Την Ελληνίδα σολίστ, που υπήρξε προσωπική φίλη του Ντυένς και συγκαταλέγεται στους κιθαριστές στους οποίους ο συνθέτης αφιέρωσε έργα του, πλαισιώνει το Duo Melis [Ντούο Μέλις], το οποίο απαρτίζεται από τη Susanna Prieto [Σουζάννα Πριέτο] και τον Αλέξη Μουζουράκη. Η Έλενα Παπανδρέου επέλεξε να παρουσιάσει στο κοινό της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, το Σάββατο 17 Μαρτίου (ώρα 20:30), το Concerto métis [Κονσέρτο μετίς] για σόλο κιθάρα και έγχορδα, ενώ το Duo Melis [Ντούο Μέλις] θα ερμηνεύσει το Concertomaggio [Κοντσερτομάτζιο]. Μαζί τους, η Ορχήστρα Academica Αθηνών υπό τον μαέστρο Νίκο Αθηναίο. Το γνωστό σύνολο θα παρουσιάσει στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το δημοφιλέστατο Adagiο για έγχορδα του Samuel Barber [Σάμιουελ Μπάρμπερ].
H συναυλία-αφιέρωμα στον Ρολάν Ντυένς, η οποία εντάσσεται και στον κύκλο Vive la France ! που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, σηματοδοτεί επίσης την ολοκλήρωση του κύκλου Κιθάρες.
Ο Γάλλος Roland Dyens [Ρολάν Ντυένς], ένας από τους σπουδαιότερους κιθαριστές του 20ού αιώνα, «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας (1955-2016). Ερμηνευτής και αυτοσχεδιαστής γεμάτος πάθος με γοητευτική σκηνική παρουσία αλλά και εμπνευσμένος συνθέτης και διασκευαστής, ο πολυβραβευμένος Ντυένς υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός καλλιτέχνης στο ελληνικό κοινό –καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη–, ενώ αφιέρωσε έργα του σε έλληνες δεξιοτέχνες, ανάμεσά τους και η Έλενα Παπανδρέου. Η πλούσια εργογραφία του αποτελείται ως επί το πλείστον από συνθέσεις για σόλο κιθάρα καθώς και από κομμάτια για κιθαριστικό κουαρτέτο ή κιθαριστικό σύνολο. Κάποια αποτελούν διασκευές δικών του συνθέσεων ή έργων γνωστών ομότεχνών του. Στις ιδιοφυείς διασκευές του συμπεριλαμβάνονται έργα Σοπέν, Τσαϊκόφσκι, Ραβέλ, Βίλλα Λόμπος καθώς και αμερικάνικα και βραζιλιάνικα τραγούδια αλλά και τραγούδια του Χατζιδάκι.
Όπως γράφει η Έλενα Παπανδρέου στο σημείωμά της για το έντυπο πρόγραμμα της βραδιάς: «Μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του, [ο Ντυένς] δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα και στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπιζε κάθε συναυλία, ενώ διαρκώς δοκίμαζε τα όρια της κιθάρας γράφοντας έργα όλο και πιο απαιτητικά –ανάμεσά τους, οι σημαντικότατες διασκευές δέκα συνθέσεων του Άστορ Πιατσόλα, που ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή. Σημαντικό ήταν και το διδακτικό του έργο (υπήρξε καθηγητής στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού).»
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Έλενα Παπανδρέου
Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη και με τον Όσκαρ Γκίλια. Επίσης σπούδασε με τον Γκόρντον Κρόσσκυ στο RNCM της Αγγλίας με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου και έπαιξε σε σεμινάρια των Αλίριο Ντίας, Τζούλιαν Μπρημ, Λέο Μπρόουερ και Ρουτζέρο Κιέζα. Κέρδισε το α΄ βραβείο σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς: Μαρία Κάλλας (Αθήνα 1984), Γκαρνιάνο (Ιταλία 1985), Αλεσσάντρια (Ιταλία 1985)· το β΄ βραβείο όπως και το Βραβείο NAXOS στο διαγωνισμό Guitar Foundation of America (ΗΠΑ 1995). Έχει ηχογραφήσει δέκα προσωπικά CD (BIS, NAXOS, SONY Greece κ.ά.). Το 1992 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Σπύρου Μοτσενίγου».
Έχει εμφανιστεί σε περίπου 40 χώρες στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική και Ασία. Στο πλαίσιο του προγράμματος Rising Stars έδωσε ρεσιτάλ σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου (Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, Φιλαρμονικής της Κολωνίας, της Συμφωνικής του Μπέρμιγκχαμ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, στην Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και στο Κουήν Ελίζαμπεθ Χολ του Λονδίνου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες και έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς μουσικούς, όπως οι κιθαριστές Όσκαρ Γκίλια, Αλίριο Ντίας, Ρολάν Ντυένς, Νικίτα Κόσκιν, Βαγγέλης Μπουντούνης, ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος και ο βιολοντσελίστας Λεονίντ Γκορόκοφ. Έργα τους της έχουν αφιερώσει ο Ρολάν Ντυένς, ο Νικίτα Κόσκιν, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Βαγγέλης Μπουντούνης.
Duo Melis
Η ισπανίδα κιθαρίστρια Σουζάνα Πριέτο και ο έλληνας κιθαριστής Αλέξης Μουζουράκης έκαναν το ντεμπούτο τους ως Duo Melis το 1999 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας του Βόλου. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών: Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Αίθουσα Μέρκιν στη Νέα Υόρκη. Προσκαλούνται τακτικά για να δώσουν συναυλίες και για να διδάξουν σε μάστερκλας διεθνών φεστιβάλ για την κιθάρα, καθώς και σε σειρές συναυλιών στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πολυβραβευμένοι ατομικά και ως ντούο, το 1999 πήραν α΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό για Ντούο Κιθάρα στο Φρέχεν της Γερμανίας.
Την επόμενη χρονιά ήταν οι νικητές στον γνωστό διαγωνισμό για ντούο κιθάρα στο Μοντελιμάρ της Γαλλίας καθώς και στον 21ο διεθνή διαγωνισμό για ντούο κιθάρα «Μάουρο Τζουλιάνι» της Ιταλίας. Το 2001 πήραν το βραβείο για ντούο/σύνολο στο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στη Λιψία και την ίδια χρονιά ήταν οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού για Ντούο Κιθάρα στο Παρίσι. Το 2003 ηχογράφησαν το πρώτο τους CD ως νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου «Γκαετάνο Τζινέττι» (βραβείο της Πόλης της Βερόνας για ηχογράφηση).
Ορχήστρα Academica Αθηνών
«Ερμηνεύω, άρα υπάρχω»: αυτό είναι το σύνθημα της Academica Αθηνών, που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις 28 Νοεμβρίου 2013 στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών. Το Σύνολο απέκτησε γρήγορα φίλους και έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη μουσική ζωή της Αθήνας. Υποκινητής της πρωτοβουλίας για την ίδρυσή της υπήρξε ο βιολονίστας Οδυσσέας Κορέλης, που είναι επίσης ο εξάρχων και επικεφαλής της. Καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της είναι ο Νίκος Αθηναίος. Η Ορχήστρα Academica Αθηνών έχει την πολύτιμη συμπαράσταση του Ωδείου Αθηνών, στους χώρους του οποίου φιλοξενείται, ενώ συνεργάζεται με τον μουσικό σύλλογο «Ερατώ».
Νίκος Αθηναίος
Σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα, την Κολωνία και το Ντύσσελντορφ. Η θητεία του ως αρχιμουσικού σε λυρικά θέατρα της Γερμανίας και της Ελβετίας είναι μακρόχρονη. Από το 1990 ως το 2001 διετέλεσε Γενικός Μουσικός Διευθυντής στη Φρανκφούρτη του Όντερ και μόνιμος μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας του Βρανδεμβούργου. Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, έχει δώσει συναυλίες στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα (Βερολίνο, Βιέννη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Άμστερνταμ κ.ά.) και έχει ηχογραφήσει πολλούς δίσκους που έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και βραβεία διεθνώς. Έχει διευθύνει επανειλημμένα γνωστά σύνολα του εξωτερικού και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Από το 2000 έως το 2010 υπήρξε ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είναι διευθυντής του Ωδείου Αθηνών.
Το πρόγραμμα
ROLAND DYENS (1955-2016)
Concerto métis για σόλο κιθάρα και έγχορδα
Σολίστ: Έλενα Παπανδρέου
Διάλειμμα
SAMUEL BARBER (1910-1981)
Adagio για έγχορδα
ROLAND DYENS
Concertomaggio για δύο κιθάρες και έγχορδα
Σολίστ: Duo Melis