Η νεαρή χορογράφος και χορεύτρια, στην παρθενική της εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στήνει ένα ομαδικό έργο για εννέα χορευτές το οποίο διερευνά την αποστασιοποίηση και την οικειοποίηση, δύο έννοιες που “αναφέρονται στο άτομο και ορίζουν τη σχέση του με το σύνολο”. Το “Sync”, επιλέχθηκε από το σημαντικό πανευρωπαϊκό δίκτυο χορού Aerowaves και ήδη παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Spring Forward 2017. Η αναγνώριση του έργου της εκτός συνόρων την γεμίζει “αισιοδοξία για το μέλλον και περισσότερη τόλμη”.
– Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την σύλληψη και την δημιουργία του “Sync”;
Διάφορα στοιχεία συνθέτουν και εμπλουτίζουν την διαδικασία σύλληψης και δημιουργίας ενός έργου. Στην περίπτωση του Sync η έμπνευση ήρθε από εικόνες πραγματικές και φανταστικές. Εικόνες και σκέψεις που σχετίζονται με την έννοια της υπόστασης του σώματος σ’ έναν κενό ή μη χώρο. Φανταζόμουν από την αρχή ένα έργο λιτό, άμεσο, εσωτερικό, γυμνό από θεατρικά στοιχεία και σκηνικά. Ήθελα μόνο σώμα και κίνηση αποκομμένα από κάθε άλλη αναφορά. Αυτή ήταν η αρχή μας. Φυσικά δεν μείναμε εκεί. Κατά τη διάρκεια των προβών, είχα μια συνεχή ανατροφοδότηση από τους χορευτές και τις δικές τους επιλογές μέσα στους περιορισμούς που έθετα. Αυτό λειτούργησε ως βασικό εργαλείο δημιουργίας και σύνθεσης της προσωπικής τους πορείας μέσα στο κομμάτι αλλά και τη δόμηση κινητικών υλικών και σχέσεων.
– Ποια είναι τα θέματα και οι έννοιες που διαπραγματεύεσθε μέσω του έργου σας;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το έργο κινείται πάνω σε δύο άξονες την αποστασιοποίηση και την οικειοποίηση. Αυτές οι έννοιες αναφέρονται στο άτομο και ορίζουν τη σχέση του με το σύνολο. Σε αντιστοιχία οι δύο αυτές καταστάσεις μεταφέρονται χωρικά σε σχήματα τετραγώνων και κύκλων επηρεάζοντας την σωματικότητα των χορευτών. Το βλέμμα και η επαφή γίνονται μέσο επικοινωνίας και τρόπος αποδόμησης του τετραγώνου σε κύκλο περνώντας από την αποστασιοποίηση στην οικειοποίηση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου δομούνται και αποδομούνται σχέσεις και χώροι. Το σώμα και οι χορευτές χαράζουν τις προσωπικές τους πορείες συσσωρεύοντας συναισθηματικό φορτίο που απορρέει από τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.
– Το εγώ γίνεται εμείς… Τι συμβολίζει ο πλήρης συγχρονισμός των εννέα χορευτών;
Οι στιγμές πλήρους συγχρονισμού αποτελούν την ένωση των ατόμων, έναν εφήμερο κοινό προορισμό. Ο συγχρονισμός που μελετάμε στο Sync δεν αναφέρεται μόνο στον συγχρονισμό της κίνησης των σωμάτων στο χώρο και στο χρόνο αλλά στην επίτευξη μιας κοινής συνάντησης. Δεν έχει σημασία από πού έρχονται ή ποιους συναντάνε, αλλά το ότι πορεύονται και επιδιώκουν έναν κοινό τόπο.
– Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο και για την συνεργασία σας με τον Σταύρο Γασπαράτο, που “ντύνει” μουσικά την παράσταση με τις πρωτότυπες συνθέσεις του;
Είμαστε πολύ τυχεροί που γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε με τον Σταύρο μέσω της ομάδας Take Over του BIOS, όχι μόνο για την ποιότητα της δουλειάς του αλλά και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο Sync και τη θέλησή του να μας στηρίξει ως νέους καλλιτέχνες. Η μουσική αποτελείται από συνθέσεις του Σταύρου τις οποίες διαμόρφωσε ειδικά ώστε να φέρουν την ατμόσφαιρα του Sync. Θαυμάζουμε την πορεία του και χαιρόμαστε πολύ που είναι μαζί μας.
– Αν σας ζητούσα να περιγράψετε το “Sync” με μία μόνο φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Μια οικεία ενθύμηση τρυφερότητας και της εφημερότητας αυτής.
– Το έργο σας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 στο BIOS, ενώ επιλέχθηκε για να υποστηριχθεί από το πανευρωπαϊκό δίκτυο χορού Aerowaves. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η αναγνώριση, που ήρθε πρώτα εκτός συνόρων;
Πραγμάτωση του ονείρου! Υπάρχει μεγάλη συγκίνηση και χαρά για την πορεία του Sync. Αυτή η αναγνώριση και δη από το εξωτερικό μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον και περισσότερη τόλμη.
– Πώς ήταν η εμπειρία από την συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ Spring Forward 2017;
Η εμπειρία μου στο φεστιβάλ ως δημιουργός μού έδωσε την ευκαιρία για νέες επαφές και πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία. Παρακολούθησα διαφορετικής αισθητικής έργα και γνώρισα νέους δημιουργούς παίρνοντας μια γεύση για το πού και πώς τοποθετείται ο σύγχρονος χορός σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
– Το “Sync” είναι η πρώτη σας χορογραφική δημιουργία που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί αυτό;
Το Φεστιβάλ Αθηνών στηρίζοντας και αναδεικνύοντας νέους Έλληνες καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του χώρου των Τεχνών. Πρόκειται για έναν θεσμό που παρακολουθούμε κάθε χρονιά και συμμετέχουμε ως κοινό. Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα. Το Sync έχει την ευκαιρία, μιλώντας στην γλώσσα του σύγχρονου χορού, να επικοινωνήσει και να συνδιαλεχθεί με το ελληνικό κοινό στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που κρατά τον πήχη πάντα πολύ ψηλά. Αναμένω και τρέφω μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνεύρεση.
– Αποφοιτήσατε από την ΚΣΟΤ το 2015 και ενώ συνεχίζετε τις σπουδές σας στο εξωτερικό (Πειραματική Ακαδημία Salzburg-SEAD), κάνετε τα πρώτα σας βήματα μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες και σε μία χώρα που κάθε άλλο παρά στηρίζει οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα. Το γεγονός ότι επέστρεψε ο θεσμός των κρατικών επιχορηγήσεων για ομάδες θεάτρου και χορού, είναι ένας λόγος αισιοδοξίας;
Οι συνθήκες είναι δύσκολες και κάθε καλλιτεχνικό εγχείρημα χρήζει μεγάλης προσπάθειας. Όλα γίνονται με πολύ αγώνα και οι κρατικές επιχορηγήσεις αποτελούν αναγκαίες δομές στήριξης για την προώθηση και άνθηση των τεχνών. Σε εποχές λιτότητας ο κόσμος αναζητά την καλλιτεχνική έκφραση και με τη σειρά τους οι καλλιτέχνες χρειάζεται να μένουν ενεργοί και να ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα. Ελπίζω στη γενιά μου και χαίρομαι που ήδη δουλεύω με άτομα που έχουμε κοινό όραμα και θέληση για αλλαγή.
– Μετά το “Sync”, ποιο είναι το επόμενο καλλιτεχνικό σας «στοίχημα»; Έχετε κάποια άλλα σχέδια ή όνειρα για το εγγύς μέλλον;
Να συνεχίσω να εξελίσσομαι, να δημιουργώ και να χορεύω. Έχω σκοπό να εμβαθύνω την έρευνά μου και να εντάξω νέα στοιχεία στα έργα μου, ενισχύοντας την εσωτερικότητα και προτάσσοντας νέες ποιότητες. Το στοίχημα για μένα είναι η δημιουργικότητα σε βάθος χρόνου.
[Φωτογραφία θέματος: © Λάμπρος Μέντζος]
Πληροφορίες εκδήλωσης: Αναστασία Βαλσαμάκη – Sync, 2 & 3 Ιουλίου 2017, στις 21:00, Πειραιώς 260 (Χώρος Ε) – Προπώληση: tickets.greekfestival.gr — Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε στο: http://greekfestival.gr