Tο συνολικό έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, του πολυβραβευμένου κι ασυμβίβαστου Νίκου Νικολαΐδη, έργο που συγκινεί

κάθε γενιά, από εκείνη «της πρώτης αμφισβήτησης και της φυγής» της δεκαετίας του ’50 ως τα νέα παιδιά του 21ου αιώνα, παρουσιάζεται σε επταήμερο σπονδυλωτό αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από την Πέμπτη 26 Μαΐου έως και την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011.

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα αφιέρωμα τέτοιας έκτασης για τον δημιουργό και είναι η πρώτη φορά που η νεότερη γενιά που αποζητά να γνωρίσει καλύτερα ολόκληρο το έργο του –όπως απέδειξε η συμμετοχή της στο αφιέρωμα που έγινε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2007 ή σε μεμονωμένες προβολές και εκδηλώσεις, αλλά και η επαφή της με το σχετικό site, τη σελίδα στο Facebook κλπ.–, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη στη μεγάλη οθόνη.

Το αφιέρωμα θ’ αναπτυχθεί σε τρεις διαφορετικούς άξονες: προβολές των ταινιών του δημιουργού, έκθεση ζωγραφικής με πρωτότυπα έργα επώνυμων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το έργο του και συναυλία καλλιτεχνών και συγκροτημάτων με τραγούδια εμπνευσμένα από ή γραμμένα για τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη.

Παράλληλα, τέλη Μαΐου θα κυκλοφορήσει ένα DVD box set με όλες τις ταινίες του remastered και θα επανεκδοθούν τρία βιβλία του από τις εκδόσεις Athens Voice Books. Μόλις πρόσφατα δε, κυκλοφόρησε η Β’ έκδοση του τελευταίου του μυθιστορήματος, από τις εκδόσεις greekworks.com.

«Οι κοινωνίες και οι θεσμοί βρίσκονται υπό συνεχή κρίση και ανεξέλεγκτη εξέλιξη. Οι διανοούμενοι (ποιοί και πόσοι τάχα;) βρίσκονται σε συνεχή νάρκη… Οκτώ χρόνια πριν το τέλος του 20ου αιώνα, δεν θα ήθελα να επιβαρύνω την ήδη υπάρχουσα σύγχυση με την προσωπική μου θολή μαρτυρία. Επισημαίνω όμως τον απόλυτο θρίαμβο του κρατικού φασισμού, την οριστική εγκατάσταση του “στερεότυπου” και των μεταλλαγμένων και, τέλος, την επιτυχή μεταμόσχευση του τηλεοπτικού κοντρόλ-σύστεμ στον κοινωνικό κορμό… Στην περίοδο που ζούμε ο καθένας πρέπει να εντάξει τον προσωπικό του εφιάλτη σ’ έναν συλλογικό εφιάλτη και ν’ αρχίσει να επεξεργάζεται μόνο αυτόν… Φριχτά δικαιωμένος που ο εφιάλτης προχωράει κατά κει που υπολόγιζα, δεν έχω να πω τίποτα άλλο», έγραφε ο Νίκος Νικολαΐδης στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας και τα λόγια του ακούγονται επίκαιρα και διαχρονικά όσο ποτέ…

Σε αυτή λοιπόν την εποχή της κρίσης και των ανεξέλεγκτων καταστάσεων (δες το πυρηνικό ατύχημα της Fukushima), ο δημιουργός που είχε προβλέψει τους εφιάλτες που έρχονται, αλλά είχε παράλληλα υμνήσει όσο κανείς τον όρκο στη φιλία, τη συντροφικότητα και την άρνηση της υποταγής της συνείδησης στις εξουσίες κάθε είδους, είναι όντως επίκαιρος όσο ποτέ, μέσα από τις ταινίες και τα βιβλία του.

Το αφιέρωμα, που συνδιοργανώνουν η Restless Wind, η Marni Films και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα έχει χαμηλή τιμή εισιτηρίου (και φοιτητικό), αλλά και ελεύθερη είσοδο σε συγκεκριμένες προβολές και στην έκθεση ζωγραφικής. 

Πιο αναλυτικά, το αφιέρωμα περιλαμβάνει:  

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Θα προβληθούν και οι οχτώ μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη: Ευριδίκη ΒΑ 2037 (1975), Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (1979), Γλυκιά Συμμορία (1983), Πρωινή Περίπολος (1987), Singapore Sling (1990), Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου (1999), Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (2002), The Zero Years (2005).

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβάλλονται επίσης, καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο, η μικρού μήκους  Lacrimae Rerum (1962) που έχει παρουσιαστεί ελάχιστες φορές στο κοινό, η τηλεταινία Το Κορίτσι Με Τις Βαλίτσες (1993), αρκετά από τα 200 διαφημιστικά που σκηνοθέτησε παράλληλα με την κινηματογραφική του δραστηριότητα και αποσπάσματα από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Νικολαΐδη Directing Hell του Χρήστου Χουλιάρα.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ


Καταξιωμένοι καλλιτέχνες διαφορετικών ηλικιών και τάσεων εμπνέονται από τις ταινίες και τα βιβλία του Νίκου Νικολαΐδη και ζωγραφίζουν. Στην ομαδική έκθεση συμμετέχουν οι: Τζούλια Ανδρειάδου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Εριέττα Βορδώνη, Αλέξης Βερούκας, Κωστής Γεωργίου, Ειρήνη Γκόνου, Περικλής Γουλάκος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Κυριάκος Κατζουράκης, Βίκτωρ Κοέν, Σταύρος Κούλας, Άννα Λέκκα, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Τάσος Μισούρας, Δημήτρης Μυταράς, Χρήστος Παλλαντζάς, Μίλτος Παντελιάς, Φώτης Πεχλιβανίδης, Δημήτρης Ρόκος, Στέφανος Ρόκος, Γιώργος Σαλταφέρος, Παύλος Σάμιος, Μανώλης Χάρος. Τα πρωτότυπα έργα τους θα εκτεθούν στην Αίθουσα Εκθέσεων της Ταινιοθήκης, μαζί με αντικείμενα και κοστούμια από ταινίες του δημιουργού. Επιμέλεια έκθεσης: Παύλος Σάμιος – Μαρία Ξανθάκου.

LIVE στις 2 Ιουνίου

Η μουσική έπαιζε πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στις ταινίες όσο και στα βιβλία του σκηνοθέτη-συγγραφέα-παραγωγού, αλλά και στην προσωπική του ζωή, όπως αποκάλυπτε ο ίδιος συχνά σε συνεντεύξεις του. Από τους στενότερους συνεργάτες του, ο Γιώργος Χατζηνάσιος άφησε εποχή με τις συνθέσεις του για τη Γλυκιά συμμορία κατ’ αρχήν και για την Πρωινή περίπολο αργότερα. Τις πιο χαρακτηριστικές άλλωστε από αυτές θα παίξει την Πέμπτη το βράδυ, «ανοίγοντας» τη βραδιά με το πιάνο του. Τις αλησμόνητες συνθέσεις θα συνοδεύσουν χαρακτηριστικές σκηνές των δύο ταινιών που θα προβάλλονται παράλληλα στην μεγάλη οθόνη του θερινού κινηματογράφου.

Στη συνέχεια, στην πανέμορφη πράσινη “βεράντα” της Ταινιοθήκης, ο Boy θα δημιουργήσει το δικό του ηχητικό τοπίο με συνθέσεις που εμπνεύστηκε από την ατμόσφαιρα και το συνολικό έργο του Νίκου Νικολαΐδη. Ενώ ο Simon Bloom (Συμεών Νικολαΐδης) με το συγκρότημά του θα ερμηνεύσει κομμάτια, όπως το Wonderful World που έγραψε για την ταινία Ο Χαμένος τα παίρνει όλα στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον Γιάννη Αγγελάκα, αλλά και για το τελευταίο κινηματογραφικό έργο του πατέρα του, The Zero Years.

Οι Last Drive σε μια διαφορετική εμφάνιση από εκείνες που τους έχουμε συνηθίσει, θα αφήσουν το δικό τους στίγμα καταθέτοντας τις ατμοσφαιρικές συνθέσεις που εμπνεύστηκαν από την Γλυκιά συμμορία, ενώ στην οθόνη του θερινού θα τρέχουν οι εικόνες της αγαπημένης τους ταινίας. Την βραδιά θα κλείσει ο Γιάννης Αγγελάκας με την παρέα του, τραγουδώντας, ανάμεσα σε άλλα, πως Ο Χαμένος τα παίρνει όλα, το κομμάτι που έγραψε για την ομώνυμη ταινία του Νίκου Νικολαΐδη και έμελλε να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα του κοινού.

Μετά το τέλος της συναυλίας, όσοι θέλουν μπορούν να παρακολουθήσουν τις μεταμεσονύχτιες προβολές της Γλυκιάς συμμορίας και να απολαύσουν τα έργα των εικαστικών καλλιτεχνών στην έκθεση ζωγραφικής. 
Οι πόρτες για την συναυλία ανοίγουν στις 20:00.

Η σειρά εμφάνισης των συγκροτημάτων και των καλλιτεχνών είναι:

20:50 – 21:00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ (special guest intro)
21:15 – 21:45 THE BOY 
22:00 – 22:20 SIMON BLOOM
22:35 – 23:10 THE LAST DRIVE
23:25 – 24:00 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ 3 

Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται.

Τιμή εισιτηρίου: 10 € (συμπεριλαμβάνει πέρα από το live και μεταμεσονύκτια προβολή της Γλυκιάς συμμορίας στις Αίθουσες Α και Β της Ταινιοθήκης).

Προπώληση εισιτηρίων: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ticket House (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς, τηλ. 210-3608366) και http://www.ticketpro.gr/.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα εισιτήρια που έχουν ήδη πωληθεί για το live της προηγούμενης Παρασκευής 27/5 που αναβλήθηκε λόγω καιρού, ισχύουν κανονικά για την Πέμπτη 2/6. Όσοι δεν μπορούν να έρθουν, μπορούν να εξαργυρώσουν τα εισιτήρια τους από το σημείο που τα προμηθεύτηκαν.

DVD BOX SET 


Όλες οι ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη, καθώς και η μικρού μήκους Lacrimae Rerum, θα κυκλοφορήσουν remastered, σε DVD box set. Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να γίνει η επεξεργασία τους, σκαναρισμένες σε 2k, με καθαρισμό εικόνας καρέ καρέ – εξισορρόπηση χρωμάτων, καθαρισμό ήχου και εξισορρόπηση ήχου.

ΒΙΒΛΙΑ


Σε επανέκδοση, από τις εκδόσεις Athens Voice Books, τα βιβλία του Νίκου Νικολαΐδη: Οι Τυμβωρύχοι (Διηγήματα, 1964 – θα εκδοθούν για πρώτη φορά κανονικά, αφού το 1964 είχαν κυκλοφορήσει μόνο σε ιδιωτική έκδοση, από τον ίδιο κι από χέρι σε χέρι), Ο Οργισμένος Βαλκάνιος (Μυθιστόρημα, 1977), Γουρούνια Στον Άνεμο (Μυθιστόρημα, 1993).

Ενώ κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις greekworks.com, η Β’ έκδοση του τελευταίου του μυθιστορήματος και τελευταίου του έργου γενικώς, Μιά στεκιά στό μάτι τού Μοντεζούμα (2007). Η δεύτερη αυτή έκδοση, πέρα από το επίμετρο του Μάνου Ελευθερίου (που υπήρχε και στην πρώτη), περιλαμβάνει εισαγωγή του καθηγητή στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Texas A&M, Απόστολου Βασιλάκη, πάνω στο λογοτεχνικό έργο του δημιουργού.