Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης: Οι «Κύκλοι» ως παράλληλες μουσικές πορείες

Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης μας μιλά για τη νέα του δισκογραφική δουλειά που φέρει τον τίτλο «Κύκλοι», αλλά και την συναυλία που θα δούμε στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης είναι ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες ντράμερ και εκφραστής της τζαζ σκηνής στην Ελλάδα, σημαντικός ενορχηστρωτής αλλά και ανερχόμενος συνθέτης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κύκλοι» και υπότιτλο «έξι τραγούδια κι έξι ορχηστρικά», την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά από τον δροσερό Κήπο του Μεγάρου στις 2 Ιουλίου.

Τα τραγούδια του δίσκου παρουσιάζουν ζωντανά στον Κήπο η νεαρή ερμηνεύτρια Δήμητρα Σελεμίδου, αλλά και ο επίσης νεαρός ερμηνευτής, τραγουδοποιός και βιολονίστας Παναγιώτης Λάμπουρας. Τους πλαισιώνουν ένα κουαρτέτο τζαζ και μια ορχήστρα δωματίου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Στάθη Σούλη.

Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, για το νέο αυτό άλμπουμ και τον αρμονικό του τίτλο, για τα μουσικά ιδιώματα που συναντώνται μέσα από τις πρωτότυπες συνθέσεις του κύριου Κτιστάκη, τις μουσικές συνευρέσεις εν καιρώ πανδημίας, αλλά και το τι μας επιφυλάσσει η συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου.


-Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια, αρχικά, για το νέο σας προσωπικό album, που φέρει τον τίτλο «Κύκλοι»;

Οι Κύκλοι είναι έξι τραγούδια και έξι ορχηστρικά. Ερμηνεύονται από μια ορχήστρα δωματίου κι ένα τζαζ κουαρτέτο. Ερμηνεύουν η Δήμτητρα Σελεμίδου, ο Παναγιώτης Λάμπουρας και η Μαρίνα Σάττι (στην έκδοση του cd αποκλειστικά). Η μουσική ηχογραφήθηκε ζωντανά στο στούντιο υπό την διεύθυνση του Στάθη Σούλη. Τους στίχους έχουν γράψει η Ελένη Φωτάκη και η Λήδα Ρουμάνη. Οι μουσικοί που συμμετέχουν στους Κύκλους είναι συνεργάτες και φίλοι και συνθέτουν μια κορυφαία ομάδα εκτελεστών. Η ηχογράφηση έγινε από τον Νίκο Κόλλια στο στούντιο Antart.

– Αντιλαμβάνομαι τον κύκλο ως ένα σύμβολο ενότητας και απόλυτης συμμετρίας. Ποιος ήταν, όμως, ο λόγος της επιλογής του στον τίτλο;

Οι κύκλοι στο μυαλό μου συμβολίζουν τις παράλληλες πορείες που συμβαίνουν στη ζωή. Θα τολμήσω να πω πως ένας κύκλος θα μπορούσε να είναι και μια σπειροειδής κίνηση που ενώ στην δισδιάστατη απεικόνιση φαίνεται σαν να κλείνει στο σημείο που ξεκίνησε στην τρισδιάστατη απεικόνισή το σημείο επιστροφής είναι μετατοπισμένο και δεν ταυτίζεται με το σημείο εκκίνησης. Με ποιητική αδεία θα το ονόμαζα σημείο εξέλιξης.

Κάπως έτσι φαντάστηκα τις παράλληλες μουσικές πορείες που διανύω μέσα στα χρόνια και έδωσα αυτόν τον τίτλο.

– Πώς συνδυάζεται η ελληνική μουσική παράδοση με την jazz;

Απαιτείται γνώση και εμβάθυνση στα δύο μουσικά ιδιώματα, εξίσου. Προσέχω να υπάρχουν διακριτά μουσικά όρια που υποδεικνύουν αν θα κλείνει το αποτέλεσμα περισσότερο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Τέλος στα τραγούδια επιλέγω να ενορχηστρώνω με κλασσική λογική και όχι τζαζ. Στα ορχηστρικά η εκτέλεση και η ενορχήστρωση κινούνται σαφώς προς την τζαζ.

– Σίγουρα πήραμε κάποιες ιδέες και σημειώσεις με τα Lighthouse Sessions στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, που είχαμε τη δυνατότητα φέτος να απολαύσουμε διαδικτυακά. Πώς σας φάνηκε η μουσική συνεύρεση με τους καλεσμένους καλλιτέχνες; Θα λέγατε πως η φυσική απουσία κοινού υπήρξε κάποιου είδους απογοήτευση;

Η μουσική συνεύρεση αποτέλεσε για εμάς ευλογία και φωτεινή στιγμή στους δυστοπικούς καιρούς που διανύουμε. Όλοι οι συντελεστές αισθανόμασταν σαν να μας προσφέρεται λίγο οξυγόνο, κόντρα στην καλλιτεχνική υποξία που ζούσαμε. Παρότι η απουσία του κοινού είναι κάτι που πάντα επηρεάζει το αποτέλεσμα, το γεγονός ότι παίζαμε σε ζωντανή αναμετάδοση απάλυνε καθοριστικά την αίσθηση απουσίας του κοινού.

– Θα καταφέρουμε, όμως, να απολαύσουμε τα τραγούδια του νέου δίσκου από κοντά στον Κήπο του Μεγάρου στις 2 Ιουλίου. Τι θα λέγατε πως πρέπει να αναμένει το κοινό από αυτή την ιδιαίτερη συναυλία;

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει μια μεγάλη ορχήστρα 14 ατόμων σε πλήρη μουσική ανάπτυξη. Θα ακούσει όλη την μουσική των Κύκλων. Επιπλέον τραγούδια από το γνωστό ρεπερτόριο, νέα τραγούδια και τέλος μια σουίτα που συνέθεσα εν καιρώ καραντίνας και θα παίξουμε για πρώτη φορά.

– Διαβάσαμε πως στη συναυλία θα ακούσουμε και άλλες συνθέσεις σας, αλλά και αντιπροσωπευτικά τραγούδια νεότερων ερμηνευτών, διασκευασμένα από εσάς. Θα θέλατε να μας αναφέρετε ερμηνευτές που εκτιμάτε και είναι πιθανό να ακούσουμε ζωντανά;

Είναι τόσοι πολλοί οι ερμηνευτές που εκτιμώ που δεν θα ήθελα να αδικήσω κάποιον που ίσως να παρέλειπα να αναφέρω.
Όμως ενδέχεται να παίξουμε μουσική πολύ γνωστού παλιού συνθέτη που εκτιμώ και ίσως ένα παραδοσιακό τραγούδι που προσδοκώ να διασκευάσω για την ορχήστρα.

– Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο μελλοντικό σας πλάνο;

Στα άμεσα σχέδια μου είναι η παρουσίαση της μουσικής μου και σε άλλους χώρους. Επίσης ξεκινάμε τις συναυλίες μας με την αγαπημένη Ελευθερία Αρβανιτάκη. Παράλληλα συμμετέχω σε κάποια τζαζ φεστιβάλ. Τέλος πρόκειται να γράψω μουσική για μια θεατρική παράσταση που θα γίνει τον χειμώνα (πανδημίας επιτρέποντος φυσικά).

Διαβάστε επίσης:

Κύκλοι: Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στον Κήπο του Μεγάρου
Κύκλοι: Νέο άλμπουμ από τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ