Το θερινό εκπαιδευτικό εργαστήριο Aeolian Currents αποτελεί το δεύτερο μεγάλης διάρκειας διεπιστημονικό εργαστήριο Sound Tectonics του ανεξάρτητου κέντρου έρευνας Space Under. Η παραπάνω κατεύθυνση επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ Sound Art και Αρχιτεκτονικής.
Το θερινό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε νησί των Κυκλάδων, την Πάρο από 10 έως 25 Ιουλίου του 2014 με μια ομάδα διδασκόντων που θα αποτελείται από διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους θα βρίσκεται ο διεθνούς φήμης μουσικός και εικαστικός από τη Μεγάλη Βρετανία Max Eastley, ο Ισπανός Αρχιτέκτονας και καθηγητής Javier Pena Galiano.
Mέσα από το θερινό εργαστήριο Aeolian Currents (Αιολικά Ρεύματα) θα διερευνηθούν τα αιολικά φαινόμενα προκειμένου να σχεδιάστούν και να κατασκευαστούν στη συνέχεια συσκευές που βασίζονται στον ήχο, τη μουσικότητα, καθώς και την ενεργειακή ισχύ. H έρευνα θα δομηθεί πάνω στις προεκτάσεις της sound art, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι η κατασκευή πειραματικών συσκευών και μέσων σε συνδυασμό με την παραγωγή ενέργειας. Στόχος είναι να διερευνηθεί, ταυτόχρονα ο τρόπος με τον οποίο ο σχεδιαμός και η παραγωγή των πρωτότυπων συσκευών που θα προκύψουν από την εν λόγω έρευνα θα μπορούσαν να διεισδύσουν και να ενσωματωθούν στον αρχιτεκτονικό τρόπο σκέψης και πρακτικής.
Tο εργαστήριο θα βασιστεί στα φυσικά και μηχανικά κύματα (natural frequencies, mechanical waves), έτσι όπως αυτά παρατηρούνται στην αιολική ενέργεια και τον ήχο. Tο φυσικό περιβάλλον θα προσεγγιστεί μέσω της κίνησης, της μεταβλητότητας, των διαφορετικών συχνοτήτων και της υλικότητας. Kατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα συνδυαστεί η διδασκαλία ενεργειακών και παραμετρικών software, διαδραστικών hardware και τεχνικών που προκύπτουν από φυσικά πειράματα που θα πραγματοποιηθούν επί τόπου. Tο τελικό στάδιο του εργαστηρίου θα αφορά στην κατασκευή μηχανισμών και συσκευών που συνδυάζουν αρχιτεκτονική, sound art και ενεργειακό σχεδιασμό και κατ’ επέκταση στη σύνθεση ενός αυτόνομου συστήματος χωρικής αλληλεπίδρασης.