Από 31 Μαρτίου έως και 12 Απριλίου 2023 το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενεί την έκθεση της Αγγελικής Αντωνέα «επί το έργον διαρκώς» (ζωγραφική με τα μέσα της χαρακτικής) με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Θα εκτεθούν μονότυπα έργα, μονοτυπίες, λιθογραφίες και ζωγραφικά έργα (λάδι σε χαρτί, καμβά και ξύλο) που η Αγγελική Αντωνέα φιλοτέχνησε την περίοδο 2016-2023 και επέλεξε για την συγκεκριμένη έκθεση. Όπως ή ίδια σημειώνει: “πρόκειται για τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ σε χαρτί -και όχι μόνο- μιας διαδρομής στη ζωγραφική με τα μέσα της χαρακτικής. Από το 2016 έως το 2023. Από τη δουλειά μου στη σχολή (ΑΣΚΤ), εκείνη της πτυχιακής και μετέπειτα εκείνης (της εξωσχολικής) στο περιβάλλον του δικού μου –πλέον- εργαστηρίου. Μορφές τοπίων και τοπία μορφών (τα αχαρτογράφητα της πτυχιακής μου), και στη συνέχεια πρόσωπα και τοπία που έχουν και δεν έχουν εκτεθεί και που στην πορεία γίνονται δέντρα, καρποί και ό,τι…
Μια διαδρομή που οδήγησε στην αφαίρεση και φλερτάρει με τη συνέχειά της στη κατεύθυνση του συγκερασμού αυτής (της αφαίρεσης) με τη μορφή. Δύσκολο το εγχείρημα αυτής της έκθεσης. Όχι αυτάρεσκο. Πρωτίστως ζωογόνο για την πορεία της εικαστικής μου δημιουργίας. Γιατί η ζωγραφική θέλει πάθος, το πάθος θέλει ψυχή και την ψυχή τροφοδοτεί η «έκθεση» για να συνεχίσει (μοναχικά) την στοχαστική της διαδρομή μέσα από την ύλη».
Αγγελική Αντωνέα
Η Αγγελική Αντωνέα γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Το 2011, έχοντας ήδη 20 χρόνια ενεργού δικηγορίας, προσεγγίζει παράλληλα τα εικαστικά.
Το 2015 αρχίζει τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Α΄ Εργαστήριο Χαρακτικής με καθηγητή τον Γιάννη Γουρζή) και αποφοιτά με άριστα τον Ιούνιο του 2020.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Δείγματα έργου της έχουν παρουσιασθεί στην Αθήνα σε δύο ατομικές εκθέσεις («Απεικονίσεις του ιδεατού»- Μαίος/Ιούνιος 2021- ZivasArtGallery, «Βλέμματα μετέωρα, τοπία πλέοντα»- Οκτώβριος 2022- GalleryArtPrisma)), σε 11 ομαδικές εκθέσεις (2017-2023) και σε μια ατομική έκθεση στο Μετρό Ακρόπολη στο πλαίσιο του προγράμματος Metro Stages (2018). Εργα της επελέγησαν ως εξώφυλλο στα βιβλία «Ιστορική σκέψη, σχολείο και μουσείο» της Γεωργίας Κουσερή (εκδόσεις επίκεντρο, 2019) και «Ισοβίτης στο ελληνικό κάτεργο» του Γιώργου Λεωτσάκου (εκδόσεις Καστανιώτη 2022).
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.