Στο πλαίσιο του Αφιερώματος Beethoven, το Τρίο Παντούμ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μουσικής δωματίου για πιάνο τρίο του Ludwig van Beethoven τη Δευτέρα 14 και το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου. Και οι δύο συναυλίες θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.
Συντελεστές
Τρίο Παντούμ
Τίτος Γουβέλης (πιάνο)
Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί)
Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο)
Τίτος Γουβέλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφαλή, στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου με τον Peter Katin και στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας με τον Fali Pavri ως υπότροφος του Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ. Για χρόνια μελέτησε κοντά στον διάσημο πιανίστα και παιδαγωγό Dominique Merlet στο Παρίσι. Επίσης μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Nicolas Kynaston (1995-1998). Έχει κερδίσει βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και το βραβείο «Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, την Κρατική Ορχήστρα της Τρανσυλβανίας, τη Βασιλική Συμφωνική Ορχήστρα της Μπανγκόκ, τις Κρατικές και Δημοτικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά., συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιμουσικούς (M. Tilkin, Ch. Poppen, A. Ertüngealp, Β. Φιδετζή, Β. Χριστόπουλο, Γ. Πέτρου κ.ά.). Έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Ταϊλάνδη, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο). Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχει η ελληνική δημιουργία· έχει ερμηνεύσει έργα πολλών Ελλήνων συνθετών, περιλαμβανομένων και αρκετών πρώτων εκτελέσεων. Είναι συντάκτης των προγραμμάτων της Κ.Ο.Α., ενώ κείμενά του φιλοξενούνται τακτικά στα έντυπα του Μ.Μ.Α. και του Φεστιβάλ Αθηνών. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών.
Ανδρέας Παπανικολάου
Ο Ανδρέας Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Σπούδασε βιολί στην Ελλάδα (Ε. Ντράγκνεβα-Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης) και στον Καναδά (T. Gabora-Vancouver Academy of Music). Ταυτόχρονα συμμετείχε σε πολυάριθμα διεθνή σεμινάρια και masterclasses με διακεκριμένους καθηγητές διεθνούς αναγνώρισης ενώ βραβεύτηκε σε πληθώρα διαγωνισμών. Από την ηλικία των 19 ετών είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης αφού κατέκτησε τη θέση του εξάρχοντα, αρχικά στα Α΄ βιολιά, κατά τα έτη 2008-2010, ενώ το 2014 κέρδισε τη θέση του Α΄ Κορυφαίου στα Β΄ βιολιά. Είναι ο ιδρυτής του «Συνόλου Εγχόρδων Θεσσαλονίκης» και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» με τα οποία εμφανίζεται εντός και εκτός συνόρων. Έχει ηχογραφήσει μουσική δωματίου και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς. Ως μέλος του «dissonArt ensemble» (2005-2012) έχει ερμηνεύσει μουσική του 21ου αιώνα ενώ ως ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Animus» έχει δώσει φιλανθρωπικές συναυλίες για τη Unicef και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Εμφανίζεται τακτικά σε μουσικά φεστιβάλ ως σολίστ με ορχήστρες, σε ρεσιτάλ καθώς και Μουσική Δωματίου με διακεκριμένους μουσικούς. Έχει συμπράξει με σημαντικές Ελληνικές και ξένες ορχήστρες και μαέστρους διεθνούς βεληνεκούς. Μετά από μια πετυχημένη πορεία διδασκαλίας στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, με τους μαθητές του να διακρίνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό, πλέον διδάσκει βιολί στο τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο βιολί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και ως προσκεκλημένος καθηγητής σε διεθνή Μουσικά σεμινάρια (Casalmaggiore International Music Festival, Synthermia Plus). Παίζει με βιολί του Federico Goldnagl κατασκευασμένο το 1979 στη Βιέννη.
Άγγελος Λιακάκης
Γεννημένος στην Αθήνα, ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου με τον Χρήστο Σφέτσα και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος των ιδρυμάτων Ι.Κ.Υ. και Ωνάση με τους Csaba Onczay, Leonid Gorokhov και Kim Bak Dinitzen. Εμφανίζεται τακτικά, τόσο ως σολίστ και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, έχοντας δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την BBC Scottish Symphony Orchestra, την Bilkent Symphony Orchestra, την Evergreen Symphony Orchestra, καθώς και την Orchester 1756 μεταξύ άλλων. Έχει επίσης διατελέσει μέλος του «Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου», με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες και έχει σημειώσει σημαντική δισκογραφία για τις εταιρίες BIS, EMI Classics, Naxos, Legend κ.ά. Το ρεπερτόριο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής φιλολογίας, από το μπαρόκ μέχρι την avant-garde, ενώ διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με τους Έλληνες δημιουργούς, με το ενεργητικό του να περιλαμβάνει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων τους. Είναι Κορυφαίος της Κ.Ο.Α. και καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Kodály, ενώ παραδίδει τακτικά σεμινάρια βιολοντσέλου στο Φεστιβάλ Πηλίου. Μαζί με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, με τον οποίο συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, διοργανώνει το Διαρκές Σεμινάριο Μουσικής Δωματίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Κ.Ο.Α. Παίζει με βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 2020 από τον Haiko Seifert.