Το Κέντρο Χορού σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας και το Χοροθέατρο Ακροποδητί, παρουσιάζουν το 2ο Akropoditi Dance Fest που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, από 5 έως 20 Ιουλίου 2014. Σκοπός του Φεστιβάλ, είναι να καταστήσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων έναν τόπο συνάντησης και πολιτιστικής ανταλλαγής ανάμεσα σε καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς σύγχρονων ομάδων χορού και χοροθεάτρου. Η Αγγελική Σιγούρου, χορογράφος του Χοροθεάτρου Ακροποδητί και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Χορού Ακροποδητί, απαντά στις ερωτήσεις μας και μας καλεί στη Σύρο να γνωρίσουμε και από κοντά το καλοκαιρινό χορευτικό γεγονός των Κυκλάδων!

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Από τις 5 μέχρι τις 20 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το Φεστιβάλ Χορού Akropoditi DanceFest 2014 στη Σύρο. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα και τους στόχους της φετινής διοργάνωσης.

Αγγελική Σιγούρου: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, ανοιχτούς αυτοσχεδιασμούς, παραστάσεις, προβολές, ομιλίες και παρουσιάσεις, καθώς και κάποιες παράλληλες δράσεις στο νησί όπως το free stretching στην πλατεία Μιαούλη. Ο στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να εξελιχθεί το Φεστιβάλ ως θεσμός, να ωριμάσει, να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα στις επιθυμίες όλων όσων θα συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο, έχοντας ως κοινό αντικείμενο ενδιαφέροντος, καλλιέργειας και έρευνας το σύγχρονο χορό και χοροθέατρο.

 

Cul.N.: Ο θεσμός του Φεστιβάλ Χορού Akropoditi DanceFest, ιδρύθηκε στη Σύρο τον Ιούλιο του 2013 και όπως μαρτυρά η επανάληψή του έχει αγαπηθεί τόσο από τους καλλιτέχνες όσο και από το κοινό. Με ποιες σκέψεις ξεκινήσατε την προσπάθεια και με ποιες φιλοδοξίες τη συνεχίζετε;

Α.Σ.: Η ίδρυση του θεσμού στηρίχθηκε στην επιθυμία και την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε έναν σταθερό τόπο και χρόνο συνάντησης  με ανθρώπους από την ελληνική και παγκόσμια σκηνή του σύγχρονου χορού και χοροθεάτρου: ένα δεκαπενθήμερο το χρόνο, μέσα στο οποίο οι συμμετέχοντες αλλά και το ευρύ κοινό, θα έχουν την ευκαιρία να βρουν συγκεντρωμένα στον ίδιο τόπο εργαστήρια και παραστάσεις που συνήθως χρειάζεται να αναζητήσουμε σε διαφορετικά μέρη και χρονικές στιγμές, ειδικά όταν κάποιος ζει στην περιφέρεια.         

Φιλοδοξούμε το Φεστιβάλ να καταφέρει να εδραιωθεί με το χρόνο, διατηρώντας έναν τοπικό και συγχρόνως διεθνή χαρακτήρα.

Cul.N.: Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τόπος στον οποίο πραγματοποιείτε το Φεστιβάλ; Ένα όμορφο περιβάλλον όπως το νησί της Σύρου συμβάλλει στην επιτυχία του;

Α.Σ.: Ο τόπος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την έδρα της ομάδας μας και το περιβάλλον όπου ζούμε καθημερινά. Ένα νησί όπως η Σύρος όμως, νομίζω πως είναι ιδανικός τόπος για τη διοργάνωση ενός τέτοιου Φεστιβάλ, καθώς είναι συγχρόνως ένας όμορφος καλοκαιρινός -και όχι μόνο-προορισμός και ένας σημαντικός  πυρήνας πολιτιστικής δράσης.

Cul.N.: Χορευτικά πώς θα κρίνατε το Φεστιβάλ; Είναι, κατά τη γνώμη σας, προσανατολισμένο περισσότερο στην εκπαίδευση των χορευτών (σεμινάρια κ.λ.π.) ή πιο ανοιχτό στο ευρύ κοινό με σειρά παραστάσεων;

Α.Σ.: Είναι συγχρόνως προσανατολισμένο στην εκπαίδευση ανθρώπων από το χώρο του χορού και του θεάτρου, αλλά και στην ανάδειξη του έργου καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα εργαστήρια, απευθύνονται τόσο σε άτομα χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, όσο και σε νέους επαγγελματίες αλλά και σε επαγγελματίες με πολύχρονη εμπειρία και δράση στους δύο χώρους. Όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις απευθύνονται φυσικά και στο ευρύ κοινό, τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες του.

Cul.N.: Εκτός από το Φεστιβάλ, από τον Ιανουάριο του 2013 λειτουργεί και το Κέντρο Χορού, σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας Ακροποδητί, στην Ερμούπολη της Σύρου. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση; Είναι εύκολη η δραστηριότητα – και μάλιστα η καλλιτεχνική – σε περιοχές εκτός Αθηνών;

Α.Σ.: Ζω στη Σύρο τα τελευταία έντεκα χρόνια, ξεκίνησα να διδάσκω και να χορογραφώ το 2004, όταν πήρα την πρωτοβουλία να ιδρύσω  το Χοροθέατρο Ακροποδητί. Το Κέντρο Χορού Ακροποδητί, ήρθε σαν φυσική εξέλιξη της πορείας και της δουλειάς όλων των προηγούμενων χρόνων και σαν πραγματοποίηση του ονείρου μιας ομάδας ανθρώπων, που γενναιόδωρα το πίστεψαν και το υποστήριξαν, ψυχή τε και σώματι.

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα δεν είναι εύκολη πουθενά, είναι όμως τόσο απαραίτητη που όσο κανείς της αφοσιώνεται με αγάπη, τόσο καταφέρνει να κάνει κι άλλους να την αγαπήσουν.

Cul.N.: Πώς βλέπετε το μέλλον του Φεστιβάλ; Αισιόδοξα; Με μεγαλύτερο άνοιγμα σε καλλιτέχνες από το εξωτερικό ίσως;

Α.Σ.: Ήδη συμμετέχουν στο Φεστιβάλ κάποιοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Μα οπωσδήποτε στοχεύουμε σ’ ένα μεγαλύτερο άνοιγμα τόσο σε σχέση με τους προσκεκλημένους διδάσκοντες και καλλιτέχνες όσο και με τους συμμετέχοντες αλλά και το κοινό που το παρακολουθεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Akropoditi Dance Fest