Η έκθεση, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου, περιλαμβάνει περισσότερα από 120 έργα τα οποία καλύπτουν συνολικά επτά δεκαετίες, από τις αρχές του 1950 έως τα τέλη του 2000.

Λάτρης της φύσης και με βαθιά οικολογική συνείδηση, ο Βαλέριος Καλούτσης (1927-2014) ήταν από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που καταπιάστηκαν με το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η υφή του εδάφους, των πετρωμάτων, του βυθού, των βουνών και της θάλασσας, η κίνηση και οι ανταύγειες του φωτός, οι πολλαπλές εκφάνσεις και το αδιέξοδο της ανθρώπινης επικοινωνίας, η λειτουργία ενός ιστορικού μνημείου, η ιδέα της τεχνητής φύσης, οι αέναες μεταλλαγές του τοπίου μέσω επεμβάσεων ή επεκτάσεων, οι γεωλογικές μεταμορφώσεις, η κατοπτική και ανάγλυφη απεικόνιση ενός τόπου, καθώς και οι διαβρώσεις και η φθορά της ύλης είναι ορισμένα από τα θέματα που συναντάμε στο πολυσχιδές έργο του.

Τα έργα της έκθεσης φανερώνουν την εξελικτική πορεία ενός ανήσυχου ζωγράφου ο οποίος χρησιμοποίησε ποικίλα μέσα έκφρασης (ζωγραφική, κινητικά έργα, σχέδιο, κολάζ) και τη διάθεσή του να αποτυπώσει με έναν πoλυπρισματικό τρόπο την πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Αυτήν ακριβώς την πολύπλευρη και στοχαστική προσέγγιση του Καλούτση επιδιώκει να αναδείξει η αναδρομική του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το φθινόπωρο του 2019, με την ευκαιρία της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις futura δίγλωσση μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του Καλούτση.

Βαλέριος Καλούτσης, Transformations of a Landscape, The Tree, 1985


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Βαλέριος Καλούτσης, Untitled 1977