Αδριανός κι Αντίνοος: μια συνάντηση 19 αιώνες μετά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από 15 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον Αδριανό και τον Αντίνοο σε μια συνάντηση 19 αιώνες μετά. Πρόκειται για την έκθεση της ενεπίγραφης βάσης μνημείου προς τιμή του αυτοκράτορα Αδριανού και ενός αριστουργηματικού πορτραίτου του Αντίνοου, ακόλουθου και ευνοούμενού του. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην καρδιά του Μουσείου, 19 αιώνες μετά από την επίσκεψη του αυτοκράτορα στην Αθήνα. Ο Κτίστης, Σωτήρας και Ολύμπιος Αδριανός κι ο έφηβος Αντίνοος αναδύθηκαν την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνουν εκεί ως την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018. Η έκθεσή τους στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.

Ο ναός του Ολυμπίου Διός (Ολυμπιείο), η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε επί Πεισίστρατου (6ος αι. π.Χ.) και ολοκληρώθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό. (Le Roy, J.D.,Les ruines des plus beaux monuments de la Grèce, Paris 1758)

Από τον Δεκέμβριο του 2017 ως τον Φεβρουάριο του 2018, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες και κάνουν μαζί τους έναν νοητό περίπατο στον κόσμο του Αδριανού και του Αντίνοου, από την Αθήνα ως το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στο Μαραθώνα, ξεδιπλώνοντας την πνευματική αναγέννηση της ελληνικής παιδείας στα χρόνια του φιλέλληνα αυτοκράτορα.


Φωτογραφία θέματος : Γυμνή προτομή με κεφαλή του Αντίνοου. Βρέθηκε στην Πάτρα το 1856. Χρονολογείται λίγο μετά το 130 μ.Χ. Αρ. ευρ. Γ 418. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)


Διαβάστε επίσης: 

Αδριανός και Αθήνα: Περιοδική έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ