Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές από 18 έως 35 ετών (γεννημένοι από την 1η Ιανουαρίου 1984) που κατάγονται ή δραστηριοποιούνται στα ακόλουθα κράτη: Αλβανία, Αλγερία, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νορβηγία, Παλαιστίνη, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Συρία, Σλοβενία, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής έχουν καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη. Η Πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, κοινωνικών και πολιτικών πεποιθήσεων.

Δεν υπάρχει χρηματικό αντίτιμο για τη συμμετοχή. Προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας έως 26 Ιανουαρίου 2020.

Καλλιτέχνες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε περισσότερες από μία Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Γενικές Πληροφορίες

O Διεθνής Οργανισμός BJCEM aisbl – Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée (Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου) και η Κρατική Γραμματεία για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο, ανακοινώνουν την έναρξη της MEDITERRANEA 19 Young Artists Biennale, της 19ης Biennale, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Σαν Μαρίνο από τον Οκτώβριο 2020, έως τον Φεβρουάριο 2021 με τον τίτλο “School of Waters”.

H MEDITERRANEA 19 – School of Waters είναι αφιερωμένη σε καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές μέχρι 35 ετών (με ημερομηνία γέννησης από την 1η Ιανουαρίου 1984 και έπειτα), οι οποίοι κατάγονται από ή διαμένουν σε περιοχές που σχετίζονται με τη Μεσόγειο θάλασσα. Σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον, η MEDITERRANEA 19 – School of Waters στοχεύει στο να φέρει στην επιφάνεια ανταλλαγές και υβριδισμούς, καθώς και την διασταυρούμενη πολυ-πολιτισμική διασπορά του παγκοσμιοποιημένου Μεσογειακού χώρου.

Biennale

Με έτος πρώτης διοργάνωσης το 1985 ως μια μοναδική πλατφόρμα δράσης, η Biennale των νέων δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου οργανώνεται από την BJCEM aisbl. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, διασχίζει τη Μεσόγειο από τη Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη μέχρι τη Μασσαλία, το Σεράγεβο, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Μπάρι, την Ανκόνα, το Μιλάνο και τα Τίρανα. Με αυτή την οπτική, στην πορεία των δεκαοκτώ μέχρι τώρα διοργανώσεων στα τριάντα χρόνια ζωής της, η Biennale έχει υποστηρίξει χιλιάδες καλλιτέχνες, από 30 και πλέον χώρες –μια αποστολή που επιβεβαιώνεται και αναδεικνύεται με την επόμενη διοργάνωση στο Σαν Μαρίνο. Έτσι, κάθε διοργάνωση της Biennale συνεχίζει να αποτελεί μια ευκαιρία για εμβάθυνση, συνάντηση, κινητικότητα, ανταλλαγή και γνώση.

BJCEM aisbl

Η BJCEM aisbl είναι Διεθνής Οργανισμός με περισσότερα από 50 συνεργαζόμενα μέλη και εταίρους στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τη Biennale πράξη και να φροντίσουν για την εξασφάλιση της συμμετοχής νέων καλλιτεχνών που κατάγονται ή διαμένουν, εργάζονται και δημιουργούν σε Μεσογειακές περιοχές αλλά και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό και ευρω-μεσογειακό χώρο. Επιπρόσθετος στόχος αυτού του μεγάλου δικτύου είναι, επίσης, η δημιουργία ευκαιριών πριν από τη Biennale για τους νέους που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και την τέχνη και η διευκόλυνση της κινητικότητάς τους στην Μεσόγειο μέσα από συμμετοχή σε διεθνείς ανταλλαγές αμοιβαίου χαρακτήρα, ομαδικά project, προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της Mediterranea 19 – 19th Young Artists Biennale έχει ανατεθεί στην ομάδα νέων επιμελητών της 3ης έκδοσης του διακρατικού ερευνητικού προγράμματος «A Natural Oasis?» A Transnational Research Programme (2018-2020) και συγκεκριμένα στους:

Senior Curators / οι συντονιστές – επιμελητές του διακρατικού ερευνητικού προγράμματος «A Natural Oasis?»:
1) Alessandro Castiglioni (Italy)
2) Simone Frangi (Italy, France)

Curatorial Board / η ομάδα των νέων επιμελητών που εκπαιδεύτηκαν μέσα από το διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα «A Natural Oasis?»:
1) Giulia Gregnanin San Marino
2) Giulia Colletti UK
3) Theodoulos Polyviou Cyprus
4) Denise Araouzou Cyprus
5) Panos Giannikopoulos Greece
6) Angeliki Tzortzakaki Greece
7) Nicolas Vamvouklis Greece

Το διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα «A Natural Oasis?» σχεδιάστηκε και υποστηρίζεται από το Διεθνή Οργανισμό BJCEM και τη Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο) με εταίρους τη Δ/νση Νέας Γενιάς του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και τους «UK Young Artists» (ΝΠΙΔ κοινοπραξία 4 πανεπιστημίων των East Midlands του Ηνωμένου Βασίλειου).

Η επιλογή των νέων καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στη 19η Biennale στο Σαν Μαρίνο θα πραγματοποιηθεί, μετά από αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων που θα υποβληθούν στον Διεθνή Οργανισμό Bjcem, με ευθύνη της παραπάνω αναφερόμενης ομάδας επιμελητών της MEDITERRANEA 19 – School of Waters.

Η 19η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου θα φιλοξενηθεί σε διάφορους χώρους της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο.