Γίνεται ασήμαντα και ανάξια λόγου περιστατικά να σε επηρεάζουν δεκαετίες αργότερα;
Γνωρίζεις ότι τα πιο λαμπρά κατορθώματά σου είναι φτιαγμένα από τα «γκρεμισμένα» κομμάτια σου;
Πόσο μας εξαντλεί η λαχτάρα για την έγκριση, την αποδοχή και τον θαυμασμό των άλλων;

Σου έχει γίνει συνήθεια να υποβαθμίζεις τα θαυμάσιά σου, να τα σβήνεις, να τα εξουδετερώνεις. Αλλά τώρα η αποστολή που σου ανατίθεται είναι αυτή: να επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώθει αυτό το δέος, τον θαυμασμό, το θάμβος γι’ αυτό που είσαι, ζώντας τη ζωή που σου αξίζει. Είναι το προγονικό μας δικαίωμα να κουβαλάμε μέσα μας την καταστροφή σαν υλικό ανάπτυξης.

Η ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια Αγνή Μαριακάκη μας εξηγεί με βαθιά ενσυναίσθηση γιατί το τραύμα είναι αναπόφευκτο στα παιδικά μας χρόνια, πώς και γιατί καθορίζει τη ζωή μας, την προσωπικότητα, τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις σχέσεις μας.

Σε αυτό το βιβλίο θα διαπιστώσεις ότι τα τραύματά μας ίσως υπήρξαν αναπότρεπτα, αλλά δεν είναι καταδικαστικά. Η συγγραφέας μάς προτρέπει να μάθουμε, να αγαπήσουμε, να ζήσουμε στον δρόμο προς την απελευθέρωση και προς τον καλύτερο εαυτό μας. Μας δείχνει τον τρόπο για να σπάσουμε τα καλούπια του παρελθόντος, όποιες και να είναι οι τραυματικές εντολές που μας καθόρισαν. Να αναλάβουμε πρακτικές δράσεις για την προσωπική μας εξέλιξη και να θέσουμε καινούριους κανόνες ώστε να αναπνεύσουμε ελεύθερα, να συναντήσουμε τον αυθεντικό εαυτό μας και να ανοίξουμε τα φτερά μας στο φως και στην αγάπη.

Αντλώντας γνώση από τις σημαντικότερες έρευνες και έμπνευση από αληθινές ιστορίες, αυτό το βιβλίο δείχνει τον τρόπο να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε επιτέλους τον εαυτό μας και να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη νόημα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Από τα λάθη σου σταματάς να μαθαίνεις όταν τα απορρίπτεις. Δες τα λάθη σου χωρίς λογοκρισία και θα συνδεθείς με την αλήθεια σου και με όλο το αληθινό φως σου. Και κατόπιν χρειάζεται μια πολύ γενναία απόφανση. Η απόφανση πως αυτός ο κόσμος θα ήταν λιγότερο όμορφος και συναρπαστικός χωρίς εσένα. Το φως σου είναι απαραίτητο, η παρουσία σου, οι αξίες σου, η διαδρομή σου στη ζωή, οι μάχες και οι νίκες σου, όλα αυτά αξίζουν να είναι στο φως».

«Πολλοί , όταν μιλούν για τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, φαντάζονται ότι αυτά αφορούν μόνο συγκλονιστικά, τεράστια, αξέχαστα κακοποιητικά περιστατικά. Αυτά είναι τα ορατά, τα συνειδητοποιημένα τραύματα. Πολλές φορές όμως τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας χάνονται στη λήθη του χρόνου. Μπορεί και να αφορούν μικρές κι ασήμαντες εμπειρίες, σχεδόν ανάξιες λόγου, που ως ενήλικας δεν θα τις σπουδαιολογούσες· όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή πια έχεις συνηθίσει ή έχεις ξορκίσει το κεντρί τους. Τέτοια τραύματα κουβαλάμε όλοι, αφού συμβαίνουν στις καλύτερες οικογένειες, από (συχνά) καλοπροαίρετους ανθρώπους, που δεν ξέρουν καλύτερα ή κουβαλούν οι ίδιοι μέσα τους τα δικά τους αθέατα βαρίδια, τις δικές τους άγνωστες σε εμάς πληγές».

«Πάρ’ το απόφαση πως ένας και μόνο θα σε συνοδεύσει, θα είναι μαζί σου σε όλη σου τη ζωή, μέχρι την τελευταία σου πνοή: ο εαυτός σου. Και του οφείλεις την απόλυτη προτεραιότητα σε φροντίδα, σε αξία, σε σεβασμό και αγάπη. Αλλιώς θα σε παρατήσει, γεμίζοντάς σε ψυχοσωματικά τραύματα, φόβους, θλίψη και έλλειψη νοήματος… Οπότε, κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και πες του: Αξίζω επειδή αναπνέω, χωρίς να χρειάζεται να εξαργυρώνω την προσοχή και την αγάπη με κόπο, κούραση και φροντίδα»!

Αγνή Μαριακάκη – Πληροφορίες για τη συγγραφέα

Η Αγνή Μαριακάκη είναι ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια. Έχει σπουδάσει Οργανισμική Ψυχολογία στο University of Lancaster και έχει πιστοποιηθεί στη Διαχείριση του Τραύματος και του Πένθους υπό την Dr. Jane Simington σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Alberta. Έχει μεταπτυχιακό στην εξωλεκτική επικοινωνία υπό

τον Dr. Philippe Turchet. Διευθύνει την εταιρεία μελετών MindSearch και έχει διεξαγάγει πάνω από τέσσερις χιλιάδες focus groups για περισσότερα από τριακόσια brands. Έχει συμμετάσχει στη διεπιστημονική ομάδα για την ανάπτυξη του MAMEM, ενός ειδικού λογισμικού για την κοινωνική συμπερίληψη ανθρώπων ΑΜΕΑ, ενώ έχει βραβευτεί από την Google για την ανάπτυξη της εφαρμογής Questory. Είναι μέλος της επιτροπής Women in Business.

Η επιστημονική της ομάδα περιλαμβάνει τρεις γάτες: την Cookie, τη Yasmin και το Πατούνι.  Μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί της στη διεύθυνση agnes@mariakaki.com. Eπίσης, μπορείς να την ακολουθήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, στο YouTube, Instagram, TikTok και Facebook, με το όνομα Agnes Alice Μariakaki.