Αλκμήνη Νικοπούλου Εξηντάρη & Ιωάννα Γιακουμάτου: Έτσι ξεκίνησε το σινεμά, κι αυτό δυαδικά!

Η Αλκμήνη Νικοπούλου Εξηντάρη, μέλος της ομάδας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης και συντονίστρια των Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων του Φεστιβάλ και η εκπαιδευτικός Οπτικοακουστικών Τεχνών, Ιωάννα Γιακουμάτου γράφουν στο CultureNow για το εργαστήριο που δημιούργησαν για το 7o SFF με θέμα «Τα Παιχνίδια που Δημιούργησαν τον Κινηματογράφο».

Σε συνδιόργανωση με το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ.Νομικός» και την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, το εργαστήριο «Τα Παιχνίδια που Δημιούργησαν τον Κινηματογράφο» θα πραγματοποιηθεί 18 και 19 Ιουλίου στους πανέμορφους χώρους του παλιού εργοστασίου στη Βλυχάδα, το οποίο πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

***

Φέτος το καλοκαίρι με βρίσκει παρέα με την υπέροχη ομάδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, στο νησί με το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα, που εμείς θα το δούμε από τη μαγευτική Βλυχάδα και το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», λέει η Ιωάννα Γιακουμάτου, εισηγήτρια του φετινού εργαστηρίου του Φεστιβάλ. Δεν υπάρχει καλύτερη συνθήκη τόπου και ανθρώπων για να εμπνευστείς ένα κινηματογραφικό εργαστήριο.

-Φέτος είναι όλα δυαδικά.
-Δυαδικά; Αλήθεια τώρα; Και πως θα γίνει αυτό εργαστήριο για παιδιά;
-Σίγουρα θα σκεφτείς κάτι! (με πολύ χαρά και προσμονή ακούγεται από το ακουστικό η Αλκμήνη, συντονίστρια του εργαστηρίου).

Κι όμως, έτσι ξεκίνησε το σινεμά, κι αυτό δυαδικά. Με δυο εικόνες, η μια να μπαίνει μέσα στην άλλη και να σχηματίζουν την ψευδαίσθηση της κίνησης. Αυτό είναι λοιπόν! Στο φετινό εργαστήριο, για παιδιά 8-10 ετών, τα οπτικά προ-κινηματογραφικά παιχνίδια είναι αυτά που θα μας δείξουν από που ξεκίνησε ο κινηματογράφος. Όταν δεν υπήρχαν κάμερες, φιλμ, προβολείς, υπολογιστές…ούτε καν ρεύμα! Οι συμμετέχοντες/ουσες θα μάθουν πως να ζωντανεύουν μια στατική εικόνα, πως κατασκευάζονται τα οπτικά παιχνίδια με απλά υλικά, πόσα καρέ χρειάζονται για να γίνει μια κίνηση αλλά και πόσα χιλιάδες καρέ για να γίνει μια ολόκληρη ταινία, μας εξηγεί η Ιωάννα.

Η θεματική του φετινού εκπαιδευτικού εργαστηρίου, «Τα Παιχνίδια που Δημιούργησαν τον Κινηματογράφο», ταιριάζει απόλυτα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, καθώς ενσωματώνει πλήρως την κινηματογραφική παιδεία και την καλλιτεχνική έκφραση, προσθέτει η Αλκμήνη. Το Φεστιβάλ μας δεν περιορίζεται μόνο στην προβολή ταινιών, αλλά επενδύει στην εκπαίδευση και την έμπνευση των νέων, προωθώντας την αγάπη για την τέχνη και τη δημιουργία. Με αυτό το εργαστήριο, δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις ρίζες του κινηματογράφου, να κατανοήσουν την εξέλιξή του και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την τέχνη της κινούμενης εικόνας.

Το να σχεδιάζω εκπαιδευτικά εργαστήρια και προγράμματα για την κινούμενη εικόνα είναι για μένα χαρά, συμπληρώνει με ενθουσιασμό η Ιωάννα. Χαρά να μοιράζομαι τις γνώσεις μου με τους ανθρώπους, να βλέπω στα πρόσωπά τους την ικανοποίηση τους που δημιούργησαν μια δική τους ταινία, που σκέφτηκαν ένα ολόδικό τους σενάριο, που συνεργάστηκαν, που ένιωσαν την ελευθερία να εκφραστούν. Ακόμη μεγαλύτερη χαρά είναι αυτή που βλέπω στα πρόσωπα όσων ζουν αυτή την εμπειρία στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, μακριά από τα αστικά κέντρα και την αφθονία πολιτιστικών δράσεων. Γι’ αυτό και η συνεργασία μου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης είναι ένα σπουδαίο κίνητρο και εφαλτήριο για την «σπορά» της κινηματογραφικής παιδείας εκεί που τα μποφόρ είναι πολλά και η πρόσβαση περιορισμένη.

Στόχος μας, ως Φεστιβάλ, είναι να έρθουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην τοπική κοινότητα και να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτύπωμα σε αυτή, συμπληρώνει η Αλκμήνη. Το Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας «Δ. Νομικός» έχει υπάρξει συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι τα τελευταία δύο χρόνια, ανοίγοντας τις πόρτες του ξανά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πιστεύοντας στο όραμά μας. Σε αυτό το ταξίδι φέτος καλωσορίζουμε και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη θερμή ανταπόκριση και εμπιστοσύνη που έχουμε λάβει από τους γονείς και κηδεμόνες. Επίσης, χαίρομαι αφάνταστα που μπορώ να συνεργάζομαι με εκπαιδευτικούς όπως η Ιωάννα, που έχουν ειλικρινή αγάπη για το αντικείμενό τους. Η συνεργασία μας κύλησε πολύ όμορφα και από την πρώτη συζήτηση που ανέφερε και η Ιωάννα, πανω στην θεματική του Φεστιβάλ, όλα κύλησαν πολύ οργανικά. Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης φιλοδοξεί να συνεχίσει να εμπλουτίζει τον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες και ευκαιρίες μάθησης σε όλους. Η υποστήριξη της τοπικής κοινότητας είναι για εμάς πηγή έμπνευσης και δέσμευσης για τη συνεχή βελτίωση και εξέλιξη των δράσεών μας. Σας προσκαλούμε όλους να συμμετάσχετε ενεργά στη φετινή γιορτή του κινηματογράφου.

18-20 Ιουλίου το Φεστιβάλ θα είναι εκεί, κι εμείς γινόμαστε μια μεγάλη ομάδα που σας περιμένουμε, για να γνωρίσουμε μαζί τα μικρά και απλά μυστικά της κινούμενης εικόνας που έγινε η έβδομη τέχνη!, μας αποχαιρετά η Ιωάννα.

Photo: Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται η Αλκμήνη Νικοπούλου Εξηντάρη (αριστερά) και η Ιωάννα Γιακουμάτου (δεξιά)

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης 2024: Δυαδικά Όλα
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης 2024: Το πρόγραμμα

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ