Με βασικό άξονα τις έννοιες οικονομία, φύλο και σεξουαλικότητα, καταγωγή, θρησκεία, διαχείριση της πόλης, οργανώνονται ισάριθμες ομάδες που αποτελούνται από επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, ιστορικούς, μουσικούς, περφόρμερς κ.ά.

Διαφορετικές κοινωνικές δομές, φορείς αλλά και πολλές κοινωνικές ομάδες της πόλης του Πειραιά, συνεργάζονται με δημιουργούς από διάφορες μορφές τέχνης και «χτίζουν» δράσεις, χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας με στόχο να δημιουργήσουν την ένα πλέγμα συνεκτικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Τα βασικά τους εργαλεία είναι η φωνή, η γλώσσα, οι λέξεις, οι κινήσεις, η αλληλεπίδραση, ο αυτοσχεδιασμός, μέσω των οποίων θα εστιάζουν στο προσωπικό βίωμα απεικονίζοντας ένα ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο.

Ακολουθείστε το Άνοιγμα στην Πόλη – Πειραιάς / «Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες» στις διαδρομές της α’ εβδομάδας και κρατείστε τα ραντεβού στην πόλη:

Γιάννης Γονατίδης, Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Αρχείων Τάξις)
Πειραιολογία

Σάββατο 3 Ιουνίου, ώρα 19.00 | ΔΘΠ Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς | Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.)

Κυριακή 11 Ιουνίου, ώρα 19.30 | Μαρίνα Ζέας (απέναντι από το Ναυτικό Μουσείο), Ακτή Θεμιστοκλέους 12, Πειραιάς 185 37

Είσοδος ελεύθερη

Συναντήσεις μνήμης: άνθρωποι με αφηγήσεις, φωτογραφίες, αντικείμενα, αρχεία, γεύματα σε δημόσιους χώρους διαμορφώνουν ένα πλαίσιο διαλόγου ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Η κρητική καντάδα απαντά στο μανιάτικο μοιρολόι, οι πρόσφυγες στη Νίκαια γειτονεύουν με τους μετανάστες από τα Μικρά Κυκλαδονήσια. Ένα ζωντανό μουσείο για την καταγωγή, το φύλο και τη θρησκεία μέσα στην πόλη του Πειραιά. Ανταλλαγή εμπειριών και αναμνήσεων σε μια επανεξέταση του ιδιωτικού και του δημόσιου, του ατομικού και του συλλογικού.

Σύλληψη-οργάνωση: Χρήστος Χρυσανθόπουλος / Συντελεστές: Στέφανος Βαμιεδάκης, Γιώργος Γάσιας, Γιάννης Γονατίδης, Χρήστος Χρυσανθόπουλος και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Επόμενες δράσεις της ίδιας ενότητας: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (23/6), Πλατεία Αλεξάνδρας (15/6), Πάρκο Δηλαβέρη (22/6), Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Πειραιά (23/6), Προσφυγικά Νίκαιας (29/6)

Ελένη Κυραμαργιού, Ομάδα Παιχνιδιού «Από το μηδέν στο άπειρο»
Παίζοντας με την Ιστορία

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 – 09.30 π.μ.
Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας , Γρ. Λαμπράκη 2, Δραπετσώνα
Είσοδος ελεύθερη

Οι πυκνοί καπνοί, η κόκκινη θάλασσα από το θειάφι, το μολυσμένο υπέδαφος, οι ήχοι των μηχανών θα περιμένουν τους μικρούς μαθητές των σχολείων της Δραπετσώνας για να ξεχυθούν στο χώρο του πρώην εργοστασίου της Εταιρείας Λιπασμάτων. Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια και κατασκευές θα ζωντανέψει η ιστορία ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου και οι μικροί συμμετέχοντες θα μεταμορφωθούν από θεατές σε πρωταγωνιστές παιχνιδιού.

Σύλληψη: Ελένη Κυραμαργιού /Εκτέλεση: Ελένη Κυραμαργιού και Ομάδα παιχνιδιού «Από το μηδέν στο άπειρο» (Ευγενία Μαλαχία, Εύη Εκμεκτσιόγλου, Χρήστος Χριστοδούλιας) /Φωτογραφίες: Αλεξία Γιακουμπίνη

Ανθή Γουρουντή, Χρύσα Καψούλη, Τσιμάρας Τζανάτος
Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές

10-11 Ιουνίου: ταβέρνα «Ρεβαΐζι»,Θερμοπυλών 28, Πειραιάς
Ώρα προσέλευσης 20.30
Εισιτήριο: 22€ με φαγητό και ποτό (5 ευρώ από τα ταμεία του Φεστιβάλ και το υπόλοιπο ποσό στις ταβέρνες)

Ο Κώστας Μασσέλος ή Νούρος υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά. Η φωνή, αλλά και η ζωή του σφράγισαν μοναδικά και ανατρεπτικά το ρεμπέτικο. Μοναχικός και αλύτρωτος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο του, σφράγισε με τη βελούδινη φωνή του την πρώτη περίοδο του σμυρνέικου/ρεμπέτικου τραγουδιού και δημιούργησε ρήγμα στα στερεότυπα ερωτικής συμπεριφοράς του ρεμπέτη. Δύο φορές πρόσφυγας, μπόλιασε με τη φινέτσα του το μπρούτο πειραιώτικο ρεμπέτικο, μένοντας συγχρόνως αόρατος, μια ντελικάτη φιγούρα που δεν χωρούσε στα στερεότυπα μιας συντηρητικής κοινωνίας.

Κείμενα – Μουσική δραματουργία: Ανθή Γουρουντή, Χρύσα Καψούλη, Τσιμάρας Τζανάτος
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Μουσική – Ενορχήστρωση – Τραγούδια: Χάρης Βλαστάκης, Ανθή Γουρουντή
Βοηθός σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπακώστας /Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού/ Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα
Σκηνική επίβλεψη – Επιμέλεια κοστουμιών: Σπύρος Γκέκας
Εικαστική επιμέλεια – Γραφιστικά: Σταύρος Παπαγιάννης – StageDesign Office
Φροντιστήριο: Φραγκίσκος Δακτυλίδης
Ερμηνευτές: Τσιμάρας Τζανάτος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μικαέλα Δανά και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο LibroCoro /Συνεργάζονται: Χριστίνα Ασημακοπούλου (σοπράνο), Λευτέρης Παπακώστας (ηθοποιός)/ Μουσικοί: Σταυρούλα Μέντη (βιολί), Στάθης Κοντοπάνος (ούτι), Δημήτρης Ασλανίδης (κοντραμπάσο), Ανθή Γουρουντή (πιάνο)/ *Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι “Πέραμα” του μεγάλου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου-σε ποίηση Γιώργου Χρονά, με την ευγενική παραχώρηση του ιδίου.

Επόμενες παραστάσεις: 12 και 19 Ιουνίου: ταβέρνα «Μπαρμπαδήμος», Αγ. Γεωργίου 76, Κορυδαλλός | 15 και 16 Ιουνίου: ταβέρνα «Ρούκουνας», Ελ. Βενιζέλου 166, Κερατσίνι

Βάσια Βαλκανιώτη – Βιτόρια Κωτσάλου
Ορίζοντες δρόμου

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 / 19.30
Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Οδησσού και Ναυαρίνου, Πειραιάς  /Κατάληξη: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Είσοδος ελεύθερη

Μια χαρτογραφημένη πορεία, από το σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά μέχρι την πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου, σε ένα δρώμενο ελεύθερου χορού. Μια αλυσιδωτή αντίδραση χορευτικών συνθέσεων τις οποίες το κοινό προσκαλείται να συνοδεύσει συμμετέχοντας ενεργά, συν-κινούμενο. Μια πρωτοβουλία σύμπραξης ανάμεσα σε ενεργές κοινωνικές ομάδες της πόλης του Πειραιά – ομάδες που επιχειρούν να κοιτάξουν τον ορίζοντα διαφορετικά.

Προσεγγίζοντας τη χορογραφία ως ένα τρόπο συλλογικής οργάνωσης, το χορό ως κοινωνικό γεγονός και το ήδη υπάρχον ανθρώπινο υλικό ως πηγή έμπνευσης, διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε και να χορέψουμε, να συνυπάρξουμε, αναδεικνύοντας έναν νέο ορίζοντα συλλογικότητας, έκφρασης και επικοινωνίας. Χορεύοντας (σ)το ίδιο το πλαίσιο που δημιουργεί τις συνθήκες περιορισμού, δέσμευσης του σώματος, ανιχνεύουμε ήδη τις προοπτικές απελευθέρωσής του. Εμπλέκοντας ενεργά το σώμα, τα σώματα, στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της ελευθερίας, εξερευνούμε με περιέργεια, με σάστισμα, χωρίς αναστολές – διατηρώντας μόνο την ετοιμότητα να ανταποκρινόμαστε σε ό,τι σταδιακά αποκαλύπτεται.

Στους Ορίζοντες Δρόμου συναντιούνται και συμμετέχουν κάτοικοι του Πειραιά, μαθητές του Ανοικτού Σχολείου Μεταναστών, εργαζόμενοι και εξυπηρετούμενοι του κέντρου υποδοχής αστέγων Praxis, νέοι και νέες από το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία, μέλη της ΜΚΟ Αλληλεγγύη, καθώς και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολή Χορού “Αλέξανδρος Χατζιάρας“, του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά, σύνολα του Εθνικού Ωδείου Πειραιά (Vambeat και Hesperia Guitar Ensemble- Καραγιαννόπουλος Φραγκούλης), μέλη του Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών Ηγέχορος, η ομάδα φλαμένκο Bullerinas και οι Pireactive.

Ειρήνη Μαργαρίτη
Οι Πειραιώτες ανοίγουν τα σπίτια τους

Σπίτια στον Πειραιά, στη Νίκαια και στο Ρέντη
Είσοδος ελεύθερη

Τι είναι το σπίτι μας; Η πατρίδα μας, το μέρος όπου γεννηθήκαμε, το σπίτι όπου ζουν οι αγαπημένοι μας, ή απλώς ο χώρος όπου κατοικούμε; Το καταφύγιό μας ή το μέρος όπου μπορεί ακόμη και να κινδυνεύουμε; Τα σπίτια έχουν να πουν τις δικές τους ιστορίες. Μικρές και μεγάλες. Μια σειρά δράσεων που λαμβάνει χώρα σε σπίτια. Μια αφορμή για να ανακαλύψουμε τις ιστορίες των άλλων. Να επισκεφτούμε τις διαφορετικές ζωές που κρύβονται σε τέσσερις τοίχους, και που ίσως στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο διαφορετικές.

Επιμέλεια-οργάνωση: Ειρήνη Μαργαρίτη /Δραματουργική επιμέλεια: Χάρης Μπόσινας/Βοηθός σκηνοθέτη: Ευφημία Καλογιάννη/Σκηνογραφική επιμέλεια: Ερμίνα Αποστολάκη/Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος

Μαρία Κουλούρη
«Μια φορά κι έναν αλλιώτικο καιρό…»

10 και 11 Ιουνίου 2017/ 19.30
Σημείο συνάντησης: Πλατεία 25ης Μαρτίου (Πλατεία Χαλκηδόνας), Νίκαια.
Είσοδος ελεύθερη

Η ποιήτρια και λογοθεραπεύτρια, Μαρία Κουλούρη, μας προσκαλεί σε ένα διαφορετικό παιδικό πάρτυ για όλες τις ηλικίες , στο σπίτι της στην Νίκαια. Μαζί θα διαβάσουμε παραμύθια για πρίγκηπες που παντρεύονται πρίγκηπες, για μικρά αγόρια που θέλουν να ντύνονται σαν κορίτσια και για αυγά που αναρωτιούνται σε τί οικογένεια θα γεννηθούν.

Συμμετέχουν οι: Μαρία Κουλούρη, Αθηνά Αλεξοπούλου, Κώστας Ευστρατίου, Ευφημία Καλογιάννη, Δημήτρης Κερεστετζής, Ειρήνη Μαργαρίτη, Χάρης Μπόσινας και ο Νίκος Σταυρακούδης. Οι επισκέπτες πρέπει να βρίσκονται στα σημεία συνάντησης 15 λεπτά πριν την έναρξη της δράσης.

Επόμενες δράσεις: «Ιδιαίτερα μαθήματα αρμονίας», 17-18/6 (σημείο συνάντησης: Εκκλησία Ευαγγελίστριας, Γρ. Λαμπράκη 41, Πειραιάς) και «…το σπίτι μας θα έχει διάφανους τοίχους…» (σημείο συνάντησης: Εκκλησία του Αγ. Παύλου, Θηβών 126), 24/6.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Κλείσε τα εισιτήριά σου τώρα!


Διαβάστε επίσης:

Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες: Άνοιγμα στην Πόλη του Πειραιά

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα


Φωτογραφία: Ανθή Γουρουντή, Χρύσα Καψούλη, Τσιμάρας Τζανάτος – Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές