Αγγελική Σιγούρου: Η Σύρος χορεύει στους ρυθμούς του Akropoditi DanceFest

"Εύχομαι να μην χάνουμε το όραμα που υπήρξε το ισχυρότερο κίνητρο για να ξεκινήσουμε."

Η Αγγελική Σιγούρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου – Akropoditi DanceFest, μιλά για το όραμα που έγινε θεσμός και υλοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην Ερμούπολη της Σύρου.

Δύο εβδομάδες γεμάτες από εργαστήρια, βραδιές συναντήσεων, ανοιχτών αυτοσχεδιασμών και παραστάσεων μας υπόσχεται και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο, το οποίο διοργανώνει από το 2013 το Κέντρο Χορού και Σύγχρονης Έκφρασης «Ακροποδητί». Μέχρι τις 21 Ιουλίου, λοιπόν, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια γύρω από τη σύγχρονη έκφραση στο χορό και το χοροθέατρο, καθώς και να παρακολουθήσουν το έργο καταξιωμένων αλλά και νέων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το ξεκίνημα, την πορεία και τις κατακτήσεις του Akropoditi DanceFest, μιας καθιερωμένης πλέον «συνάντησης» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων που “ο κόσμος αναμένει και υποστηρίζει θερμά”, μιλά στη συνέντευξη που ακολουθεί η Αγγελική Σιγούρου, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Επιπλέον, αναφέρεται στο αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο που παράγεται εκτός πρωτεύουσας και στην καινούρια παράσταση του Χοροθεάτρου Ακροποδητί, «Glossa», η οποία επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στην κατασκήνωση Χρουσσών της Σύρου.


– Ποιες ήταν οι σκέψεις σας το 2013, όταν σχεδιάζατε την πρώτη έκδοση του Akropoditi DanceFest, αμέσως μετά την ίδρυση του Κέντρου Χορού, σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας «Ακροποδητί»;

Όπως η ίδρυση του Κέντρου Χορού, έτσι κάπως και το ξεκίνημα του Φεστιβάλ το 2013 αποτέλεσε μία φυσική εξέλιξη της πορείας της ομάδας μας στη Σύρο, μία αυθόρμητη ανάγκη διεύρυνσης των δράσεών μας που ήρθε νομίζω ως κάτι το αναπόφευκτο, όπως πιστεύω ότι συμβαίνει σε κάθε διαδικασία εξέλιξης.

– Πώς θα περιγράφατε την πορεία και την εξέλιξη του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα και ποιες θεωρείτε ως τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του;

Το Φεστιβάλ έχει πλέον μια σταθερή πορεία σε σχέση με τον τρόπο διεξαγωγής του, ως μία καθιερωμένη «συνάντηση» θα λέγαμε, την οποία ο κόσμος αναμένει και υποστηρίζει θερμά. Νομίζω μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του Φεστιβάλ είναι η δημιουργία ενός οικείου και ζεστού περιβάλλοντος, πραγματικά, αυτές τις δύο εβδομάδες του Φεστιβάλ, διοργανωτές, συμμετέχοντες, προσκεκλημένοι διδάσκοντες και καλλιτέχνες συνθέτουν μία ομάδα ανθρώπων που επικοινωνούν ουσιαστικά και παράγουν πολύτιμο έργο τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό  επίπεδο.

– Τί απήχηση θα λέγατε ότι έχει στην καλλιτεχνική κοινότητα, τους κατοίκους του νησιού καθώς και τους επισκέπτες του; Το κοινό που συμμετέχει και παρακολουθεί το Φεστιβάλ, έχει διευρυνθεί;

Καθώς περνούν τα χρόνια το Φεστιβάλ αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, από την τοπική κοινότητα, από τους ανθρώπους του χώρου του χορού και του θεάτρου στην υπόλοιπη χώρα αλλά και διεθνώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές είναι θεαματικές κάθε χρονιά σε σχέση με την απήχηση και την προσέλευση, όμως πρόκειται για έναν θεσμό που κερδίζει σιγά σιγά τη σταθερή παρουσία και συμμετοχή πολλών κατοίκων του νησιού μας, όπως κερδίζει επίσης το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως για το εκπαιδευτικό κομμάτι του, δηλαδή τα εργαστήρια.

– Το Akropoditi DanceFest επιστρέφει λοιπόν το 2018 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για έκτη συνεχή χρονιά. Γύρω από ποιον άξονα διαμορφώθηκε το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, στο οποίο δίνετε μεγάλη βαρύτητα;

Κάθε χρόνο δίνουμε βαρύτητα στην ποικιλομορφία του προγράμματος, τόσο ως προς το είδος των εργαστηρίων όσο και ως προς την επιλογή των διδασκόντων και των καλλιτεχνών που προσκαλούνται να παρουσιάσουν τα έργα τους. Μας ενδιαφέρει πάντοτε να συνδυάζουμε υλικό ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης και διαφορετικών πολιτισμών. Έτσι στο φετινό μας πρόγραμμα υπάρχουν μεταξύ άλλων εργαστήρια σύγχρονου και κλασικού χορού, φλαμένκο, υποκριτικής, body music, aerial yoga, αρχιτεκτονικής και χορού, τεχνικής Graham. Ενώ οι καλλιτέχνες που πρόκειται να παρουσιάσουν έργα τους έρχονται φέτος από την Κύπρο, την Ιταλία, την Αγγλία, το Βέλγιο, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, την Παλαιστίνη και την Ελλάδα.

– Από την εμπειρία σας, ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ και του Κέντρου Χορού Ακροποδητί, πώς κρίνετε σήμερα το επίπεδο και την δυναμική του σύγχρονου χορού και χοροθεάτρου στην Ελλάδα;

Θεωρώ ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πάρα πολλοί καλλιτέχνες στον χώρο κυρίως του σύγχρονου χορού και ίσως λιγότερο του χοροθεάτρου, αν και πλέον δεν διαχωρίζονται ακριβώς αυτά τα δύο. Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς χορευτές, ωστόσο η χορογραφία αποτελεί τομέα που εξακολουθεί να είναι αδύναμος.

– Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Χοροθέατρο Ακροποδητί επιχορηγήθηκε φέτος, για πρώτη φορά, από το υπουργείο Πολιτισμού. Πόσο σημαντική είναι αυτή η στήριξη, ειδικά για μία ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο θεσμός των επιχορηγήσεων επιστρέφει, και το γεγονός ότι ανήκουμε στις ομάδες που επιχορηγήθηκαν είναι χαρά μαζί και τιμή και ευθύνη μας.  Φυσικά είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η περιφέρεια αρχίζει να υποστηρίζεται, καθώς είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που παράγουν έργο εκτός πρωτεύουσας, έργο αξιόλογο που χρειάζεται να εκτιμηθεί και να επιβραβευτεί κάποιες φορές -όπως κάθε τι αξιόλογο εξάλλου- ώστε να συνεχίσει την πορεία του με τον ίδιο ενθουσιασμό.

– Με την ιδιότητα της χορογράφου, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το καινούριο σας έργο, «Glossa», και τα θέματα που αυτό πραγματεύεται.

Το έργο έχει ως θέμα τη γλώσσα, η οποία προσεγγίζεται σαν ένα ταξίδι. Μια ομάδα ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης, συναντιέται σε ένα κομμάτι γης που δεν ανήκει σε κανέναν, κάτι σαν μια no mans land. Κι εκεί οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να επικοινωνούν ως ξένοι, άλλοτε σιωπώντας και ακούγοντας, άλλοτε βλέποντας και άλλοτε μιλώντας. Η οικεία και η ανοίκεια γλώσσα εναλλάσσονται και δίνουν εντέλει τη θέση τους σε μια καινούργια γλώσσα που επινοεί τον κόσμο και τα συναισθήματά του από την αρχή.

– Εκτός από την Σύρο, υπάρχουν βλέψεις να παρουσιαστεί η «Glossa» και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Η παράσταση «Glossa» θα παρουσιαστεί στις 25, 26, 27 και 28 Αυγούστου στην κατασκήνωση Χρουσσών της Σύρου. Λόγω της ιδιομορφίας του χώρου παρουσίασής της, καθώς πρόκειται για ένα δάσος, δεν γνωρίζω ακόμα πού θα μπορούσε να μεταφερθεί, ωστόσο ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να την ταξιδέψουμε.

– Κλείνοντας, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το μέλλον του Φεστιβάλ, του χοροθεάτρου Ακροποδητί αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

Η σταθερότητα, η πίστη και η αγάπη για αυτό που κάνουμε είναι το σημαντικότερο που μπορώ να ευχηθώ για το μέλλον μας ως ομάδα και ως φορέας εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων. Εύχομαι να μπορούμε λοιπόν να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι και να μην χάνουμε το όραμα που υπήρξε το ισχυρότερο κίνητρο για να ξεκινήσουμε.

Info:

Akropoditi DanceFest 2018 –  Κέντρο Χορού Ακροποδητί
7 έως 21 Ιουλίου 2018
dancefest.akropoditi.gr


Διαβάστε επίσης:

Akropoditi DanceFest 2018: Δύο εβδομάδες γεμάτες χορό!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ