Αέρας του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, στο Πόλη Θέατρο

Το Πόλη Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη συστήνει στο κοινό ένα νέο ελληνικό έργο, τον Αέρα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε μια μοναδική θεατρική συνάντηση δύο σημαντικών πρωταγωνιστριών του θεάτρου μας, της Ράνιας Οικονομίδου με τη Ρένη Πιττακή σε σκηνοθεσία της Σύλβιας Λιούλιου.

Το Πόλη Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη συστήνει στο κοινό ένα νέο ελληνικό έργο, τον Αέρα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε μια μοναδική θεατρική συνάντηση δύο σημαντικών πρωταγωνιστριών του θεάτρου μας, της Ράνιας Οικονομίδου με τη Ρένη Πιττακή σε σκηνοθεσία της Σύλβιας Λιούλιου.

 

Μετά το θάνατο της μητέρας τους δύο αδερφές, η Έντα και η Νόρα συναντιούνται ξανά, ύστερα από πολύ καιρό. Μέρα κακοκαιρίας, με τον αέρα να λυσσομανά. Ξεχασμένα μίση και περιουσιακές διεκδικήσεις τίθενται στο επίκεντρο αλλά κυρίως μια συλλογή ζωγραφικών πινάκων μεγάλης χρηματικής αξίας δηλητηριάζουν όλο και περισσότερο τη μεταξύ τους ατμόσφαιρα. Διαφορετικές και όμοιες σκιαγραφούνται καθηλωμένες στους αλλεπάλληλους γύρους μιας παρτίδας αναμέτρησης. Οι δυο ισάξιες αντίπαλοι άλλα λένε και άλλα εννοούν, ελίσσονται και στρεψοδικούν αναδεικνύοντας τη βιογραφία μιας ασυνήθιστης οικογένειας. Το αλλόκοτο, το θρίλερ και το κωμικό παντρεύονται αρμονικά καθώς οι λέξεις που ξεστομίζονται λειτουργούν ως προσχήματα και γίνονται αέρας.

 

Η Ρένη Πιττακή και η Ράνια Οικονομίδου, δυο απόλυτα ιδιοσυγρασιακές ηθοποιοί, ικανές να διαπερνούν την επιφάνεια του λόγου και να δηλώνουν το άρρητο, συναντιούνται για πρώτη φορά σκηνικά με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της νεώτερης Σύλβιας Λιούλιου σε μια «κωμωδία», που εκκινώντας από ένα φαινομενικά παραδοσιακό υλικό θεατρικής γραφής διαρκώς αυτοανατρέπεται και εκπλήσσει, δίνοντας χώρο στο παράλογο, το αντισυμβατικό και το ανοίκειο.

 

Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια Κίνησης: Αγγελική Στελλάτου

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεανώ Βασιλείου

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

 

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Ράνια Οικονομίδου, Ρένη Πιττακή

 

Η σκηνοθέτις:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Royal Holloway University of London, υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας και σκηνοθεσία στη Royal Academy of Dramatic Art (RADA: ΜΑ Text and Performance) απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση το Σεπτέμβριο του 2010. Από το 2003 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Jossi Wieler, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρη Λιγνάδη, Γιώργο Κιμούλη, Έφη Θεοδώρου, Αντώνη Αντύπα, Διονύση Σαββόπουλο. Από το 2008 έως το 2009 δίδαξε υποκριτική στο Θεατρικό Εργαστήρι «Άκης Δαβής». Από το 2005 συνεργάστηκε με το περιοδικό Highlights ως θεατρική συντάκτης. Από το 2007 έως το 2009 εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο ως υπεύθυνη παραγωγής της σκηνής Κοτοπούλη-Rex. Το 2007 επιμελήθηκε δραματουργικά το κείμενο της παράστασης Ένας στους Δέκα που το 2008 συμμετείχε στο Θεατρικό Φεστιβάλ Mess Serajevo και απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Μέλλοντος». Το 2009 σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο την πρώτη της παράσταση. Ένα θεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο έργο Πέφτοντας από τις Σκάλες του Χαράλαμπου Γιάννου. Το 2010 σκηνοθέτησε τον Πελεκάνο του Όγκουστ Στρίντμπεργκ. Μια παράσταση με δύο άνδρες ηθοποιούς που παίχτηκε για δύο σεζόν στο bios και παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των 46ων Δημητρίων. Το 2011, στο πλαίσιο του 2ου Low Budget Festival σκηνοθέτησε τη Ρούλα Πατεράκη σε μια performance βασισμένη σε ποίηση της Κικής Δημουλά με τίτλο «Μια Μετέωρη Κυρία». Το 2012 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260 την παράσταση Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12, μια «θεατρική ανασκαφή» πάνω σε ένα ερειπωμένο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού. Το 2013 στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το Low Budget μιλάει Γαλλικά νο2» σκηνοθέτησε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το έργο του Ζαν Λυκ Λαγκάρς Στο Σπίτι Περιμένοντας τη Βροχή.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ