Αναδρομική έκθεση του Νίκου Στέφου στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει στη Δημοτική Πινακοθήκη, από 8 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου, την αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει στη Δημοτική Πινακοθήκη, από 8 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου, την αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου.

Η έκθεση αποτελεί μία σκιαγράφηση του καλλιτεχνικού προφίλ του γλύπτη και δασκάλου, καταδεικνύοντας την πορεία του εικαστικού, ο οποίος κλασικός αλλά ταυτόχρονα σύγχρονος, είναι ένα γνήσιος εργάτης της Τέχνης.

Τα έργα του είναι σχέδια και γλυπτά με έμπνευση από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και παράλληλες αναφορές και προεκτάσεις στη σύγχρονη πραγματικότητα. Εξέχουσα θέση σε αυτά κατέχει η γυναικεία μορφή, με την πλαστική απόδοση του σώματος να εκφράζει την άποψη του δημιουργού περί όγκων και φωτός στη γλυπτική.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί απλά υλικά όπως ξύλο, μέταλλο και χαλκό, αλλά και «ευτελή» υλικά όπως παλιά σίδερα, για να φιλοτεχνήσει τα έργα του και να συνθέσει «ήρωες», σύμβολα του παρελθόντος και πρωταγωνιστές της σύγχρονης πραγματικότητας. Αξιοποιώντας πρωτότυπες τεχνικές και πλάθωντας μορφή από το τίποτα, ο γλύπτης καταφέρνει να δημιουργήσει έργα αντιπροσωπευτικά της δεξιοτεχνίας, της γνώσης, της ψυχής και της φιλοσοφίας του.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Νίκος Στέφος φοίτησε το 1967 στο προπαρασκευστικό τμήμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Νίκο Νικολάου. Την περίοδο 1967-1972 μαθήτευσε στο εργαστήριο γλυπτικής, στην ιστορία της τέχνης και στην αρχιτεκτονική υπό τη διδασκαλία των Γιάννη Παππά, Παντελή Πρεβελάκη και Παύλο Μυλωνά αντίστοιχα. Από το 1975 έως το 2001 προετοίμαζε υποψηφίους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Έχει φιλοτεχνήσει έργα-μνημεία που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, έχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση (1989, γκαλερί Ώρα) και έχει συμμετέχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, καθώς και σε εκθέσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ