Για το έργο του Ένα τέλος – Μία αρχή ο Νίκος Αλεξίου είχε αναφέρει: «Αυτό το σχέδιο, αυτές οι γραμμές, βρίσκονται σε ένα όριο, σε ένα μεταίχμιο. Είναι ο θάνατος και η γέννηση ταυτόχρονα. Είναι το τέλος και η αρχή μαζί». Αυτή η φράση κάλλιστα θα μπορούσε να περιγράφει όλο το καλλιτεχνικό έργο της Άλκηστης Μαυροκεφάλου. Γιατί η δουλειά της -ακόμα και αν με την πρώτη ματιά μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι αφορά μόνο στο περιβάλλον ή την εύθραυστη φύση μας ή και τον ρομαντισμό ακόμα- πραγματεύεται κάποια από τα βαθύτερα υπαρξιακά ζητήματα που απασχολούν το ανθρώπινο γένος. Τη ζωή και τον θάνατο, τον πόνο και την αγάπη, τη θέση μας στον κόσμο και τη σύνδεση όλων των στοιχείων που τον αποτελούν μεταξύ τους, τη συνέχεια της ύπαρξης.
Στην έκθεση «τιθωνοί» η Άλκηστις Μαυροκεφάλου παρουσιάζει μία νέα σειρά μικρογλυπτών, συνεχίζοντας να αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των υλικών της από τη φύση. Πουκάμισα τζιτζικιών, απομεινάρια οστρακοειδών, πέταλα λουλουδιών, πυρήνες φρούτων και τσόφλια ξηρών καρπών συνυπάρχουν με χρώματα, κλωστές, δαντέλες και ρητίνη, με στόχο να δημιουργήσουν όλα μαζί περιβάλλοντα και χαρακτήρες που καθορίζουν και διεκδικούν το χώρο που καταλαμβάνουν.
Χτίζει τις εγκαταστάσεις της στο χώρο ή τις περιορίζει μέσα σε διάφανα κουτιά από plexiglass και τις συμπληρώνει με πολύπλοκα σχέδια σε μιλιμετρέ χαρτί, που παραπέμπουν σε μοτίβα της ανθρώπινης ανατομίας. Διότι, μέσα σε αυτό το φυσικό περιβάλλον, η Μαυροκεφάλου τοποθετεί τον ίδιο τον άνθρωπο και τον ίδιο της τον εαυτό, συγχρόνως ως παρατηρητή και ως συμμετέχοντα, αναγνωρίζοντας την ειρωνική αντίθεση ευθραυστότητας και ανθεκτικότητας στον κύκλο της ζωής των πάντων.
-Γαληνή Λαζάνη (Ιανουάριος 2023)
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
τιθωνοί: Ο τίτλος της έκθεσης παραφράζει το όνομα του μυθολογικού ήρωα Τιθωνού. Οι θεοί του χάρισαν αιώνια ζωή, όχι όμως και αιώνια νεότητα. Έτσι, για να τον γλιτώσουν από το έσχατο γήρας, τον μεταμόρφωσαν σε τζιτζίκι.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Άλκηστις Μαυροκεφάλου, nim, 2021, λεπτομέρεια, μικτή τεχνική (κουκούτσια λεμονιών, πέταλα, κλωστή), 1×1.5×1.5 εκ.