Αφιέρωμα στην αρχαία λύρα: Μια μοναδική παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το κυριακάτικο πρωινό της 15ης Μαρτίου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δουν από κοντά και να ακούσουν αρχαίες λύρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Αφιερώματος για την αρχαία λύρα, το οποίο εντάσσεται στη δημοφιλή σειρά Κυριακή πρωί στο Μέγαρο.

Μια μοναδική παρουσίαση από το οργανοποιείο «Luthieros–Αναστάσιος» και μέλη της οικογένειας Κουμαρτζή, που ειδικεύονται στην ανακατασκευή αρχαίων οργάνων.  Πώς να ήταν άραγε η λύρα του Απόλλωνα, η φόρμιγξ του Ομήρου, η βάρβιτος της Σαπφούς ή η αρχαία κιθάρα του Χρυσού Αιώνα; Το κυριακάτικο πρωινό της 15ης Μαρτίου (11:30 π.μ.), μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να τις δουν από κοντά –και να τις ακούσουν– στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Αφιερώματος για την αρχαία λύρα, το οποίο εντάσσεται στη δημοφιλή σειρά Κυριακή πρωί στο Μέγαρο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ρεσιτάλ αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας από τον διακεκριμένο σολίστ Νίκο Ξανθούλη, με μουσική από την αρχαιότητα αλλά και μελοποιημένα τραγούδια από τον ίδιο,

Σύντομη παρουσίαση από το Οργανοποιείο «Luthieros–Αναστάσιος» της οικογένειας Κουμαρτζή, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίως για την ανακατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων και συνεργάζεται με τον Όμιλο Πολιτισμού Seikilo, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και

Διαδραστική έκθεση αρχαίων οργάνων (10:30 – 14:30) στο Lounge Συνδρομητών, όπου, μετά το πέρας του ρεσιτάλ, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις ημίωρης διάρκειας (13:30 – 14:30 για κατόχους εισιτηρίων). Ξεναγοί θα είναι τα μέλη της βραβευμένης ομάδας του Ομίλου Πολιτισμού Seikilo, που θα μιλήσουν στο κοινό όχι μόνο για την ακαδημαϊκή μελέτη σχετικά με την κατασκευή των οργάνων αυτών αλλά και για στοιχεία της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα ακούσουν όλα τα όργανα και θα παίξουν, εάν θέλουν, κάποια από αυτά υπό την καθοδήγηση των ξεναγών. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 15 άτομα ανά ξενάγηση.

Η Luthieros Music Instruments…

… ιδρύθηκε το 2014 από την οικογένεια Κουμαρτζή στον Ευρωπό του Κιλκίς με στόχο την κατασκευή και ανάδειξη μουσικών οργάνων εμπνευσμένων από την αρχαιότητα, όπως η αρχαία λύρα, η βάρβιτος, η φόρμιγξ, η πανδούρα κ.ά. Μουσικά όργανα της οικογένειας βρίσκονται σήμερα σε περισσότερες από τριάντα χώρες (ΗΠΑ, Γερµανία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Αυστραλία κ.ά.)

Η Luthieros συγκαταλέγεται σήµερα στις πιο εξειδικευµένες ομάδες οργανοποιίας παγκοσµίως χάρη σε στρατηγικές συνεργασίες µε ερευνητικούς φορείς (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.ά.) και σε μια άρτια εκπαιδευµένη οµάδα συνεργατών και συµβούλων. Επιπλέον, η Luthieros ταξιδεύει κάθε χρόνο σε Ελλάδα και εξωτερικό για εκθέσεις, συναυλίες και εργαστήρια.

Ανάµεσα στα σημαντικότερα επιτεύγματά της είναι η διοργάνωση φεστιβάλ σε µουσεία (Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Villa Kerylos στο Beaulieu-sur-Mer της Γαλλίας), η µόνιµη έκθεση SEIKILO στη Θεσσαλονίκη που προσελκύει χιλιάδες ξένους επισκέπτες ετησίως, η χρησιµοποίηση µουσικών οργάνων της στη χολιγουντιανή ταινία Ben-Hur το 2016, η συνεργασία µε πλήθος πολιτιστικών φορέων (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κύπρου, Γαλλίας, Ξάνθης κ.ά.) καθώς και η πραγματοποίηση συναυλιών µουσικών της Luthieros Music Instruments σε Γαλλία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ κ.ά.

Ο Νίκος Ξανθούλης…

… αποτελεί σήμερα έναν από τους λιγοστούς βιρτουόζους της αρχαίας λύρας παγκοσμίως. Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει δίπλωµα τροµπέτας (α΄ βραβείο), πτυχία αρµονίας, αντίστιξης, φούγκας και σύνθεσης (α΄ βραβείο) καθώς και δίπλωµα τσέµπαλου. Επιπλέον, το 1994 έλαβε διδακτορικό τίτλο από τη Μουσική Ακαδηµία της Σόφιας.

Από το 1983 είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών, ενώ από το 1984 είναι κορυφαίος α΄ τροµπετίστας στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με πολλά σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έργα τού έχουν παραγγείλει το ΜΜΑ και η ΕΛΣ κατά το παρελθόν.

Συνθέσεις του παίζονται συχνά σε ραδιοφωνίες πολλών χωρών, ενώ περιοδεύει τακτικά κάνοντας διαλέξεις, ρεσιτάλ, επιστηµονικές ανακοινώσεις και σεµινάρια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα. Έχει εκδώσει τρεις προσωπικούς δίσκους, ενώ από το 2004 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήµιο. Από το 2006 είναι επιστηµονικός συνεργάτης της Ακαδηµίας Αθηνών και από το 2009 υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ.

Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει το δίγλωσσο βιβλίο «Αρχαία ελληνική λύρα, Μέθοδος εκµάθησης – Ancient Greek Lyre, Learning Method» (Εκδόσεις iWrite, 2018), ενώ την τελευταία δεκαετία έχει δώσει δεκάδες συναυλίες µε αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ρεσιτάλ: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Ξεναγήσεις (μόνο για κατόχους εισιτηρίων): 60 λεπτά

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ