Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει το πρόγραμμα του την Άνοιξη με 8 ακόμη παραστάσεις για την επιτυχημένη Προδοσία του Πίντερ, τον Μάιο κι ακόμη με το ΚΘΒΕ, το Θέατρο Τέχνης, την Επίτευξη του Φοίνικα, το αφιέρωμα στον Διονύση Χαριτόπουλο…

Αναλυτικά:

ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΙΝΤΕΡ…. 8 ακόμη παραστάσεις στο ΔΘΠ
Σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος
7- 10 Μαΐου και 14 -17 Μαΐου

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας, η Προδοσία του Πίντερ,  συνεχίζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.  Στους τρεις ρόλους του έργου τρεις σημαντικοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Σκουλά και Νίκος Ψαρράς, στην πρώτη τους συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχο.  

Η Προδοσία παρακολουθεί τη δεκαετή διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός άντρα (Τζέρρυ) με τη σύζυγο του καλύτερου του φίλου (Έμμα και Ρόμπερτ). Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των τριών ηρώων του μέσα από εννέα, σύντομες, σκηνές, χρησιμοποιώντας μια ευφυή ανατροπή: οι σκηνές ακολουθούν ανεστραμμένη  χρονολογική σειρά.  Το έργο ξεκινά με τη συνάντηση των δύο πρώην εραστών, δύο χρόνια μετά τη διακοπή του δεσμού τους, και πηγαίνει πίσω στο χρόνο, για να καταλήξει τη μέρα που ξεκινά ο «παράνομος» δεσμός τους, δέκα χρόνια πριν. Ο Πίντερ βάζει στο μικροσκόπιο τα τρία πρόσωπα και παρακολουθεί με πικρό χιούμορ τις αλλαγές που επέρχονται συν τω χρόνω στις μεταξύ τους σχέσεις.

Στη νέα αυτή σκηνική εκδοχή της Προδοσίας οι θεατές περιηγούνται μαζί με τους ηθοποιούς σε διάφορους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (σκηνή, μπαρ, φουαγιέ, κλιμακοστάσια), όπου εξελίσσονται οι εννέα σκηνές του έργου. Οι θεατές παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής  τα τρία πρόσωπα, βλέπουν μέσα από  το μικροσκόπιο τις αλλαγές στη στάση και τη συμπεριφορά που επιφυλάσσει ο χρόνος για τους ήρωες, αυτή τη διαρκή «προδοσία» όλων μας απέναντι στους άλλους, αλλά και στον ίδιο μας τον  εαυτό.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος.Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα.Βοηθός σκηνογράφος: Νόρα Δεληδήμου.Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος  15,φοιτητικό 10, ΑΜΕΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ  8
Σαββατο 6.00  / Κυριακή , Δευτέρα, Τρίτη 9.30

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ  Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη
Σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης
6 Μαΐου έως 15 Μαΐου

«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη», η αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού. Το έργο που καθήλωσε εκατοντάδες θεατές, μετά από sold παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον Μάϊο, από τις 6 έως τις 15/5/2016. Μια μοναδική εμπειρία, μια παράσταση στην αρχαία ελληνική γλώσσα, (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά), σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Mε την «Απολογία» φθάνει στην πιο κορυφαία του έκφραση ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, γιατί σωματοποιείται, αποκτώντας πραγματική και αναμφισβήτητη υπόσταση με τον Σωκράτη, ο οποίος επιλέγει συνειδητά τον θάνατο, αντί να στερηθεί της ελευθερίας να ζει και να δρα αναζητώντας τον πραγματικό σκοπό της ύπαρξής μας, έχοντας καταγράψει με την απολογία του τις συμπεριφορές των ανθρώπων και όλη την εικόνα ενός πολιτισμού που πελαγοδρομεί και που μοιάζει πολύ με το σήμερα του δυτικού πολιτισμού.

Ταυτόχρονα αρχίζει και η δύση του ελληνικού κόσμου, εφ’ όσον το πνεύμα αυτού του πολιτισμού δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί μέσα στην πραγματική ζωή, της λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών, παραμένοντας σαν μια ουτοπική και άπιαστη ιδέα για ποιητές.

Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να καταλάβουμε σήμερα τον πραγματικό χαρακτήρα αυτού του εξόχως οριακού κειμένου μέσα από τη μετάφρασή του, επειδή η μετάβαση του σε μιαν άλλη γλωσσική δομή και μίαν άλλη φωνή, είτε ελληνική είτε διεθνή, αλλάζει αναγκαστικά και καθοριστικά το ύφος και το ήθος του, άρα και το ήθος του Σωκράτη και του Πλάτωνα.

Κάθε μεταφραστική απόπειρα όσο πιστή κι’ αν θέλει να είναι, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον πρωτότυπο λόγο του κειμένου, αφού εκ των πραγμάτων παράγει μίαν εντελώς νέα δομή που ενέχει έναν διαφορετικό ήχο και μουσικότητα.

Όμως ό ήχος και οι μουσικές παράμετροι είναι που ρυθμίζουν το νόημα της κάθε φράσης και όχι η τυπική ή τυποποιημένη εκφορά μιας σειράς λέξεων. Ο τρόπος που θα ειπωθούν οι λέξεις, καθορίζει την ευκρίνεια του νοήματος. Οι λέξεις για να αποκαλύψουν τη σημασία τους πρέπει να μην ακούγονται σαν λέξεις αλλά σαν οχήματα σημασιών που διαρθρώνουν το νόημα. Στο άκουσμά τους όχι απλώς να καταλαβαίνουμε αλλά κυρίως να νοιώθουμε.

Σκοπός λοιπόν της εκφοράς του ίδιου του αρχαίου πλατωνικού κειμένου κατά την παράσταση, δεν είναι κάποιος λόγος πρωτοτυπίας ή μιας στενά φιλολογικής ή ιστορικής αναζήτησης, αλλά η ανάγκη, από το άκουσμα της φωνής του αυθεντικού έργου, να αφουγκρασθούμε και να νοιώσουμε βιωματικά τα αισθήματα και το ήθος του Σωκράτη.

Δήμος Αβδελιώδης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης/Επιμέλεια μετάφρασης υπερτιτλισμού: Αμαλία Κοντογιάννη .Εικαστική παρέμβαση: Αριστείδης Πατσόγλου.Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς/Διανομή: Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής  (Μέλητος)

Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη – Κυριακή 7.οο / Πέμπτη – Παρασκευή  – Σάββατο 9.οο. Γενική είσοδος 10, φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ  5

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ
Αδαμαντία του  Παναγιώτη Μέντη
Σκηνοθεσία Κωστής Καπελώνης
20, 21, 22 Μαΐου

Η Αδαμαντία, αγωνιά να επιβιώσει κτίζοντας στην άµµο της Αφρικανικής ερήµου την διαρκώς μετέωρη προσωπική της περιπέτεια. Γυναίκα και Άνδρας, Μάνα και Πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε. Φόντο της υπόθεσης: Ένα νησί του Αιγαίου, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρεια, Κάϊρο, Αθήνα. Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά πουθενά ρίζα και φιλόξενη πατρίδα. Έλληνες, Αιγύπτιοι, Άραβες, Χριστιανοί, Μουσουλµάνοι Σουνίτες, Χριστιανοί Κόπτες, Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι. Η Ελλάδα µετά τον εµφύλιο. Η Ελλάδα του Καραµανλή, της Δικτατορίας, η Ελλάδα του Ανδρέα. Παράλληλα µε την Αίγυπτο του Νάσερ, του Σαντάτ, του Μουµπάρακ. Γεγονότα στο Σουέζ, Πόλεµος των έξη ηµερών, Κυπριακό… Και δίπλα σε όλα αυτά η ζωή µιας γυναίκας που πρέπει να φέρει σε πέρας αυτά που είναι οι δικές της προτεραιότητες. Που πρέπει να µεγαλώσει τα παιδιά της, µέσα σε ένα περιβάλλον που απαιτεί συµβάσεις και συµβιβασµούς. Το έργο είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που περίμενε χρόνια την ανακάλυψη και την αποκάλυψή της από τον Κωστή Καπελώνη. Ο Παναγιώτης Μέντης μετέτρεψε το πρωτογενές υλικό σε θεατρικό έργο. Η Μάνια Παπαδημητρίου δίνει σάρκα και οστά, χιούμορ και συγκίνηση στην Αδαμαντία.

Σκηνικά: Μανώλης Ζαχαριουδάκης Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου Μουσική: Σταύρος Σιόλας Κίνηση: Ειρήνη Στρατηγοπούλου Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Στρατηγοπούλου

Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή 8.30 – Σάββατο 9.οο –  Κυριακή 7.οο
Γενική είσοδος 10, φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ  5

Η επίτευξη του Φοίνικα του Γιάννη Μαυριτσάκη
Σκηνοθεσία  Clemence Weill
Σκηνική ανάγνωση/work in progress
23 & 24 Μαΐου

Η αθανασία δεν συμπεριλαμβάνεται στις πληροφορίες του γενετικού μας υλικού, έχουμε όμως κληρονομήσει κάτι σημαντικό από αυτήν: την ανάμνησή της, αλλά και την δυνατότητα να την επινοούμε.

Στην ‘Επίτευξη του Φοίνικα’, οι μεταλλαγμένες οντότητες, σεξουαλικά ακόρεστες και ρημαγμένες, οι εξόριστοι του αποκλεισμένου σύμπαντος, οι φωνές των εγκλωβισμένων στοιχειακών με τις επικλήσεις και τον επαναστατημένο λόγο, εξαπολύουν την φλεγόμενη ουσία τους διεκδικώντας υπόσταση.

Mουσική: Γεωργία Σπυροπούλου. Διαβάζουν: Τάσος Δήμας, Αλεξία Καλτσίκη, Θάνος Παπακωνσταντίνου

Γενική είσοδος  5
Ώρες παραστάσεων 9.00

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Τρίτο Κουδούνι ή Το θέατρο Αλλιώς…. σε συνεργασία και με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά χτυπά καρδιά της θεατρικής παιδείας
Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαΐου 2016
11.00 έως 16.00

Τι μπορεί να συμβεί όταν το θέατρο πάει στο σχολείο;
Όταν η θεατρική αγωγή μεταμορφώνεται σε θεατρική πράξη;
Όταν νέοι σκηνοθέτες διαφορετικού ύφους συναντούν μαθητές διαφορετικών ηλικιών;

Το «Τρίτο κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς» είναι μια θεατρική-εκπαιδευτική δράση την οποία υλοποιεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία και με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με βασικό στόχο τη μύηση των μαθητών και των μαθητριών στη θεατρική πράξη, εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επτά σκηνοθέτες, διαφορετικού ύφους και ηλικίας, συνεργάζονται με επτά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πειραιά και των όμορων Δήμων πάνω σε κείμενα κλασσικών και σύγχρονων συγγραφέων, με στόχο να χτίσουν επτά μικρής διάρκειας θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο ΔΘΠ, το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαΐου, 11.00 έως 16.00.

ΒΙΒΛΙΟ

Διονύσης Χαριτόπουλος, 40 χρόνια γραπτώς…. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
9 Μαΐου, 7.30 μ.μ.

Ο Δήμος Πειραιά τιμά τον πειραιώτη συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο στο την Δευτέρα 9 Μαΐου, ώρα 19:30

ΜΙΛΟΥΝ Κώστας Γεωργουσόπουλος Γιάννης Ευσταθιάδης Γιάννης Ξανθούλης Λευτέρης Παπαδόπουλος
ΔΙΑΒΑΖΕΙ ο Γιώργος Κιμούλης

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ /ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ
18 Μαΐου, 9.00 μ.μ