Το Φεστιβάλ “Αναλόγιο 2017” τιμά το έτος Καζαντζάκη με ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Δευτέρα, 18/9 στις 18.00

Ο διεθνούς φήμης Geert Vermeire κάνει τη δική του Αναφορά στον Γκρέκο, μέσα από μία περιπατητική περφόμανς στην Πλάκα και με χρήση των new media. O Βέλγος καλλιτέχνης (επιμελητής και συγγραφέας) έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Αναλόγιο και συνδυάζοντας αφομοιωτικές μορφές τεχνών και μία διεπιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα που περιλαμβάνει το περπάτημα, εμπνέται από τα φανταστικά και πραγματικά ταξίδια του Καζαντζάκη, έτσι όπως ο ίδιος τα περιγράφει στην «Αναφορά στον Γκρέκο», και παρουσιάζει μία ξεχωριστή περιπατητική περφόρμανς στην Πλάκα.

Αφοπλιστικά προσωπική και έντονα φιλοσοφική, η Αναφορά στον Γκρέκο είναι μία φανταστική αποτίμηση της ζωής του Νίκου Καζαντζάκη, ένα είδος διανοητικής αυτοβιογραφίας με την οποία οι αναγνώστες αποκτούν σκέψεις πολυδιάστατες από χεγκελιανή διαλεκτική μέχρι το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Κι όλα αυτά, πλαισωμένα από τη ζωγραφική του Ελ Γκρέκο.

Στον περίπατο, 4 ηθοποιοί – Χάρις Συμεωνίδου, Λαρίσα Βέργου, Χριστίνα ΧειλάΦαμέλη και Παναγιώτης Λεζές – θα διαβάσουν αποσπάσματα από την Αναφορά στον Γκρέκο σε διάφορα σημεία ιστορικού και αισθητικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα που θα συμπληρώνουν μοναδικά το ηχητικό περιβάλλον.

Η διαδρομή, με σημείο εκκίνησης το Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου, θα έχει τις εξής στάσεις: Αγία Αικατερίνη, Αγ. Νικόλαος Ραγκαβά –όπου ο ιερέας θα ανοίξει την αυλή- και Μετόχι Πανάγιου Τάφου.

Σχεδιασμός Ηχητικού Περιπάτου και μουσικό σενάριο: Geert Vermeire

Ηχητικά τοπία /συνθέσεις: Stefaan van Biesen

Σκηνοθεσία Περιπατητικής Περφόρμανς: Σίσσυ Παπαθανασίου

Βοηθός Παραγωγής: Αλίκη Αρναούτη

Ερμηνεύουν: Λαρίσα Βέργου, Παναγιώτης Λεζές, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Χάρις Συμεωνίδου

Επιστημονική υποστήριξη: Νίκος Μαθιουδάκης

Παραγωγή: the Milena Principle / Φεστιβάλ «Αναλόγιο»

Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη

Παρασκευή, 22/9 και ώρα 21.00

Ο Σπύρος Βραχωρίτης και η Σίσσυ Παπαθανασίου, παρουσιάζουν επί σκηνής τον Δον Κιχώτη, ένα άγνωστο σενάριο του Νίκου Καζαντζάκη, με τον Μάνο Καρατζογιάννη.

Μια ρομαντική ερμηνεία του Δον Κιχώτη ως αγωνιστή ενός ανώτερου ιδανικού και ως αιώνιου εραστή της φαντασίας ενάντια στη σκληρή και πεζή πραγματικότητα ως το τέλος.  Αυτή την πλευρά του Δον Κιχώτη διαβάζουμε μέσα από τη ματιά του Νίκου Καζαντζάκη. Η μεταδοτικότητα της ηρωικής τρέλας του εκδηλώνεται με την ανεξάντλητη ικανότητά του να εφευρίσκει περιπέτειες και εχθρούς: Η ξιφομαχία με φανταστικούς εχθρούς στην κάμαρά του υπό την επήρεια των ιπποτικών μυθιστορημάτων. Η επίσκεψη σε ένα χάνι, που το αντιλαμβάνεται σαν πύργο με πυργοδέσποινες. Η κωμική χειροτόνησή του σε ιππότη. Το επεισόδιο με τους ανεμόμυλους. Η απελευθέρωση κάποιων κατάδικων. Μια επίθεση σε βοσκούς που θεωρεί επικίνδυνους καβαλλάρηδες. Η επιστροφή του στο χωριό του και η σκηνή του θάνατου του, όπου ο καζαντζακικός Δον Κιχώτης δεν αποκηρύσσει τα ιπποτικά διαβάσματά του και προχωρά στον παράδεισο.

Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Ινστιτούτου Θερβάντες

Παρασκευή, 22/9, στις 22.00

Μετά την παράσταση του Δον Κιχώτη, ακολουθεί συζήτηση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα παρουσιαστούν κινηματογραφικα –άγνωστα- σενάρια του Νίκου Καζαντζάκη, με τη συμμετοχή των Νίκου Μαθιουδάκη, Επιστημονικού Συμβούλου Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Θανάση Αγάθου, Επ. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ.


Διαβάστε επίσης: 

Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2017» στο Θέατρο Τέχνης