταν η «ΔΡ.ΔΕΛΗΣ Α.Ε.», εταιρία εμπορίας και διανομής εξειδικευμένων προϊόντων χημικής βιομηχανίας και προϊόντων πλαστικού, φιλοξενεί σήμερα το νέο project space του Flux Laboratory Athens. Οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου ενεργοποιούνται ξανά, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, με το καλλιτεχνικό πρότζεκτ “[a] border of dying”, μια συνεργασία των VIGIL με το Flux Laboratory και το brand IT’S A SHIRT.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Φωτεινή Σταματελοπούλου) ξεκίνησαν να εργάζονται επιτόπια ως residents καταλαμβάνοντας το παλιό χημικό εργαστήριο του ισογείου και άλλους χώρους προκειμένου να διεξάγουν την εικαστική και χορογραφική τους έρευνα . Ο τίτλος «[α] border of dying» που κινείται μεταξύ των ορίων των λέξεων ‘dying’ (= ξεψυχώ, σβήνω) και ‘dyeing’ (βαφή), παραπέμπει τόσο στο αντικείμενο και τη διαδικασία της εικαστικής περφόρμανς και εγκατάστασης, όσο και στην αρχική ταυτότητα του ίδιου του κτιρίου – συμβόλου του χημικού κλάδου- που πλέον έχει καταργηθεί.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Flux Laboratory Athens επιχειρώντας μια συσχέτιση μεταξύ της ιστορίας του κτιρίου, των βιομηχανικών στοιχείων του, αλλά και με την έννοια της οικογενειακής επιχείρησης ως μοντέλου, προσκάλεσε τη Χριστίνα Χριστοδούλου, ιδρύτρια του IT’S A SHIRT, να δημιουργήσει και να επιμεληθεί τα ενδύματα που χρησιμοποίησαν οι VIGIL κατά τον πειραματισμό τους με τα υφάσματα.
Η εικαστική περφόρμανς πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023.
Από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 το κοινό μπορεί να επισκεφτεί την εγκατάσταση που δημιούργησαν και επιμελήθηκαν οι VIGIL κατά τη διάρκεια του residency στο ισόγειο του κτιρίου.
Την Κυριακή 5 Μαρτίου οι VIGIL διοργανώνουν ένα εργαστήριο όπου θα εξερευνήσουν μαζί με τους συμμετέχοντες τις τεχνικές και τη διαδικασία αποχρωματισμού.
(περιορισμένος αριθμός θέσεων, παρακαλούμε εγγραφείτε εδώ)
Συντελεστές του project
Κίνηση: VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Φωτεινή Σταματελοπούλου)
Επιμέλεια εγκατάστασης: VIGIL
Κατασκευή ενδυμάτων: Xριστίνα Χριστοδούλου / IT’S A SHIRT
Μουσική σύνθεση: Πάνος Αλεξιάδης
Φωτιστικός σχεδιασμός: Παναγιώτης Τομαράς
Γραφιστική επιμέλεια: Studio precarity
Ιδιαίτερες ευχαριστίες:
Αθηνά Δεληγιάννη, Χριστινά Δηλάρη (Flux Laboratory Athens), Μαρία Βασαριώτου, Χρήστος Χατζής
Σχετικά με τις VIGIL
Οι VIGIL είναι μια συλλογικότητα που αποτελείται από τη Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και τη Φωτεινή Σταματελοπούλου. Με υπόβαθρο στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (η Δέσποινα στην ιστορία/αρχαιολογία και η Φωτεινή στην ψυχολογία/performance psychology), και με ενδιαφέρον για την κινητική έρευνα και την περφόρμανς, το συλλογικό τους έργο καθοδηγείται από τις έννοιες του έργου (labor) και της προσπάθειας (effort) μέσω του σώματος. Πέρα από τη νοοτροπία «χωρίς πόνο δεν υπάρχει κέρδος / no pain no gain», η προσπάθεια εντός της επιτελεστικής διαδικασίας χρησιμοποιείται ως εργαλείο προκειμένου να αποκαλύψει και να εκθέσει τα λανθάνοντα ψυχικά και σωματικά προσωπικά στοιχεία κάθε περφόρμερ. Η περφόρμανς είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας του γίγνεσθαι και του μοιράσματος. Το σώμα χρησιμοποιείται ως ζωντανό αρχείο αναμνήσεων, ερεθισμάτων και συναισθημάτων αποκαλύπτοντας συνεχώς νέες αντιλήψεις για αυτό και τους τρόπους που αποτυπώνεται.
Η Δέσποινα Σανίδα-Κρεζία και η Φωτεινή Σταματελοπούλου (VIGIL) ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2021. Υπήρξαν μεταξύ των επιλεγμένων καλλιτεχνών για το πρόγραμμα Stronger Peripheries: A Southern Coalition που συγχρηματοδοτήθηκε από το ‘Creative Europe’ (Ιούνιος 2022). Τον Σεπτέμβριο του 2022 παρουσίασαν το έργο Guards ως μέρος του παράλληλου προγράμματος performances της έκθεσης Sheltered Gardens του PCAI. Το εν εξελίξει έργο τους [a] border of dying διερευνάται και διαμορφώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας του Flux Laboratory Athens (2022-2023).