Όπως όλοι οι δρόμοι των Βερσαλλιών, έτσι κι η οδός Δεξαμενών είναι έρημη και σιωπηρή από το πρωί. Όταν σουρούπωσε, οι πόρτες έκλεισαν, τα παραπετάσματα έπεσαν και δεν έβλεπε κανείς, σε αυτόν τον πλατύ δρόμο, ο οποίος οριζόταν από τα εφόλκια της βασιλικής άμαξας και μερικών άλλων που επιστρατεύονταν για το κυνήγι στο οποίο επιδιδόταν ο μεγάλος βασιλέας, πέρα από μερικούς διαβάτες που είχαν αργοπορήσει και επιτάχυναν τον βηματισμό τους.
Ένας από αυτούς μόλις κατέφτασε σε ένα σπίτι που βρισκόταν στο τέλος του δρόμου.
Αιμίλιος Σουβέστρ – Πληροφορίες για τον συγγραφέα
Ο Αιμίλιος Σουβέστρ (Émile Souvestre, 15 Απριλίου 1806 – 5 Ιουλίου 1854) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος που καταγόταν από το Μορλαί της Βρετάνης. Ο Σουβέστρ πέθανε στο Παρίσι στις 5 Ιουλίου 1854. Η χήρα σύζυγός του τιμήθηκε με το Prix Lambert, που απονεμήθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία και την Ακαδημία Καλών Τεχνών για την ηθική ποιότητα του έργου του. Ο Γάλλος γλύπτης και φίλος του, Φίλιπ Γκρας, έφτιαξε το πορτρέτο του Σουβέστρ στον τάφο του, στο νεκροταφείο Père Lachaise.
Η Μαρία Σουβέστρ, η φεμινίστρια συγγραφέας και παιδαγωγός που άσκησε μεγάλη επιρροή στην Ελεάνορ Ρούσβελτ, ήταν κόρη του.