Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση της Αγάπης Φεσατίδου-Ψαρράκη, η οποία συμπυκνώνει μέσα από τα έργα της έναν τόπο συμβολικό και τοποθετεί τους Παραθεριστές της.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού αναφέρει σχετικά:
«Φάκελοι αλληλογραφίας και κουνιστά αλογάκια, ελαιόδεντρα και ανθοδέσμες σε διάφανα βάζα, σημαιάκια, κοχύλια και σύννεφα, σκάλες βιβλιοθήκης, αρχαία ποδήλατα και πλαστικά επιπλέοντα παπάκια, ρετρό πινακίδες δρόμου και επιγραφές νέον, συνθέτουν με τον τρόπο μιας σπονδυλωτής ψηγματικής αφήγησης, τον πολύχρωμο συμβολικό κόσμο της Αγάπης Φεσατίδου-Ψαρράκη.
Η εναέρια σχεδόν θέαση στο σύμπαν αυτό που ξετυλίγεται απαλά σαν μαγικό χαλί, κατάστικτο από συμβολικά στοιχεία και έμβια μοτίβα, αποδίδεται με τον τρόπο ενός ανοιχτού στο υπαινισσόμενο σύμπαν παράθυρου: η σύνθετη προοπτική και η υφασμένη με διαφορετικές αλληλουχίες επιμέρους συμβάντων σύνθεση, επιτρέπουν στον θεατή άλλοτε να εισχωρήσει στον υπονοούμενο εσωτερικό χώρο και να μοιραστεί την εμπειρία του διαδραματιζόμενου επεισοδίου και άλλοτε, έχοντας θέαση αποσπασματική, να μαντέψει και, κυρίως, να αποκωδικοποιήσει αυτό που συμβαίνει εντός του.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι τεμνόμενες επιφάνειες των ένθετων πολλαπλών τετραγώνων της αφήγησης που συνδέονται εν μέρει με το ικανότατο γραφιστικό υπόβαθρο της ζωγράφου και τα οργανικά συμπλεκόμενα, ετερόκλητα φαινομενικά αντικείμενα της τελικής σύνθεσης, αρθρωμένα άλλοτε με πλακάτα ηλεκτροφόρα πράσινα και γαλανά χρώματα και άλλοτε κολυμπώντας σε αινιγματικά σφουμάτα δουλεμένα με διαφορετικές τονικότητες του γκρίζου και μικτή τεχνική, τρέπονται σταδιακά σε οικεία εδάφη για τον ίδιο τον θεατή: στην άγνωστη αυτή χώρα με τις οπτικές ψευδαισθήσεις και τα επιμέρους αινίγματα, επίκεντρο των παράδοξων ετούτων σχεδιασμένων συμβάντων, του μικτού εξοπλισμού της εικόνας με παράταιρα οργανικά μέλη, επίκεντρο των γραμμάτων, των λέξεων και των φράσεων που υφαίνονται στην επιφάνεια της σύνθεσης, είναι η ανθρώπινη φιγούρα. Άλλοτε ορατή και άλλοτε υπαινισσόμενη από τη ροή και τη σκιά των πραγμάτων, μα σε κάθε περίπτωση ερμηνευτικό κλειδί και αποληκτικό νησί, για κάθε μία από αυτές τις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες.
Τα έργα της δημιουργού, ενθαρρύνουν το βλέμμα να ανασκάψει και να ερμηνεύσει τα εγκλειόμενα περιστατικά τους, να κατανοήσει την αφηγηματική αφετηρία τους, να συνδεθεί και να επιστρέψει πολλές φορές στην χαρισματική τους πυκνότητα. Αντλώντας την πρώτη ύλη των διαστρωματικών ετούτων επεισοδίων από τα διαχρονικά συστατικά της θερινής ώρας και του Μεσόγειου τόπου, ιχνογραφώντας την κατάστικτη από μικρά τρυφερά συμβάντα και παροπλισμένα ανθρωπινά αντικείμενα μνήμη, η Αγάπη Φεσατίδου- Ψαρράκη συμπυκνώνει στους «Παραθεριστές» της έναν τόπο συμβολικό. Μια κατοικημένη θερινή ώρα του νου, με συντεταγμένες ρευστές, με αθέατες σχεδόν μα εξακολουθητικά διηνεκείς δράσεις και πολυπληθείς αυτοτελείς επιμέρους μνήμες και αναγνώσεις.»
Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη
Η Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα και στο Λαύριο. Σπούδασε art & design στη Βακαλό, με ειδίκευση στις εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη σχολή, από τον Κυριάκο Ρόκο και την Ρουμπίνα Σαρελάκου. Εργάστηκε επί σειρά ετών, σαν γραφίστας και art director σε διάφορα έντυπα. Η ζωγραφική την κέρδισε και εκφράζεται μέσα από αυτήν, τα τελευταία χρόνια. Η τεχνική της είναι mixed media, ακρυλικά σε καμβά. Παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργική φωτογραφία. Η φωτογραφική της ματιά χαρακτηρίζει πολλές φορές και την εικαστικότητα των έργων της. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε Ελλάδα και εξωτερικό.