Αναπηρία και πολιτισμός, Ορατότητα και αναπαράσταση: Μια συζήτηση χωρίς φίλτρα στο Onassis Channel

Στο πλαίσιο της σειράς ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης, Society Uncensored, το Onassis Channel παρουσιάζει τη συζήτηση «Αναπηρία και πολιτισμός. Ορατότητα και αναπαράσταση».

«Η καθημερινότητά μου χρειάζεται πολύ χιούμορ και πολύ σκληρή πέτσα.»

Ποια είναι η θέση των ανάπηρων ατόμων στην ελληνική κοινωνία; Ποιον ρόλο παίζουν η τέχνη και ο πολιτισμός μας στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων για την αναπηρία; Το “Society Uncensored 02” συνεχίζεται με μια συζήτηση χωρίς φίλτρα για ένα θέμα επιτακτικό.

«Ευελπιστώ και θέτω ως στόχο μονίμως η κοινωνία να βλέπει ένα ανάπηρο άτομο όχι ως ένα ποσοστό επιτροπής, αλλά ανθρωποκεντρικά. Και να αναγνωρίζει τις εμπειρίες και την προσωπικότητα του καθενός μεμονωμένα, ως μοναδικότητες.»

Αφαιρώντας όλα τα φίλτρα από τη συζήτηση περί του αναπηρικού ζητήματος, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει στην ψηφιακή σειρά Society Unsencored ένα επεισόδιο με τίτλο «Αναπηρία και πολιτισμός. Ορατότητα και αναπαράσταση», στο οποίο εξερευνάται η θέση των αναπήρων ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία και η σχέση τους με την τέχνη και τον πολιτισμό, μέσα από μια συνάντηση πολιτών, αναπήρων και μη, η οποία θέτει ερωτήματα, επαναπροσδιορίζει και προτείνει πρακτικές και λύσεις για ένα συμπεριληπτικό μέλλον, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις. Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 19:00 το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει μια συζήτηση που δίνει τον χώρο που χρειάζεται κάθε άτομο ανεξαρτήτως βλάβης και ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει τίποτα το ειδικό στο διαφορετικό.

Η συζήτηση ουσιαστικά κινείται σε δυο ξεχωριστούς δρόμους, οι οποίοι τέμνονται συνεχώς. Aπό τη μια, η ορατότητα των αναπήρων μέσα στο σύστημα της κοινωνίας μας και από την άλλη η αναπαράσταση των αναπήρων στον πολιτισμό. Η συζήτηση θίγει θεματικές όπως: o αποκλεισμός των ανάπηρων παιδιών από την τυπική εκπαίδευση ο διαχωρισμός σε ειδική και τυπική και η έλλειψη συνύπαρξης. Η δύναμη της εικόνας στο πώς σχηματίζει στερεότυπα, προκαταλήψεις και εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν προέρχονται από τα ίδια τα άτομα που αναπαριστά, αλλά από την εικόνα που δημιουργούν άλλοι για αυτά. Το δραστήριο, ποικιλόμορφο οικοσύστημα του πολιτισμού και της αναπηρίας στην Ελλάδα και η ευκαιρία να ανατρέψει αποκλεισμούς και διακρίσεις μέσω της ορθής αναπαράστασης, της εκπροσώπησης και της εξοικείωσης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της αποδαιμονοποίησης του διαφορετικού. Οι τρόποι, τα εργαλεία και οι μεθοδολογίες για την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Η έλλειψη θεσμικής πλαισίωσης για τα παραπάνω και η ανάγκη πολυεπίπεδης συνεργασίας.

Το επεισόδιο είναι πλήρως προσβάσιμο και συνοδεύεται από Ανοιχτή Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη, ενσωματωμένη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υπότιτλους για άτομα με ακουστική βλάβη

Συμμετέχουν

Κατερίνα Βρανά (Stand-up comedian), Έλη Δρίβα (ηθοποιός), Θάλεια Κιούση (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας), Μέντη Μέγα (χορογράφος), Παναγιώτης Παράσχου (χορευτής),
Συντονίζει ο Σπύρος Νταντανίδης, Κινηματογραφιστής, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ», Συνδιαχειριστής της σελίδας “Cool Crips”

Εμφανίζονται

Αντιγόνη Καρνεσιώτη (Ψυχοπαιδαγωγός, Σκηνοθέτρια και Σεναριογράφος του “Handbrake”), Χρήστος Καρράς (Σύμβουλος Βιωσιμότητας και Πράσινης Πολιτικής, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Μπετίνα Παναγιωτάρα (Ερευνήτρια Χορού, Δραματουργός), Χρίστος Παπαμιχαήλ (Καλλιτέχνης, Ιδρυτής Liminal Access), Πατρίτσια Τόσκα (Φαρμακοποιός, Συνδημιουργός του “Handbrake”), Γρηγόρης Χρυσικός (Υπάλληλος γραφείου, Αθλητής, Συνδιαχειριστής της σελίδας “Cool Crips”)

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Europe Beyond Access, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Σενάριο & Έρευνα: Χρίστος Παπαμιχαήλ, Σπύρος Νταντανίδης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Σαρρής
Οργάνωση Παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά
Επιμέλεια Περιεχομένου: Ελιζαμπέττα Γεωργιάδου
Συντονισμός & Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: Σμαράγδα Δογάνη
Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: Αγγελική Αυγέρη, Χριστίνα Αντσακλή
Καλλιτεχνική Επίβλεψη Motion Graphics: Κωνσταντίνος Χαϊδαλής
Animation: Ζίνα Παπαδοπούλου (Ovalimage Animation & Design)
Επιμέλεια υποτίτλων: Βασίλης Δουβίτσας
Μετάφραση και υποτιτλισμός: Authorwave
Μουσικό κομμάτι: Kostadis
Still Photographer: Παύλος Φυσάκης
Διερμηνείς Ε.Ν.Γ.: Μανουέλα Καγιοπούλου, Άννα Λιάκου

Ευχαριστίες

Ντόρα Βουγιούκα, Συντονισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Στέγης Ιδρύματος Ωνάση
Χριστίνα Λιάτα, Διεθνείς συμπαραγωγές και Περιοδείες Στέγης Ιδρύματος Ωνάση
Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Ίδρυμα Ωνάση

LIMINAL

Παραγωγή Ακουστικής Περιγραφής & Διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ.: liminal
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Όλγα Δαλέκου, Ανδρέας Πλεμμένος, Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Μαγνητοσκόπηση Διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ.: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Κερασία Μιχαλοπούλου
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη
Ηχοληψία Ακουστικής Περιγραφής: Ιώ Χάλδα
Η ηχογράφηση της Ακουστικής Περιγραφής έγινε στα στούντιο της Basement Productions

ALASKA

Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Σταύρος Πετρόπουλος, Λεωνίδας Κωνστανταράκος
Εκτέλεση Παραγωγής: Alaska Films
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Κουτσαλιάρης
Εικονολήπτες: Ιβάν Ζιώβας, Βαγγέλης Λαΐνάς, Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Φαφουτάκης
Ηχοληψία: Ιάσονας Θεοφάνου
Μοντάζ: Κατερίνα Ρέκκα
Διευθυντής Παραγωγής: Γιώργος Τσακίρης
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα
Βοηθός Σκηνογράφου: Μανίνα Τριανταφυλλοπούλου
Φροντιστής: Γιάννης Χατζησταυρής
Ηλεκτρολόγος: Θανάσης Κυρίτσης
Βοηθοί Ηλεκτρολόγου: Σταύρος Παπαδόπουλος, Βλάσης Παπαπετρόπουλος
Συντονισμός Παραγωγής: Ολυμπία Καλτσά
Βοηθοί Παραγωγής: Κώστας Αντάραχας, Γιώργος Καραγιάννης
Ηχογράφηση Voice Over: liminal
Μίξη Ήχου: Ιάσονας Θεοφάνου
Χρωματική Επεξεργασία: Γιάννης Κανάκης
Ενοικίαση Εξοπλισμού: Rent Photo Video

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ