Alex In Wonderland: έκθεση στην Cube Gallery στην Πάτρα

Το artAZ και η Cube Gallery παρουσιάζουν το πρώτο μέρος της εικαστικής τριλογίας με τίτλο «Alex In Wonderland» από τις …
7 Ιουλί…

Το artAZ και η Cube Gallery παρουσιάζουν το πρώτο μέρος της εικαστικής τριλογίας με τίτλο «Alex In Wonderland» από τις

7 Ιουλίου μέχρι τις 6 Αυγούστου 2011.

“ΠΡΑΞΗ I: Μία περιπέτεια στο άγνωστο”: 1ο μέρος τριλογίας

Με αφετηρία το κλασικό μυθιστόρημα του Lewis Carroll «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων», 20 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάνουν μία προβολή στην τρέχουσα αστική πραγματικότητα και, αντλώντας από τη σφαίρα του υποσυνείδητου, δίνουν τη δική τους σύγχρονη εκδοχή της αλληγορίας. Οι καλλιτέχνες κάνουν ένα ταξίδι στα άδυτα της φαντασίας τους. Τι ανακαλύπτουν σε αυτούς τους αχαρτογράφητους τόπους;

Η έκθεση αποτελεί το πρώτο μέρος της εικαστικής τριλογίας Alex in Wonderland που θα παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικές πόλεις, μεταξύ 2011 – 2012. Στην εισαγωγική αυτή επαφή οι καλλιτέχνες μας συστήνουν στους πρωταγωνιστές των φαντασιώσεων, των ονείρων και των επιθυμιών τους: φιλικά αινιγματικά πλάσματα, αλλόκοσμες εννοιολογικές μορφές, συμπαθή εξωτικά όντα, ενίοτε όμως και πιο σκοτεινές φιγούρες, που βρίσκονται στον πυρήνα της φαντασίας τους και πυροδοτούν τις εμμονές τους. Το απρόσμενο αυτό σχήμα μας παρασύρει να βιώσουμε μία μαγική περιπέτεια γεμάτη χρώμα, ενέργεια και ένταση, ανακαλύπτοντας παράλληλα το εικαστικό ιδίωμα της Urban & Street Art.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αλεξάνδρα Κολλάρου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Σωκράτης Αργείτης aka SOX, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Esek_one, Joanna Imrie, Κωνσταντίνα Καπανίδου, Κατερίνα Κατσιούρα  Σταμάτης Λάσκος, Λούλα Λεβέντη, Αλέξανδρος Μαυρογιάννης aka Yellowish, Χριστίνα Μήτρεντσε, Βασίλης Μπότουλας, Μαρίνα Προβατίδου, Pure Evil, Σέιμ84, Αργύρης Σαρασλανίδης aka SER, Sonke, Έρη Σκυργιάννη, The Krah, Σιμόνη Φοντάνα

Οι σαγηνευτικές, υβριδικές οντότητες του The Krah μας ταξιδεύουν σε ένα ψυχεδελικό κόσμο γεμάτο περίτεχνα μοτίβα. Τα μεταλλαγμένα, εικονικά πορτραίτα της Χριστίνας Μήτρεντσε εξερευνούν την σύγχρονη κοινωνία, τους κρυφούς μύθους και την ποπ κουλτούρα. Οι μεταλλαγμένες, τερατόμορφες αλλά βαθιά ρομαντικές φιγούρες του Esek_one συνθέτουν ένα λυρικό μίγμα – ωδή στις ενδόμυχες επιθυμίες. Σαν ευφάνταστα παζλ οι επιμελημένα κατασκευασμένοι μικρόκοσμοι της Λούλας Λεβέντη ζητούν σημειολογική αποκρυπτογράφηση, και εκφράζουν υπαρξιακές αγωνίες του πραγματικού.

Οι αναγνωρίσιμοι ήρωες του Σταμάτη Λάσκου σχολιάζουν τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Το ασπρόμαυρο σύμπαν του Yellowish παραπέμπει αρχικά σε παιδική χαρά – το σουρεαλιστικό του ροντέο όμως κρύβει σκοτεινούς υπαινιγμούς. Η φρακταλιστική δομή του κόσμου αποτελεί σημείο αφετηρίας για τα έργα της Έρη Σκυργιάννη. Ο Pure Evil επαναδιαπραγματεύεται διαρκώς αρχέγονες εμμονές, κατατρεχόμενος από τον συμπαθέστερο εκδικητή στα εικαστικά χρονικά: το Pure Evil Bunny.

Η Μαρίνα Προβατίδου δίνει σύγχρονες, έντονα συμβολικές ερμηνείες σε παραδοσιακούς μύθους. Λουσμένοι από εκτυφλωτικό χρώμα, οι ανώνυμοι πρωταγωνιστές του Sox αντανακλούν τον έντονο προβληματισμό του για την ανθρώπινη ύπαρξη σήμερα. Ο ενθουσιασμός και η φρίκη στήνουν χορό στις συνθέσεις του Αργύρη Σαρασλανίδη. Οι ευαίσθητες, δαντελωτές υπάρξεις της Κωνσταντίνας Καπανίδου αποσυντίθενται στη λάμψη της επιφάνειας τους και ακροβατούν ανάμεσα στην οικειότητα, την απαγορευμένη απόλαυση και την ανεξήγητη ενόχληση. 

Ο Βασίλης Μπότουλας αφηγείται ιστορίες χτίζοντας την εικαστική του γραφή πάνω στην εξαντλητική λεπτομέρεια. Στήνοντας υποθετικά σενάρια, η Άννα Μανέτα θέτει ερωτήματα σχετικά με το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι. Με παιχνιδιάρικη, αισθησιακή διάθεση, οι ηρωίδες του Κωνσταντίνου Βραζιώτη μας παρασύρουν στον δικό τους απαγορευμένο κόσμο. Μύθος και αστική καθημερινότητα συγκρούονται μετωπικά στα αλληγορικά έργα της Κατερίνας Κατσιούρα.

Χρησιμοποιώντας δωρικά τη χρωματική παλέτα, ο Sonke στήνει σενάρια μεταμοντέρνου γκραφίτι που διέπονται ωστόσο από υποβόσκουσα ρετρό διάθεση. Τα φαινομενικά αφελή σχέδια της Joanna Imrie σχολιάζουν τις ανθρώπινες φαντασιώσεις χρησιμοποιώντας μαύρο χιούμορ και βίαιους υπαινιγμούς. Πατώντας σε αστικό περιβάλλον ο Σέιμ84 σχεδιάζει κωδικοποιημένες σκηνές της καθημερινότητας. Με αφετηρία το επίπεδο χρώμα, η Σιμόνη Φοντάνα χτίζει έναν φανταστικό κόσμο που διέπεται από ποπ σουρεαλισμό.

Cube Gallery

Η Γκαλερί Cube, είναι ένας καινούριος χώρος που δημιουργήθηκε στην Πάτρα (Μιαούλη 39), από τη Λιάνα Ζωζά, με σκοπό  να μυήσει το κοινό σε όλα τα είδη της σύγχρονης τέχνης, μέσα από τη δουλειά καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών. Η έκθεση “ΠΡΑΞΗ I: Μία περιπέτεια στο άγνωστο” κλείνει το φετινό πρόγραμμα εκθέσεων της γκαλερί.

artAZ

Το artAZ είναι μία διεθνής εικαστική πλατφόρμα για την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης. Με επίκεντρο τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες, έχει σαν βασική αποστολή να καλλιεργεί το νέο ταλέντο, να ανακαλύπτει και να παρουσιάζει ότι πιο νέο και ενδιαφέρον υπάρχει στον κόσμο της τέχνης και να ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελληνική και παγκόσμια εικαστική σκηνή.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ