Ανδρέας Νικολάου – In No Time: Έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί Cube

H Cube Gallery φιλοξενεί την καινούρια δουλειά, του εικαστικού Ανδρέα Νικολάου, με τίτλο In No Time.

Η ενότητα αυτή των έργων αποτελείται από ζωγραφικά έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων που θα εκτεθούν σαν εγκατάσταση στο χώρο.

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια της έκθεσης, γράφει: “Αντικρίζοντας τα “σπίτια” του Ανδρέα Νικολάου, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι η αρχιτεκτονική απουσιάζει από αυτά και παρόλο που εικονίζονται στην πιο εύληπτη μορφή τους, δεν είναι αρχιτεκτονικοί χώροι. Παρατηρώντας τα προσεκτικά, ο θεατής, μπορεί να διακρίνει, τις κρυμμένες υπάρξεις πίσω από τις προσόψεις τους, τους χρωματισμένους από την πατίνα του χρόνου, τοίχους, τα μισόκλειστα παράθυρα, τους αραχνιασμένους φεγγίτες και τις ερμητικά κλειστές πόρτες.

Είναι σπίτια που στοιχειώθηκαν από τους ανθρώπους που τα κατοίκησαν και ίσως κάποια, ακόμα να τα κατοικούν. Τα σημάδια στους τοίχους παραπέμπουν στα σημάδια των ψυχών τους. Αν δεχτούμε πως η αρχιτεκτονική είναι η επιστήμη της λογικής και της πρακτικότητας, ακόμα και αν λοξοδρομεί, που και που, σε αυτή την αναζήτηση του ονείρου, τότε τα σπίτια του Ανδρέα Νικολάου δεν μπορούν σίγουρα, να ενταχθούν εκεί. Είναι και δεν είναι σπίτια. Θα μπορούσαν να είναι σκηνικά, προσόψεις φτιαγμένες για το παράλογο θέατρο τις ζωής, μόνο που οι πρωταγωνιστές παραμένουν κρυμμένοι, στην ασφάλεια της πίσω όψης, αφήνοντας να διαγραφεί ο χρόνος, οι πληγές, οι πόθοι και οι αγωνίες, πάνω στους κατακρεουργημένους σοβάδες.”.

Ο τίτλος της έκθεσης In No Time, που σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, θα μπορούσε να είναι “σε χρόνο μηδέν” λειτουργεί σαν ένα ωραίο παιχνίδι, συνδέοντας το χρόνο, τη μνήμη και το κεντρικό στοιχείο των έργων που είναι το κτίριο.

Ανδρέας Νικολάου – Σύντομο Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Νικολάου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Τέχνης του Μονάχου με υποτροφία Εράσμους και στην Α.Σ.Κ.Τ. με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και δάσκαλο τον Π. Τέτση. Αποφοίτησε με Άριστα το 1992.

Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 40 ατομικές εκθέσεις σε Μουσεία και Γκαλερί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία, Ιταλία και Ελβετία.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων: Εθνική Πινακοθήκη – Αθήνα, Σχολή Καλών Τεχνών – Αθήνα, Biennale – Τορίνο – Ελσίνκι – Βαρκελώνη, Vals – Μάαστριχτ, Pan – Amsterdam, Realisme ’05 – Άμστερνταμ, Art Karlsruhe ’05, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης παρουσίασε το 2003 αναδρομική έκθεση της δουλειάς του και το Μουσείο Πιερίδη της Κύπρου παρουσίασε το 2005 την έκθεση με θέμα “Το πορτραίτο του Μινώταυρου”. Το 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο των Δέκα, Γραμμάτων και Τεχνών. To 2015, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Saint George’s University of London, παρουσίασαν τη διατομική έκθεση των Ανδρέα Νικολάου και Θεόδωρου Μανωλίδη με τον τίτλο “Myth and Meaning”.

Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για τn δουλειά του έχουν γράψει ιστορικοί τέχνης, κριτικοί τέχνης και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων:

Έφη Ανδρεάδn, Κριτικός Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα
Ελένη Δέπου, Κριτικός Τέχνης, Αθήνα
Egidio Maria Eleuteri, Ιστορικός Τέχνης, Ρώμη
Rhea Higgins, Κριτικός Τέχνnς, Sunday Times Magazine, Λονδίνο
Χάρης Καμnουρίδnς, Κριτικός Τέχνnς, Αθήνα και μέλος της Academia Europaea
Μαρίνα Κανακάκn, Ιστορικός Tέχνnς, Αθήνα
Andrew Lambirth, Συγγραφέας, curator, σύμβουλος έκδοσης του Royal Academy Magazine, Λονδίνο
Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης
Μαρία Κ. Παφίτn, Ιστορικός Τέχνης, Courtauld Institute of Art, Christie’s, Λονδίνο
Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Κριτικός Τέχνης, Αθήνα
Massimiliano Sardina, Ιστορικός Τέχνης, Ρώμn
Τερέζα Λανίτη Σπανού, Πρακτική και Θεωρία της Τέχνης του Τμήματος Design και Multimedia του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Αθnνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης, Αθήνα
Giuliano Serafini, Ιστορικός Τέχνης, Ρώμη
Δρ. Γιώργος Συρίμnς, Yale, University, New Heaven, CT

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ