Αλέξης Γαλανός – Δήμαρχος Αμμοχώστου: «Αμμόχωστος, μια ευρωπαϊκή πόλη – φάντασμα»

Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας Αμμόχωστος, μια ευρωπαϊκή πόλη – φάντασμα, η οποία πε

Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας Αμμόχωστος, μια ευρωπαϊκή πόλη – φάντασμα, η οποία περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες της κατεχόμενης Αμμοχώστου πριν και μετά την εισβολή των Τούρκων το 1974.

Τα εγκαίνια έγιναν την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής των Ελλήνων, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Ο κ. Γαλανός, στο περιθώριο της 3-ήμερης επίσκεψης του στην Αθήνα, είχε  συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής και της θρησκευτικής ηγεσίας της Ελλάδας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, την ενημέρωση για το θέμα της Αμμοχώστου και της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Συνέντευξη στην Λίλιαν Αλεξάκου

 Λ. Α.: Η έκθεση φωτογραφίας «Αμμόχωστος, μια ευρωπαϊκή πόλη-φάντασμα» έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 10 χώρες σε όλο κόσμο, πως σας αντιμετωπίζουν;

Α. Γ.: Πολύ θετικά, όπου πάμε συγκινεί. Πολλά άλλα πράγματα τα ξέχασε ο κόσμος αλλά όχι μια πόλη φάντασμα! Δύο πράγματα συγκινούν σήμερα στην Ευρώπη, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε γιατί τα έχουμε παραμελήσει. Το θέμα της Αμμοχώστου μιας Ευρωπαϊκής πόλης φάντασμα την οποία καταστρέφει μια χώρα που ζητάει να γίνει μέλος της Ευρώπης και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Λ. Α.: Ο Δήμος Αμμοχώστου κάνει αδελφοποιήσεις με άλλες πόλεις;

Α. Γ: Έχουμε κάνει αδελφοποίηση με τον Δήμο Αθηναίων, την Πάτρα, τα Χανιά με αρκετούς άλλους δήμους αλλά πρέπει να κάνουμε αδελφοποίηση και προς τα έξω στην Ευρώπη. Προσπαθούμε δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να ξυπνήσουν πρώτα στο τι είναι η Αμμόχωστος.

Λ. Α.: Το θέμα της αποζημίωσης για την απώλεια της περιουσίας των Κυπρίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αποτελεί προτεραιότητα;

Α. Γ.: Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο, η προσπάθεια μας είναι να επιστραφεί σαν πρώτο βήμα, η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην συνέχεια η υπόλοιπη Αμμόχωστος. Εφ’ όσον υπάρχει προτεραιότητα της Αμμοχώστου με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα της Ευρώπης, Θα ήταν λάθος μας εμείς οι ίδιοι να μετατρέψουμε το θέμα αντί σε επιστροφή σε αποζημίωση. Δεν είναι η ώρα γι΄αυτό το πράγμα. Για μας το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να παραμείνει στο ευρύτερο νομικό πλαίσιο της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών. Οι αποζημιώσεις για κάποιους τόπους της Κύπρου ίσως να είναι μια επιλογή, θα πρέπει να γίνει αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος  κ. Χριστόφιας  και τα πολιτικά κόμματα, να εξασκήσει ο καθένας το δικαίωμα της επιστροφής στην περιουσία του.

Λ. Α.: Έχετε δηλώσει ότι κάποιοι κάνουν καριέρα με το Κυπριακό;

Α. Γ: Δυστυχώς κάποιοι αντιμετωπίζουν το Κυπριακό όχι σαν μια Εθνική προτεραιότητα αλλά το βλέπουν δυστυχώς μέσα από συμφεροντολογικά πλαίσια.

Λ. Α.: Όταν λέτε «κάποιοι» ποιοι; Εκείνοι ξέρουν;

Α. Γ.: Εκείνοι ξέρουν, και όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται! Δυστυχώς μετά το 74, δημιούργησαν και από την εδώ πλευρά και από εκεί στα κατεχόμενα, διάφορα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία δεν μας βοηθούν να προχωρήσουμε σε μια λύση και δυστυχώς μπαίνουν αυτά τα συμφέροντα, πιο μπροστά από εκείνο που θεωρούμε εμείς Εθνικό συμφέρον. Παρόμοια συμφέροντα μπορεί να υπάρχουν σε ιδιοκτήτες μεγάλων καναλιών τηλεόρασης και σε πολλούς άλλους.

Λ. Α.: Στην Αμμόχωστο υπάρχει περίπτωση κάποιο μεγάλο κανάλι όπως το CNN να κάνει ρεπορτάζ;

Α. Γ.: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είναι απαγορευμένη για τους πάντες και για πρωθυπουργούς Ευρωπαϊκών χωρών. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν, είναι No man’s land. Πολλές φορές δοκιμάσαμε να φέρουμε ξένους κοινοβουλευτικούς, Ευρωβουλευτές και άλλους που ζήτησαν να μπουν, δεν τους επέτρεψαν. Ηρθε η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να κάνει μελέτη για την κλειστή περιοχή, δεν τους επετράπη να εισέλθουν. Ηρθαν άλλες επιτροπές από την Ευρώπη, ήρθαν Αμερικανοί μέλη του κογκρέσου δεν τους επέτρεψαν. Την έχουν ερμητικά κλειστή, μόνον με ελικόπτερο κάποιος μπορεί να συλλάβει την τρομερή μεγάλη καταστροφή που γίνεται.

Λ. Α: Δεν θα αναχαιτίσουν το ελικόπτερο οι Τούρκοι;

Α. Γ.: Κάποιοι των ηνωμένων εθνών έχουν πετάξει και πήραν φωτογραφίες Ξέρουμε ότι γίνεται μεγάλη καταστροφή και πως έχει μεταβληθεί η ωραία μας πόλη σε ζούγκλα.

Λ. Α.: Γεννηθήκατε στην Αμμόχωστο;

Α. Γ.: Έζησα στην Αμμόχωστο από μικρός, είναι ο τόπος μου, είχα σπίτι στην Αμμόχωστο.

Λ. Α.: Δεν επιτρέπουν ούτε να εκτιμήσουν τις ζημιές της πόλης οι μηχανικοί;

Α. Γ.: Δεν επιτρέπουν ούτε σε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ . Προτείναμε απλώς να μπουν να κάνουν μελέτη  πως σώζεται η πόλη. Ούτε αυτό το επέτρεψαν.

Λ. Α.: Ο ΟΗΕ  βγάζει ψηφίσματα και οι Τούρκοι δεν τα εφαρμόζουν, τι σημαίνει αυτό;

Α. Γ.: Μιλούμε για τεράστια υποκρισία. Βασικά τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι από Άγγλο-Αμερικανούς οι οποίοι υποστηρίζουν σταθερά τις θέσεις της Τουρκίας . Παρότι η Τουρκία παραβιάζει τα δύο ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ, αντί να την καλέσουν να δώσει λόγο γιατί τα παραβιάζει, την εξέλεξαν και πρόεδρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ειρωνεία η Τουρκία που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας να γίνεται πρόεδρος. Όπως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ειρωνεία η Τουρκία να κόπτεται για τον εγκλωβισμό της Γάζας και να εγκλωβίζει τους κατοίκους της Αμμοχώστου μακριά από τα σπίτια τους. Όπως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ειρωνεία η Τουρκία να παρουσιάζεται σαν ελεύθερη δύναμη στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν να κρατά τα κλειδιά και να κατέχει εδάφη στην Κύπρο. Όπως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ειρωνεία η Τουρκία να προεδρεύει στο Συμβούλιο της Ευρώπης που δημιουργήθηκε για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ειρωνεία η Τουρκία να κόπτεται για τον παράνομο εποικισμό και να εποικίζει συνεχώς την Κύπρο. Και πολλά άλλα πράγματα τα οποία δυστυχώς πρέπει να τα ανεχόμαστε γιατί η παγκόσμια κοινωνία και ιδιαίτερα στην Ευρώπη άλλα λένε και άλλα κάνουν, υπάρχουν συμφέροντα.

Λ. Α.: Πως σχολιάζετε την δήλωση Ερντογάν ότι η Ελλάδα έχει οικονομική κρίση επειδή δίνει πολλά σε εξοπλισμό;

Α. Γ.: Όσον αφορά για θέματα εξοπλισμών που μιλάει η Τουρκία. Κάνει ο κλέφτης ταραχή!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ