Δύο συναυλίες, δύο εργαστήρια, μία έκθεση και μία συνεδριακή ημερίδα με πυρήνα το έργο του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού, κάτω από την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωστή Ζουλιάτη – μουσικού, μουσικολόγου και ερευνητή για πάνω από μια 15ετία στο έργο του πρωτοπόρου συνθέτη – συγκροτούν το αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ωδείου Αθηνών από 2-7 Νοεμβρίου 2020.
Στις συναυλίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει συνθέσεις των συνεργατών του Χρήστου, Θόδωρου Αντωνίου και Στέφανου Βασιλειάδη (6 Νοεμβρίου), εμβληματικά έργα του Χρήστου (7 Νοεμβρίου), καθώς και έργα άλλων συνθετών που εμπνεύστηκαν ή αφιερώθηκαν στη μνήμη του πρόωρα χαμένου συνθέτη – έργα σε πρώτη εκτέλεση,. Το εργαστήρι πάνω στο έργο ανοιχτής δράσης «Επίκυκλος» του 1968, που θα πραγματοποιηθεί κατά την εβδομάδα των εκδηλώσεων, αλλά και το ολοκληρωμένο εργαστήρι για το έργο «Αναπαράσταση ΙΙΙ: Ο Πιανίστας», θα παρουσιάσουν εκδοχές συνέχειας της ιδιαίτερης σκηνικής παρακαταθήκης του Χρήστου.
Η έκθεση στους χώρους του Ωδείου, έχει σκοπό να μας φέρει κοντά στα τεκμήρια της δημιουργίας και της σκέψης του πρωτοπόρου των ήχων, παρουσιάζοντας σπάνιο υλικό από το Αρχείο ΚΣΥΜΕ και το Αρχείο Γ. Χρήστου, ενώ η συνεδριακή ημερίδα με τίτλο «Η Πράξη του Γιάννη Χρήστου» (7 Νοεμβρίου) στοχεύει να αναδείξει καίρια ζητήματα που αφορούν την ερμηνεία, κατανόηση και εκτέλεση του έργου του, μέσα από το θεματικό εύρος των ανακοινώσεων και των πάνελ, καταλήγοντας σε ένα στρογγυλό τραπέζι με συνεργάτες και οικείους του συνθέτη, όπως ο Σπύρος Σακκάς και η Νέλλη Σεμιτέκολο.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αφιερώματος
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
19.30: Εγκαίνια της Έκθεσης «Γιάννης Χρήστου – 50 χρόνια»
20.30: «InMemoriam» – Συναυλία με έργα στη μνήμη του Γιάννη Χρήστου
Σε πρώτη εκτέλεση:
Φίλιππος Τσαλαχούρης, In Memoriam Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο)
Costinho, Dispraxis Κωστής Ζουλιάτης (πιάνο, ηλεκτρονικά)
και οι ιστορικές συνθέσεις:
Θόδωρος Αντωνίου, Μοιρολόγια για τον Γιάννη Χρήστου (1970) Δημήτρης Ναλμπάντης (φωνή), Λορέντα Ράμου (πιάνο)
Στέφανος Βασιλειάδης, Εν Πυρί για μαγνητοταινία και κοντραμπάσο (1976) Ερρίκος Σιδηρόπουλος (κοντραμπάσο)
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020
10.30 – 19.00: Ημερίδα «Η Πράξη του Γιάννη Χρήστου»
Συμμετέχουν με ανακοινώσεις και ομιλίες διακεκριμένοι μουσικοί, μουσικολόγοι, και ερευνητές, καθώς και στενοί συνεργάτες του συνθέτη (Σπύρος Σακκάς, Νέλλη Σεμιτέκολο)
20.30: «Metapraxis» – Συναυλία με έργα του Γιάννη Χρήστου
Έξι Τραγούδια σε Ποίηση T.S. Eliot για φωνή και πιάνο (1955) Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), Άρτεμις Μπόγρη (μεσόφωνος)
Αναπαράστασις ΙΙΙ (1969), με τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι της Λορέντας Ράμου
Επίκυκλος(1968), με τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι του Κωστή Ζουλιάτη
Το πρόγραμμα του διημέρου θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου από τον Δίαυλο.
Λίγα λόγια για το σεμινάριο της Αναπαραστάσεως ΙΙΙ, Ο Πιανίστας της Λορέντας Ράμου
Τον Ιανουάριο του 2020, στο πλαίσιο του σεμιναρίου της Λορέντας Ράμου «Το πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα» στο Ωδείο Αθηνών, έγινε μια διδασκαλία 6 ωρών πάνω στην ερμηνεία του έργου του Γιάννη Χρήστου Αναπαράστασις ΙΙΙ, Ο Πιανίστας. Με δεδομένο ότι οι συμμετέχοντες ήταν όλοι πιανίστες, εξερεύνησαν αρχικά διάφορους σωματικούς τρόπους επικοινωνίας με το πιάνο, πριν από τη μελέτη της κινησιολογίας της παρτιτούρας και μια τελική συνολική εκτέλεση του σολιστικού μέρους του έργου με τη συνοδεία των μαγνητοταινιών. Η διδασκαλία του έργου θα συνεχιστεί το φθινόπωρο με το φωνητικό/οργανικό μέρος του συνόλου και τη συμμετοχή της ίδιας ομάδας στις πρόβες και τη συναυλία της 7ης Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο του πιανιστικού σεμιναρίου προβλέπεται μία ακόμη συναυλία με το έργο το 2021, με σολίστα μέλος της ομάδας.
Για το εκπαιδευτικό εργαστήρι βρείτε τις απαραίτητες πληροφορίες εδώ
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο