Αφιέρωμα στον Pierre Boulez στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με αφορμή τον διεθνή εορτασμό για τα ενενήντα χρόνια του διάσημου Γάλλου συνθέτη Pierre Boulez, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ωδείο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν στην Αθήνα τρεις συναυλίες σύγχρονης μουσικής με το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων», γνωστό μέχρι σήμερα ως «Σύνολο Φεστιβάλ των Παξών».

Με αφορμή τον διεθνή εορτασμό για τα ενενήντα χρόνια του διάσημου Γάλλου συνθέτη Pierre Boulez, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ωδείο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν στην Αθήνα τρεις συναυλίες σύγχρονης μουσικής με το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων», γνωστό μέχρι σήμερα ως «Σύνολο Φεστιβάλ των Παξών».

Μετά την πρώτη συναυλία, που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 11 Ιανουαρίου 2015 με την πανελλήνια πρώτη πλήρη παρουσίαση του εμβληματικού έργου του Pierre Boulez, Le marteau sans maître, ακολουθεί στις 17 Φεβρουαρίου συναυλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με έργα Γάλλων συνθετών του 20ού και του 21ου αιώνα, υπό τη διεύθυνση του διάσημου Γάλλου αρχιμουσικού Pierre-André Valade.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το Talea του Gérard Grisey, τα Πέντε τραγούδια του Gérard Pesson και το Pop-art του Régis Campo, συνθέσεις που δείχνουν διαφορετικούς δρόμους μουσικής έκφρασης στη Γαλλία τα τελευταία 40 χρόνια, με κοινά στοιχεία την πολυμορφία αλλά και την ευρεία χρήση των οργάνων από τον εκάστοτε δημιουργό, πάντοτε όμως με διαφορετικό στόχο. Στη συναυλία θα παιχτεί και η μινιατούρα του Pierre Boulez Improvisé -pour le Dr. K., ένα έργο φόρος τιμής στον εκδότη Alfred Kalmus, καθώς και το αριστούργημα του ιμπρεσιονιστή Maurice Ravel, Τα τρία ποιήματα του Mallarmé, ένα έργο που αγαπά ιδιαίτερα ο Boulez, ο οποίος και το έχει διευθύνει επανειλημμένα στην καριέρα του.

Το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίου, που απαρτίζουν οι μουσικοί: Ana Chifu (φλάουτο), Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (κλαρινέτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Δήμητρα Τριανταφύλλου (βιολί), Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Fabiola Ojeda (τσέλο), Στέφανος Νάσος (πιάνο), θα συνοδεύσει η έμπειρη στη σύγχρονη μουσική Αγγελική Καθαρίου, ενώ η παρουσία του  ειδικευμένου στη μουσική του 20ού και του 21ου αιώνα Pierre-André Valade στο πόντιουμ αποτελεί εγγύηση για ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Πριν από τη συναυλία θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης: «Από τον Camille Saint-Saëns στον Pierre Boulez. Εκατό χρόνια γαλλικής μουσικής παρουσίας στην Ελλάδα», με αναπαραγωγές αρχειακού υλικού από τα αρχεία του Ωδείου Αθηνών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, μια έκθεση που  εικονογραφεί την γαλλική μουσική παρουσία στην Ελλάδα από το 1920 μέχρι τις μέρες μας.

Η γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη γαλλική μουσική χρονολογείται από τον 19ο αιώνα (όταν μετά το 1875 η γαλλική όπερα κατέκτησε το αθηναϊκό κοινό),  ενώ μετά το γύρισμα του αιώνα οι γαλλόφωνοι μουσικοί διδάσκαλοι στο Ωδείο Αθηνών αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων αύξησε σημαντικά τον αριθμό των Γάλλων συνθετών αλλά και ερμηνευτών στα προγράμματα των αθηναϊκών συναυλιών. Σημαντικό σταθμό στην πορεία αυτή αποτέλεσε η πρόσκληση το 1920 του περιώνυμου Γάλλου συνθέτη Camille Saint-Saëns από τον διευθυντή του Ωδείου Αθηνών, Γεώργιο Νάζο και ο κύκλος συναυλιών προς τιμήν του, με αποκορύφωμα τη συναυλία στο Ηρώδειο με τον ίδιο το συνθέτη στο πόντιουμ.  Η τύχη ήθελε εβδομήντα χρόνια μετά τον Pierre Boulez  να διευθύνει και αυτός δικό του έργο στο Ηρώδειο, με το σχήμα του Ensemble Intercotemporain, σηματοδοτώντας κατ’  αυτόν τον τρόπο το θεματικό πλαίσιο της έκθεσης.

Η έκθεση, που θα ξεκινήσει με τεκμήρια από το γεγονός της επίσκεψης του Saint-Saëns (με γράμματα και σημειώματα καθώς και φωτογραφίες του Γάλλου συνθέτη), παρουσιάζει προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων όπερας, χειρόγραφα σημειώματα, κριτικές της εποχής, φωτογραφίες, ελληνικά βιβλία σχετικά με τη γαλλική μουσική, καθώς και γαλλικά βιβλία της βιβλιοθήκης του Ωδείου Αθηνών· συμπληρώνεται με προγράμματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Φεστιβάλ Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής, καθώς και τεκμήρια σχετικά με την παρουσία της γαλλικής μουσικής πρωτοπορίας στην Ελλάδα, όπως η γαλλική συμμετοχή στις πέντε Εβδομάδες Σύγχρονης Μουσικής, που διοργανώθηκαν στην Αθήνα το 1966-76. Ανάμεσα στους Γάλλους συνθέτες που παρουσιάζονται στην έκθεησ συναντούμε τα ονόματα των: Christophe Willibarld Gluck, Charles Gounod, Camille Saint-Saëns, Léo Delibes, Adolphe Adam, Jacques Offenbach, Héctor Berlioz, Jules Massenet, Georges Bizet, Francis Poulenc, Claude Debussy, Maurice Ravel, Jacques Ibert, Arthur Honegger, César Franck, Vincent d’ Indy, Ernest Chausson, Emmanuel Chabrier, Édouard Lalo, Théodore Dubois, Paul Dukas, Henri Duparc, Albert Roussel, Maurice Martenot, Lili Boulanger, Nadia Boulanger, Edgard Varèse και Pierre Boulez, ενώ από τους διάσημους ερμηνευτές των γαλλικών αυτών έργων ξεχωρίζουν οι Αrthur Rubinstein, Arthur Schnabel, Jascha Heifetz, Pablo Casals, Charles Münch και Δημήτρης Μητρόπουλος σε επαναλήψεις αλλά και πανελλήνιες πρώτες παρουσιάσεις γαλλικών έργων, που παίχτηκαν στην Αθήνα (στο Ηρώδειο, στη Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ωδείο Αθηνών, αλλά και στην Πλατεία Κυψέλης και την Πλατεία του Αγ. Παντελεήμωνος) αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο κ.α.).

Το πρωτότυπο υλικό της έκθεσης θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο στο Ωδείο Αθηνών, όπου και θα ολοκληρωθεί ο Κύκλος Σύγχρονης Μουσικής με μία συναυλία που θα λάβει χώρα στις 26 Μαρτίου 2015.

Εκτέλεση παραγωγής: ART 2, Κική Δημητριάδη

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ