Η Αλίκη Χιωτάκη (γεννημένη το 1975) συνδυάζει ποικίλες μορφές τέχνης στις οποίες ειδικεύεται: βιντεογραφία, σχέδιο, φωτογραφία, performance και installation. Με σημείο αναφοράς την παρατήρηση της κίνησης του σώματος εξερευνά τις μεταβολές στους ρυθμούς της κίνησης και της φόρμας στο χώρο εγείροντας ερωτήματα που σχετίζονται με την σωματική ταυτότητα. εστιάζει σε έννοιες που έχουν να κάνουν με την μνήμη, τις ιδιότυπες συνθήκες που μπορεί ένα σώμα να δοκιμάζεται, την αίσθηση της νοσταλγίας και της σύγχυσης.

Έχει πτυχίο στο Χορό με Οπτικές Πρακτικές (Dance with Visual Practice) από το Πανεπιστήμιο του Brighton και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Labananalysis and Somatic studies από το Πανεπιστήμιο του Surrey της Αγγλίας. Ειδικεύεται στο σύστημα Laban Movement Analysis όπως και στις γραφιστικές τέχνες έχοντας αποκτήσει πτυχίο από την Σχολή Βακαλό της Αθήνας. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ευρώπη και την Αμερική. Είναι επιμελήτρια της ενότητας Video Dance στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Dance Days Chania στα Χανιά της Κρήτης. Ζει και εργάζεται στα Χανιά.

***

Ο χορός μέσα από την κάμερα/Video Dance αποτυπώνει μια διαφορετική προσέγγιση του σώματος στο χώρο. Αφορά στην αντίληψη και την δημιουργία μιας χορογραφίας ενός ή πολλών σωμάτων μέσα από “την ματιά” του κλείστρου της κάμερας. Η ανθρώπινη κίνηση είναι το πρωτεύον μέσο έκφρασης και όχι ο διάλογος όπως στις αφηγηματικές ταινίες ή η μουσική όπως στα μουσικά βίντεο, καθώς έμφαση δίνεται στη δόμηση και την σύνθεση της εκάστοτε χορογραφίας, στους τρόπους σύλληψης αυτής μέσα από την κάμερα και το μοντάζ.

Ιστορικά, ο χορός μέσα από την κάμερα ξεκίνησε αρχικά από τον βουβό κινηματογράφο που η κίνηση και οι χειρονομίες έπαιζαν μεγάλο ρόλο. Αργότερα την δεκαετία του ’40 πειραματικοί κινηματογραφιστές όπως η Maya Deren εξέλιξαν τις τεχνικές χειρισμού της κάμερας και του μοντάζ, προσδιορίζοντας εκ νέου τις αντιλήψεις περί χορού για κάμερα. Με την ανάδυση του βίντεο στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και της τεχνολογίας γενικότερα, ο χορός για κάμερα εξελίχθηκε και τώρα μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο είδος που ανήκει στις νέες προσεγγίσεις της σύγχρονης τέχνης και του χορού.

Η βασική δομή αυτής της τέχνης βασίζεται σε δύο συμπλέγματα που αφορούν την κίνηση της κάμερας και την κίνηση του σώματος: Την “επιστήμη” του να αντιλαμβάνεσαι και την “τέχνη” του να ερμηνεύεις. Το πρώτο εμπεριέχει την έρευνα ενός οπτικού ερεθίσματος (ανταπόκριση στο χώρο, εστίαση στις αισθήσεις: μάτια, αυτιά, δέρμα, μεταφέροντας ερεθίσματα από το περιβάλλον στο σώμα) και να εφευρίσκει νέες αντιλήψεις πλοήγησης στο χώρο. Το δεύτερο αναπτύσσει το παιχνίδι μεταξύ κίνησης και εικόνας.

Πώς κινείται το σώμα και πόσο χώρο καταλαμβάνει; Τι θέλει η κάμερα να συλλάβει χορογραφικά; Πώς προσδιορίζεται ο χώρος σε σχέση με την ερμηνεία και την σύνθεση;

Η μοναδικότητα αυτής της υβριδικής τέχνης είναι ότι ο χορός μέσα από μια κάμερα αποκτά διαφορετική χρονική και χορική διάσταση, μεταμορφώνεται σε μια οπτική ψευδαίσθηση και αφηγείται τις ιστορίες του μέσα από το “μάτι” της κάμερας.

Η ενότητα αυτή λαμβάνει χώρα από την αρχή του φεστιβάλ Dance Days Chania και τα τελευταία πέντε χρόνια συντελείται μέσα από ανοικτό κάλεσμα στην κοινότητες του χορού και των ψηφιακών εικονικών τεχνών με μεγάλη επιτυχία σε συμμετοχές αλλά και στο γεγονός πως σε μια επαρχιακή πόλη όπως είναι τα Χανιά, έχει αποκτήσει το δικό της κοινό.

Συγκεκριμένα, το φετινό κάλεσμα ενθάρρυνε εθνικές και διεθνείς συμμετοχές κυρίως για έργα φτιαγμένα από γυναίκες δημιουργούς, και σε έργα μικρής διάρκειας.

Τα 28 έργα που επιλέχθηκαν είναι έργα υψηλής αισθητικής με δυνατή οπτική γλώσσα και ενδιαφέρουσα χορογραφική αποτύπωση.

Οι προβολές θα γίνουν σε δυο πολύ ενδιαφέροντες εξωτερικούς χώρους ενισχύοντας την έννοια και σημασία της τέχνης στο δημόσιο χώρο. Οι χώροι αυτοί είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων το οποίο στεγάζεται σε μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της πόλης των Χανίων, την Χαλέπα, και σε ένα ιδιωτικό παρκινγκ σε μια πλευρά της πόλης που θεωρείται από πολλούς υποβαθμισμένη και όχι τόσο διαδεδομένη.

Διαβάστε επίσης:

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Days Chania: Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης
13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Days Chania: Το πρόγραμμα των σεμιναρίων