Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον εμβληματικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Καρέλλη θα πραγματοποιήσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την Κυριακή 4 Μαϊου 2014.
Ο Δημήτρης Καρέλλης, υπηρέτησε το Κ.Θ.Β.Ε. για σαράντα ολόκληρα χρόνια με απαράμιλλη αφοσίωση, αναδεικνύοντας με το στιβαρό του υποκριτικό ταλέντο δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους του ελληνικού και του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Επί σειρά ετών δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., όπου διετέλεσε και Υπεύθυνος Σπουδών. Παράλληλα, είχε ενεργή και αδιάλειπτη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, συνεργαζόμενος με πολλούς από τους φορείς και τους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης.
Στο αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο στις 12.00, θα γίνει μια αναδρομή στη ζωή αλλά και σε χαρακτηριστικούς σταθμούς της καριέρας του Δημήτρη Καρέλλη, με την παρουσία ενός κεντρικού αφηγητή.
Μέσα από την αφήγηση της ηθοποιού Μαρίας Καραμήτρη θα ξεδιπλωθούν στοιχεία από την προσωπικότητα και την προσωπική διαδρομή του Δημήτρη Καρέλλη, τη σχέση του με την οικογένεια και τη θρησκεία, την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη, την ιδιότητα του ηθοποιού καθώς και του δασκάλου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η αφήγηση θα συνοδευθεί από προβολή οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά αποσπάσματα και φωτογραφίες από παραστάσεις και ρόλους που σημάδεψε με την ερμηνεία του.
Θα μιλήσουν για τον Δημήτρη Καρέλλη: ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ και συμπρωταγωνιστής του για χρόνια Δημήτρης Βάγιας, η ηθοποιός Μόνα Κιτσοπούλου, η ηθοποιός και μαθήτριά του (στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου) Βάσω Παπαχαραλάμπους, ο πολιτικός Στέλιος Παπαθεμελής, ο σκηνοθέτης και Διευθυντής Σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας και η Οδηγός Σκηνής- Παραγωγός του ΚΘΒΕ, Χριστίνα Ζαχαροπούλου.
Ο Δημήτρης Καρέλλης γεννήθηκε το 1943. Ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο από το Πειραϊκό Θέατρο του Δ. Ροντήρη. Το 1967 εντάχθηκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπου σύντομα αναδείχτηκε σε έναν από τους πολυτιμότερους ηθοποιούς και πρωταγωνιστές του.
Είχε συνεργαστεί με τους περισσότερους Έλληνες σκηνοθέτες, μεταξύ άλλων τους: Σωκράτη Καραντινό, Θάνο Κωτσόπουλο, Κωστή Μιχαηλίδη, Τάκη Μουζενίδη, Σπύρο Ευαγγελάτο, Κυριαζή Χαρατσάρη, Μίνω Βολανάκη, Γιώργο Σεβαστίκογλου, Ανδρέα Βουτσινά, Γιάννη Ιορδανίδη, Γιώργο Αρμένη, Εύη Γαβριηλίδη, Γιάννη Χουβαρδά, Βασίλη Βαφέα, Γιάννη Ρήγα, Νίκο Χαραλάμπους, Βασίλη Παπαβασιλείου, Διαγόρα Χρονόπουλο, Βίκτωρα Αρδίττη.
Είχε ερμηνεύσει περίπου 170 ρόλους, ανάμεσα στους οποίους: Αίμων (‘Αντιγόνη’, του Σοφοκλή, σκην. Κωστής Μιχαηλίδης), Λύσανδρος (‘Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας’, του Σαίξπηρ, σκην. Σπύρος Ευγγελάτος), Ρωμαίος (‘Ρωμαίος και Ιουλιέτα’, του Σαίξπηρ, σκην. Σπύρος Ευαγγελάτος), Ορέστης (‘Ηλέκτρα’, του Σοφοκλή, σκην. Μ. Βολανάκης), Πετρούτσιο (‘Το ημέρωμα της στρίγγλας’, του Σαίξπηρ, σκην. Γιώργος Σεβαστίκογλου), Βερσίνιν (‘Οι τρεις αδελφές,’ του Τσέχοφ, σκην. Γιώργος Σεβαστίκογλου), Πρίγκιπας Μίσκιν (‘Ηλίθιος’, του Ντοστογιέφσκι, σκην. Τάκης Μουζενίδης), Ηρακλής (‘Τραχίνιες’, του Σοφοκλή, σκην. Νίκος Χαραλάμπους), Τριγκόριν (‘Ο γλάρος’, του Τσέχοφ, σκην. Διαγόρας Χρονόπουλος), Έντμοντ (‘Έντμοντ’, του Μάμετ, σκην. Βασίλης Βαφέας), Μπόρκμαν (‘Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν’, του Ίψεν, σκην. Βασίλης Βαφέας), Κύκλωπας (‘Κυκλωπας’, του Ευριπίδη, σκην. Γιώργος Αρμένης), Τζορτζ (‘Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ;’, του Άλμπυ, σκην. Ανδρέας Βουτσινάς).