Ο καλλιτέχνης Σώτος Ζαχαριάδης θα παρουσιάσει στον ισόγειο και κάτω όροφο της γκαλερί 8 χαρακτικά με την τεχνική της οξυγραφίας, 8 χαρακτικά με την τεχνική του linoleoum, 14 πολλαπλά για το Ρεμπέτικο και 16 πολλαπλά για την περιοχή «Καπάνι» της Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για την «Αναφορά στο Ρεμπέτικο

Ρεμπέτικο είναι μια λέξη που δηλώνει κυρίως ένα αυθεντικό κοινωνικό και μουσικό κλίμα του περιθωρίου, στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ελλάδα. Παράνομο από πολλές πλευρές, αλλά και δημοφιλές, άφησε την μουσική καταγραφή του στον φωνόγραφο και σε δίσκους 45 στροφών. Κατά κάποιο τρόπο συγγενής του μπλουζ, του φλαμένκο, του ταγκό και της τζαζ. Μουσική των πόλεων, το Ρεμπέτικο άνθισε αλλά και επηρέασε ανθρώπους των πόλεων. O ζωγράφος Σώτος Ζαχαριάδης δεν έμεινε ανεπηρέαστος από το Ρεμπέτικο, σε σημείο μάλιστα να μάθει μουσική, να γίνει οργανοπαίχτης μπουζουκιού και τραγουδιστής σε μικρά σχήματα, βιώνοντας έτσι στο πετσί του την ζωγραφική, που από το 2000 μέχρι σήμερα, με τίτλο Ρεμπέτικο εκτίθεται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης ανά την Ελλάδα.

Χαρακτική

Ο Σώτος μετά τον Α΄ έπαινο χαρακτικής που αποκόμισε από τον χαράκτη Βασίλη Σπεράντζα, το 1985, στα σεμινάρια του Ιωνικού Κέντρου, φιλοτεχνεί και χαρακτικά, κυρίως ξυλογραφίες και λινόλεουμ. Εκτυπώνει χαλκογραφίες με την πρέσα χαρακτικής που απέκτησε από το 1994. Έργα της σειράς των χαρακτικών για το ρεμπέτικο παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση. Μαζί τους και πολλαπλά με θέμα το ρεμπέτικο και την κεντρική παλιά αγορά της Θεσσαλονίκης Καπάνι.

Σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Σώτος Ζαχαριάδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960. Μαθήτευσε δίπλα σε τοπικούς ζωγράφους της πόλης του. Την πρώτη του ατομική έκθεση έκανε στην Θεσσαλονίκη το1984 και στην Αθήνα το 1985. Από τότε έχει παρουσιάσει έργα του στην Ελλάδα, Ευρώπη και Η.Π.Α. Στην δεκαετία του ’80 ασχολείται με περφόρμανς. Αποκορύφωμα αυτών οι «Ηχοδράσεις» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το 1989. Από το 1989 μέχρι το 1994 διευθύνει την Art Gallery Sotos. Προσκαλεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες να εκθέσουν στην Θεσσαλονίκη. Από το1992 μέχρι το 1997 διοργανώνει το Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Art Village σε συνεργασία με τα ξένα ινστιτούτα της πόλης του. Από το 1983 διδάσκει ζωγραφική στις φυλακές Επταπυργίου Θεσσαλονίκης και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο διαδοχικά. Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς ζωγραφικής και κέρδισε υποτροφίες, όπως η Υποτροφία Φουλμπράιτ στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου των Η.Π.Α. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.