Animacall, the animation project 2011 από το Κρατικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει τη διοργάνωση με τίτλο Animacall, …

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει τη διοργάνωση με τίτλο Animacall,

the animation project 2011 (επιμέλεια Συραγώ Τσιάρα – Δόμνα Γούναρη), την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 στις 20:00, στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου, θα προβληθούν έργα 90 καλλιτεχνών από 30 χώρες από όλο τον κόσμο με στόχο να αναδείξει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, τα πεδία εφαρμογής και τον εκφραστικό πλούτο της τέχνης του animation σε διεθνές επίπεδο.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μέσω της πρακτικής της ανοιχτής πρόσκλησης συμμετοχής την οποία απηύθυνε στην καλλιτεχνική κοινότητα μέσω του διαδικτύου, πρακτική που έχει εφαρμόσει με μεγάλη επιτυχία και σε προηγούμενες διοργανώσεις του, (Public Screen, 2007 και Δημιουργώ άρα Υπάρχω, 2008),  προσπάθησε να δώσει χώρο στο νέο και το απρόσμενο, να προωθήσει την επικοινωνία και να προσφέρει ένα βήμα παρουσίας τόσο σε διακεκριμένους, όσο –κυρίως- σε νέους καλλιτέχνες που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.

Στην πρόσκληση συμμετοχής ανταποκρίθηκαν 204 καλλιτέχνες οι οποίοι έστειλαν πρόσφατα έργα τους με διάρκεια μικρότερη των 5 λεπτών. Από το σύνολο των προτάσεων επελέγησαν και παρουσιάζονται στην έκθεση 80 στο κεντρικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για νέους στην πλειονότητά τους, ευφάνταστους και ταλαντούχους δημιουργούς, με ποικίλη γεωγραφική προέλευση (Αλβανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κορέα, Κύπρος, Λετονία, Ν. Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Σαουδική Αραβία, Σκωτία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Σρι Λάνκα, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία) και εξίσου διαφορετικές τεχνικές αφήγησης και εμψύχωσης των εικόνων.

Animacall & Parallel

Το κεντρικό πρόγραμμα του Animacall πλαισιώνουν μια σειρά από παράλληλες δράσεις:

Ειδικό αφιέρωμα σε έργα των William Kentridge, Μιχάλη Αρφαρά, Γιώργου Σηφιανού και Μπάμπη Βενετόπουλου.

Το αφιέρωμα στον William Kentridge φαντάζει αυτονόητο σε μια διοργάνωση που επικεντρώνεται στην τέχνη του animation, καθώς πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση. Γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 1955, με οικογενειακή παράδοση στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότιο Αφρική, ο Kentridge σπούδασε Πολιτικές – Αφρικανικές Επιστήμες και Καλές Τέχνες, εργάστηκε στην όπερα, την τηλεόραση και το θέατρο και ασχολήθηκε διεξοδικά με το φιλμ και τη σκηνογραφία.

Στο έργο του ενσωματώνει στοιχεία από το σύνολο των παραστατικών τεχνών, χωρίς να διαταράσσεται η πρωτοκαθεδρία του σχεδίου. Φτιαγμένο με κάρβουνο, μολύβι ή κιμωλία, το σχέδιο αποτελεί την αδιαμφισβήτητη γενεσιουργό ύλη της τέχνης του Kentridge, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέσα που πλαισιώνουν τις εγκαταστάσεις του πηγάζουν από το ίδιο το σχέδιο και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φυσική του προέκταση. Το έργο του William Kentridge παρουσιάζεται εκτενώς σε μεγάλα μουσεία και διεθνείς διοργανώσεις.

To 2009, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο διοργάνωσε την έκθεση William Kentridge Five Themes που περιοδεύει σε σημαντικά μουσεία στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ο Μιχάλης Αρφαράς γεννήθηκε στη Αθήνα το 1954. Σπούδασε εικαστικές τέχνες στη Γερμανία και ειδικεύτηκε στη χαρακτική και το animation film. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Hildesheim, στη Γερμανία και από το 2006 διευθύνει τον τομέα Χαρακτικής και διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Αθήνα. Η πειραματική του δημιουργία στο χώρο του animation από τη δεκαετία του ’80 συνδυάζει ποικίλες τεχνικές και μέσα, όπως τη χαρακτική, το σχέδιο, τη γλυπτική με την κινούμενη εικόνα.

Ο Γιώργος Σηφιανός συνθέτει δημιουργικά τη θεωρία με την άσκηση πεδίου. Γεννημένος στην Ελλάδα το 1952, ζει και εργάζεται στο Παρίσι όπου σπούδασε animation και φιλοσοφία. Ολοκλήρωσε το 1988 τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Γλώσσα και Αισθητική του Κινηματογράφου Animation». Η δραστηριότητά του μοιράζεται ανάμεσα στη διδασκαλία, την έρευνα, την προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία και την ενεργό συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις που έχουν ως στόχο την προώθηση της τέχνης του animation.

Νεότερος των προηγουμένων, αλλά με αξιοσημείωτες επιδόσεις στο χώρο του τρισδιάστατου animation film, ο Μπάμπης Βενετόπουλος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης, ζει και εργάζεται στην πατρίδα του συνδυάζοντας επίσης τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο με την προσωπική έρευνα και δημιουργία.

Animacall @ Animasyros

Στο πλαίσιο της γενικότερης πρακτικής του ΚΣΤΘ για ενίσχυση των γόνιμων συνεργασιών με φορείς και διοργανώσεις, το Animacall περιλαμβάνει μία επιλογή από τα καλύτερα έργα που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά στο ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και Φόρουμ Animasyros.

Animacall & Screenings

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκπαιδευτικό τομέα, το Animacall παρουσιάζει ειδικό πρόγραμμα προβολών για παιδιά με εκπαιδευτικές ταινίες οι οποίες προέκυψαν από την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής αλλά και το εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων που λειτούργησε στο ΚΜΣΤ τις χρονιές 2009-2010, υπό την οργάνωση του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του εικαστικού Θεοφάνη Νούσκα.

Animacall & Workshops


To πρόγραμμα του Animacall συμπληρώνουν δύο workshop στις 2 Απριλίου 2011 (11:00-13:00) από τον Μιχάλη Αρφαρά και τον Γιώργο Σηφιανό και στις 7 Μαΐου 2011 από τους Steven Woods και Μπάμπη Βενετόπουλο στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1,  Λιμάνι).

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ