Αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού με τη Νεφέλη Μούσουρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα ετήσιο Αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού (1917 – 1994) από το Μέγαρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της διεθνώς αναγνωρισμένης ελληνίδας πιανίστριας, ιδιοφυούς συνθέτριας και αφοσιωμένης παιδαγωγού.

Μια πολυβραβευμένη καλλιτέχνις που, με τις ηχογραφήσεις της, σύστησε εκ νέου στο παγκόσμιο κοινό τα πιανιστικά έργα του τότε υποτιμημένου Φέλιξ Μέντελσον, ενώ ανέδειξε τον καταλανό συνθέτη Αντόνιο Σολέρ.

Το Αφιέρωμα ανοίγει η Νεφέλη Μούσουρα, μια νεαρή πιανίστρια με μεγάλη δεξιοτεχνία και μουσικότητα, που έχει ήδη δρέψει δάφνες σε σημαντικούς διαγωνισμούς και αίθουσες συναυλιών στο εξωτερικό. Στο ρεσιτάλ της στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, ερμηνεύει συνθέσεις Κυριακού, Σολέρ, Μέντελσον, Μότσαρτ, Σοπέν, Αλμπένιθ και Λιστ.

Το Αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά με συναυλίες στις 27 Μαρτίου (Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, Δόμνα Ευνουχίδου-πιάνο) και στις 23 Απριλίου (Μυρσίνη Μαργαρίτη-σοπράνο, Έφη Αγραφιώτη-πιάνο).

Η Νεφέλη Μούσουρα

Με βάσεις της το Ζάλτσμπουργκ και την Αθήνα δίνει συναυλίες σε Ελλάδα, Αυστρία και Γερμανία. Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστά ελληνικά σύνολα (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Συμφωνική Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική ΕΡΤ κ.ά.) καθώς και με τη Συμφωνική του Πανεπιστημίου Μοτσαρτέουμ, την Ορχήστρα Δωματίου «Ορφέας» της Βιέννης και τη Φιλαρμονική Μιχαΐλ Ζόρα του Μπακάου. Έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστ σε φεστιβάλ εντός και εκτός ελληνικών συνόρων (Schlosskonzerte Mirabell, Klavierfrühling Deutschlandsberg Piano στα Forte του, Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ναυπλίου, Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας κ.ά.). Έχει λάβει μέρος σε παραγωγές της Κρατικής Αυστριακής Τηλεόρασης (ORF). Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Μυκονίου για νέους πιανίστες και έχει βραβευτεί σε διεθνείς πιανιστικούς διαγωνισμούς.

Η Ρένα Κυριακού

Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1917 στο Ηράκλειο Κρήτης. Υπήρξε παιδί-θαύμα, διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστρια, συνθέτρια και παιδαγωγός. Κάνει το ντεμπούτο της έξι ετών με αποκλειστικά δικές της συνθέσεις, αποσπώντας τα θετικά σχόλια μεγάλων ελλήνων συνθετών εκείνης της εποχής, όπως οι Λαμπελέτ, Βάρβογλης, Λαυράγκας κ.ά. Σύντομα η οικογένεια Κυριακού θα μεταβεί στο Παρίσι για να ζητήσει τη γνώμη ειδικών σχετικά με τη μικρή Ρένα, οι οποίοι αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της μια μουσική ιδιοφυΐα, ενώ αργότερα, στο Βερολίνο, η Κυριακού παίζει σε ακροάσεις μπροστά σε σπουδαίους αρχιμουσικούς.

Μελετά θεωρία και αρμονία στο Μόναχο και στη Βιέννη και γίνεται δεκτή το 1930 στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Έναν χρόνο αργότερα παρουσιάζονται έργα της στην Εθνική Εταιρεία Μουσικής της γαλλικής πρωτεύουσας –είναι η πρώτη ελληνίδα που έχει αυτή την τιμή– και το 1933 αρχίζει διεθνή καριέρα ως σολίστ αλλά και ως συνθέτρια, μετά την αποφοίτησή της από το Κονσερβατουάρ και τη βράβευσή της σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Στις συναυλίες και στα ρεσιτάλ της παίζει χωρίς παρτιτούρα εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την εκπληκτική της μνήμη. Συνεργάζεται με μεγάλες ορχήστρες στο εξωτερικό και ηχογραφεί έργα παραγκωνισμένων έως τότε συνθετών (Μέντελσον, Αλμπένιθ, Σαμπριέ, Σολέρ, Γρανάδος, κ.ά.) αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές αλλά και τιμητικές διακρίσεις από τις κυβερνήσεις Αγγλίας και Γαλλίας (για τις ερμηνείες της στα άπαντα του Μέντελσον και του Σαμπριέ), ενώ παρασημοφορείται από την Αντιβασιλεία της Γιουγκοσλαβίας.

Ερμηνεύει για πρώτη φορά το Κοντσέρτο της για πιάνο και ορχήστρα στα 1943 στην Αθήνα, αλλά δυσκολεύεται να επιβληθεί στον ελλαδικό χώρο ως συνθέτρια λόγω του ιδιαίτερου ήχου των έργων της, αν και αρκετά από αυτά εκδίδονται στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Ολοκληρωμένες σώζονται 75 συνθέσεις της. Απεβίωσε το 1994 στο Μοσχάτο.

Πηγή: απόσπασμα άρθρου της Χριστίνας Κλ. Γιαννέλου από την ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, λήμμα ΣΥΝΘΕΤΕΣ | Κυριακού, Ρένα https://hellenicmusiccentre.com

Το πρόγραμμα

ANTONIO SOLER (1729 – 1783)
Δύο σονάτες
WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756 – 1791)
Παραλλαγές «Ah, vous dirais-je maman»
ΡΕΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Les Cloches | Καμπάνες
FELIX MENDELSSOHN (1809 – 1847)
Δύο τραγούδια χωρίς λόγια
FRÉDÉRIC CHOPIN (1810 – 1849)
Βαρκαρόλα, έργο 60

Διάλειμμα

ISAAC ALBÉNIZ (1860 – 1909)
Ιμπέρια, 1ο βιβλίο
FRANZ LISZT (1811– 1886)
«Après une lecture de Dante», sonata quasi una fantasia |
«Πάνω σε μια διάλεξη για τον Δάντη», σονάτα σαν φαντασία

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ