Στο παλιό Σαπωνοποιείο της Ελευσίνας οι μνήμες των ανθρώπων δίνουν ζωή ξανά στα εργοστάσια και τις μηχανές, μέσα από το νέο εικαστικό δρώμενο του καλλιτέχνη Μάριου Σπηλιόπουλου.
Το δρώμενο έχει τίτλο Ανθρώπων ίχνη. Προ-έλευσις+Προς-έλευσις+Δι-έλευσις και θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 20.30, στις Σαπωνοποιείο της Ελευσίνας.
Το ερώτημα του Σπηλιόπουλου μέσα από το δρώμενο αυτό είναι αν μπορούν να γίνουν τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, εργοστάσια παραγωγής μνήμης, αν μπορεί η μνήμη να ξαναδώσει ζωή στις μηχανές και τα τοπία και η εγκατάσταση θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η μνήμη μπορεί να γεννήσει και πάλι ζωή.
Το έργο αποτελεί ένα οδοιπορικό μέσα στο χρόνο: Η Ελευσίνα, τα Ελευσίνια Μυστήρια, η Δήμητρα και η Περσεφόνη, οι Μύστες, οι Μυσταγωγοί, ο Ιεροφάντης, η Ιέρεια της Δήμητρας, οι Ιέρειες Παναγείς, μαζί και από τα ίδια μάρμαρα η παλαιοχριστιανική του Αγίου Ζαχαρία και η Παναγίτσα δίπλα στην «Αγέλαστο Πέτρα».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ίχνη από το Φράγκικο Πύργο που έγινε τσιμέντο το 1953. Στον τόπο αυτό συγκατοίκησαν αργότερα ο Τιτάνας, ο Κρόνος, η Ίριδα, η Πυρκάλ και λίγο παρακάτω η Χαλυβουργική. Ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας μετατράπηκε στο πρώτο βιομηχανικό κέντρο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.
Όλα τα παραπάνω είναι ο καμβάς στον οποίο ο Μάριος Σπηλιόπουλος με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και in situ κατασκευές θα επαναλειτουργήσει συμβολικά το Ελαιουργείον και Σαπωνοποιείον των Χαριλάου και Κανελλόπουλου.
Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να συνδέσει το παρελθόν της πόλης με το παρόν μέσα από τους ανθρώπους και τα μνημεία τους. Στις διαδρομές που περπατούσαν οι παλιοί εργάτες θα περπατήσουν παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου της πόλης. Μια σύγχρονη Ελευσίνια πομπή με συμμέτοχους στα οπτικοακουστικά δρώμενα τους θεατές. Την πορεία αυτή θα σηματοδοτούν παλιά χρησιμοποιημένα παπούτσια τριών γενεών Ελευσινίων που προσφέρθηκαν από τους σημερινούς κατοίκους της πόλης.
Το έργο είναι αφιερωμένο σε αυτούς που επιμένουν να ζουν και να θυμούνται. Στην Ελευσίνα που έζησε επί αιώνες και κυρίως στα σημερινά παιδιά και τους εφήβους της πόλης που κουβαλούν πάνω τους την ελπίδα της συνέχειας…