Στην ομιλία «Αντέχοντας στον χρόνο. Κεντρικά σημεία τής Ιστορίας τού Ελληνισμού», η κα Ευθυμίου θα αναφερθεί στις κυριότερες πτυχές και τομές τής Ιστορίας τού Ελληνισμού από τους Μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα, με έμφαση στους δύο κεντρικότερους πυλώνες του: τη γλώσσα και τη ναυτοσύνη.

Μαρία Δ. Ευθυμίου – Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.

Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας τού ΕΚΠΑ, στο οποίο υπηρέτησε από το 1981 έως και το 2022 οπότε και αφυπηρέτησε αναγκαστικά λόγω ορίου ηλικίας. Επί 42 χρόνια δίδαξε χιλιάδες φοιτητές και επόπτευσε εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες καθώς και διδακτορικά.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει μετάσχει στο εγχείρημα τού Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr).

Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, επί δεκάδες χιλιάδες ώρες, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης-, κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας. Ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.