Aναδρομική έκθεση του Γεώργιου Σαββάκη

Η Art Cube σε συνεργασία με την Τεχνόπολη και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν μία αναδρομική εικαστική έκθεση με έργα του λαïκού ζωγ…

Η Art Cube σε συνεργασία με την Τεχνόπολη και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν μία αναδρομική εικαστική έκθεση με έργα του λαïκού ζωγράφου Γεωργίου Σαββάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2010 στην Αίθουσα Τάκης Παπατσώνης στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Η έκθεση θα αποτελείται από πίνακες και σχέδια του Σαββάκη, παρουσιασμένα σε θεματικές ενότητες. Τα έργα θα συνοδεύονται από: α) μία αναπαράσταση του εργαστηρίου του ζωγράφου (όπου θα εκτίθενται τα πινέλα, το καβαλέτο και άλλα προσωπικά του αντικείμενα), β) ένα video μέσω του οποίου θα δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το σύνολο του έργου και κυρίως με τις τοιχογραφίες του Σαββάκη που κοσμούν πολλές από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Πλάκας ακόμα και σήμερα και γ) ένα creative video βασισμένο στο έργο του καλλιτέχνη, σχεδιασμένο από την διακεκριμένη εταιρεία Nomint Motion Design.

Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση του έργου του Γεωργίου Σαββάκη και μέσω αυτής η αναβίωση της ατμόσφαιρας της παλιάς Αθήνας. Σε ένα κτίριο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, σε ένα χώρο που συνδυάζει τη μνήμη με την ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία, θα ξαναζωντανεύσουν μέσα από τα έργα του Γ. Σαββάκη σκηνές από την καθημερινή ζωή, τις ταβέρνες, τις αγορές και τις λαϊκές γειτονιές της παλιάς Αθήνας.

Οι Αθηναϊκές αποκριές, οι στρατιωτικές παρελάσεις, τα γραφικά τοπία της Πλάκας, οι ταβέρνες, οι μικροπωλητές, οι γυρολόγοι, οι μουσικοί, οι αμαξάδες και άλλες χαρακτηριστικές ανδρικές και γυναικείες φιγούρες της εποχής θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες της έκθεσης σε μια Αθήνα γεμάτη χρώμα, ζωντάνια και μουσική. Σε μία Αθήνα που αξίζει να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι.

Ο Γεώργιος Σαββάκης (1924-2004) γεννήθηκε στου Ψυρρή, αλλά έζησε και εργάστηκε στην Πλάκα μέχρι το θάνατό του. Αν και δεν έλαβε ποτέ μαθήματα, έδειξε την αγάπη του για την ζωγραφική και το σχέδιο από νεαρή ηλικία.

Το 1956 με την ώθηση του Βαγγέλη Οικονομόπουλου, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Βάκχος» στην Πλάκα, ξεκινά να ζωγραφίζει τοιχογραφίες. Συνολικά έχει ζωγραφίσει τους τοίχους σε περισσότερες από 40 παραδοσιακές ταβέρνες στην Πλάκα και πολλά από αυτά τα έργα του σώζονται μέχρι σήμερα. Τα θέματα του πηγάζουν από τις αναμνήσεις, την καθημερινότητά του αλλά και την ιστορία του Έθνους και οι τοιχογραφίες του απεικονίζουν τοπία, λαϊκές γιορτές, ενδυμασίες, χαρακτήρες και στιγμιότυπα από την ζωή στην παλιά Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2006, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, διοργανώνεται η τελευταία μέχρι σήμερα έκθεση με έργα του ζωγράφου στο Μανχάταν. Σήμερα τα έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Μουσείο Βορρέ, στην συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, στο Διεθνές Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γαλλία, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες στην Πλάκα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ